Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Blog

Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială / Noutăți  / Județul Neamț promovat de tineri

Județul Neamț promovat de tineri

Județul Neamț promovat de tineri

În perioada 1 septembrie – 30 octombrie 2015 Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială din Piatra Neamț, prin iniţiativa părintelui director Petru Munteanu, a derulat proiectul ,,Județul Neamț prin ochii tinerilor”, cofinanţat de Consiliul Județean Neamț.

Galerie Video

Proiectul s-a concretizat prin colaborarea cu trei instituții de învățământ din Piatra Neamț, precum și Inspectoratul Școlar Județean Neamț.

Tinerii înscriși, de la Colegiul Național ”Petru Rareș”, Școala Generală nr. 2 și Colegiul Național ,,Calistrat Hogaș”, au avut misiunea de a transpune prin fotografii și impresii scrise frumusețea obiectivelor culturale și religioase, care îmbracă județul Neamț cu haina istoriei.pr1

Astfel, la data de 30 octombrie a fost organizat de către Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială, seminarul de încheiere a proiectului, care a avut loc în sala ”Mihail Sadoveanu” a Consiliului Județean, începând cu ora 14.30.

La eveniment au fost invitați reprezentanți ai conducerii Consiliului Județean, ai instituțiilor de învățământ colaboratoare, tinerii participanți înscriși în proiect, însoțiți de părinți, precum și echipa de management a proiectului și colaboratori ai fundației, părintele Mihai Meraru și părintele George Chirița.

Proiectul, desfășurat pe parcursul celor două luni, s-a axat pe promovarea valorilor judeţului Neamţ în rândul copiilor şi tinerilor, prin activităţi care să-i ajute să le descopere şi să le promoveze la rândul lor, faţă de alţi tineri din judeţ şi nu numai, prin mijloace tehnice moderne.

Astfel, 30 de tineri au fost selectați pentru a-și asuma roluri diferite, de fotografi, reporteri, care au transmis informaţii şi imagini despre judeţul Neamţ prin diverse canale de comunicare (pagină de facebook, Instagram, Twiter, Pinterest).

,,Judeţul Neamţ este unul dintre cele ma bogate în obiective culturale şi turistice ale ţării, cu locuri unice şi atractive pentru toate vârstele.  Cu toate acestea, ele nu sunt cunoscute şi vizitate de către tânăra generaţie la adevăratul potenţial, deoarece sunt localizate în Moldova, considerată o regiune săracă, şi prin această prismă, ţintă a unor prejudecăţi în ceea ce priveşte calitatea obiectivelor sale culturale.

De asemenea, deşi judeţul Neamţ este promovat prin canale tradiţionale de comunicare (albume, pliante, pagini de internet, etc.), acesta sunt mai puţin accesate de tânăra generaţie, care preferă să se informeze de pe canale mai puţin tradiţionale şi să considere mai credibile informaţiile care vin din partea colegilor sau persoanelor de vârsta lor.

Sperăm că acești copiii şi tinerii au ajuns să conştientizeze, în primul rând ei, comorile judeţului şi motivele pentru care merită să le promoveze, iar pe termen lung, motivele pentru care merită să rămână, să locuiască şi să contribuie la îmbogăţirea patrimoniului cultural al acestui judeţ.

De asemenea, ei vor avea rol de ambasadori ai acestor valori, acestea având şanse mari de a fi receptate şi acceptate şi de colegii lor de generaţie”, a subliniat Agafia Roșu, managerul proiectului.

pr2

Părintele Petru Munteanu a adresat un cuvânt de mulțumire celor implicați în acest proiect, menționând:

,,Este un moment festiv, este încheierea unui proiect și în acest cadru vreau să mulțumesc tuturor participanților, vreau să mulțumesc totodată, părinților participanților, celor care s-au implicat în acest proiect și nu în ultimul rând, celor care au făcut posibil acest program, respectiv Consiliului Județean Neamț și președintelui acestuia, domnul Constantin Iacoban.

Sunt multe lucruri frumoase pe care le descoperim în jurul nostru și, descoperindu-le vrem să le mărturisim și altora și aceasta ține de ființa noastră.

Îndrăznim la acest ceas aniversar, la acest moment festiv, să acordăm din partea fundației noastre diplome de excelență celor care s-au ostenit și au făcut posibilă această acțiune frumoasă, amintindu-i pe președintele Consiliului Județean Neamț, pe cei doi vicepreşedinţi, domnul Dan Manoliu și doamna Emilia Arcan, mulțumim și directorilor instituțiilor de învățământ unde ați descoperit frumosul și cultura și tradiția dezvăluită de profesorii dumneavoastră.

Dorim să acordăm diplome de merit tinerilor participanți, care să-și găsească un loc în camerele dumneavoastră, pentru că ele vă reprezintă ca fiind colaboratori în cadrul acestui, dar mai mult decât atât, ele să devină un imbold sau un impuls pe care să-l creșteți, descoperind lucruri noi și frumoase pe care, mai apoi, să le împărtășiți prin aceste mijloace noi de comunicare. Vă felicit și vă doresc ca această frumuseţe pe care ați descoperit-o să o cultivăm în sufletul nostru și să o facem cunoscută și celorlalți și ne dorim, așa cum și proiectul și-a propus, ca acest județ, binecuvântat de Dumnezeu, ca și celelalte județe, să fie cunoscut nu numai de către cei care locuiesc aici, ci și de cei care, prin pozele și articolele dumneavoastră să afle de frumusețile zonei noastre. Vă doresc un an școlar binecuvântat cu lucruri frumoase din care să învățăm.

Noi spunem că este o diferență mare între instrucție și educație, instrucția înseamnă să fii foarte bine pregătit la un obiect, o materie, dar educația ține de ceva mai mult, ține de o cultură, de o stare pe care noi dorim să o împărtășim celuilalt din ceea ce am fost noi educați de către părinți, bunici, biserică.

De aceea, ne dorim ca școala să nu fie doar un spațiu al instrucției, ci și unul al educației așa cum noi am dorit să dezvoltăm acestea prin proiectul nostru.

pr3

Evenimentul a continuat cu înmânarea diplomelor de merit și a broșurilor care conțin impresiile tinerilor participanți.

Vă redăm în rândurile de mai jos câteva testimoniale ale tinerilor participanți:

,,Proiectul a readus la suprafață acea fațetă a județului uitată sau chiar evitată  în acest secol al  vitezei de către oamenii absorbiţi de griul monoton și sterp al cotidianului. Un plus de culoare și o nouă perspectivă de reprezentare a semnificaţiei acestui județ în ansamblu s-a realizat prin intermediul nostru, al voluntarilor, dar mai ales al fundației.

La finalul acestui proiect,  apare concluzia că  județul Neamț îmbină atât aura de legendă, vestigiile trecutului, cât și elemente moderne într-o armonioasă revărsare de linii și culori.

În acest ținut, care rămâne martorul cel mai de seamă în trecerea ireversibilă a timpului, fiecare găsește un ecou în suflet, o reverie incontrolabilă datorită peisajului  de o maiestoasă  voluptate.  Prin acest proiect, am luat parte tacit la redescoperirea frumuseții uitate a vieții, ajungând la stabilirea unei mai bune comuniuni cu lumea din jur, cu urmele trecutului ce ne leagă pe noi toți. Județul Neamț își păstrează notorietatea, având o existență dinamică, plină de zone impunătoare, prin care își destăinuie, de fapt, secretul miraculoasei sale transformări de-a lungul timpului.” Mazilu Corina-Oana

,,Pot spune că mă simt onorată deoarece mi s-a dat șansa de a fi voluntar în cadrul proiectului “Județul Neamț prin ochii tinerilor”.

Când completam formularul de înscriere pe care l-am descoperit întâmplător pe Facebook, nici nu mă gândeam la ce avea să urmeze.

Credeam că va fi un proiect frumos, o experientă nouă, dar nu atât de uimitoare si memorabilă pe cât a fost. Scopul nostru este promovarea județului Neamț. Nu am fi putut face acest lucru dacă nu am fi vizitat cele mai frumoase obiective din această zonă, astfel călătorind în trei excursii, prima fiind la Târgu Neamț, cea de-a doua având ca destinație finală Durăul, iar ultima la Roman.

Pe parcursul lor am redescoperit locuri pe care le mai văzusem, dar cu ochii unui copil, formându-mi astfel, acum, o nouă perspectivă asupra lor, una mai complexă și mai fermecătoare, una care a fost create privind mai adânc lucrurile din jur.

Cu toate acestea, dorința mea de a mă implica și în alte proiecte este constituită datorită atmosferei minunate care s-a creat între noi, voluntarii, unindu-ne ca o familie. Bunătatea, amiciția, altruismul sunt specifice unui voluntar, așadar între noi s-au legat prietenii care sper să dureze și, totodată, am trăit împreună întâmplări de neuitat.

Cântecele fredonate în drumul spre casă, jocurile din autocar, râsetele de neoprit de la locurile în care am mâncat, replicile amuzante spuse de unii dintre noi sunt cele care au creat o conexiune aparte și care au făcut ca această lună să fie cea mai frumoasă din an, deși nu era nici vacanță și nici ziua mea de naștere, doar acest proiect care regret că se va încheia. Amabilitatea coordonatorilor și actele caritabile pe care aceștia le susțin mă fac să admir ONG-urile de orice fel.

Dovezi de dedicație profundă față de acest proiect am observat și la coordonatorii noștri, care ne-au explicat cu blândețe ce avem de făcut de fiecare dată când întrebam și care sau comportat cu noi atât de frumos, ajutându-ne  să facem o treabă cât mai bună.

Proiectul ne-a  oferit prilejul de a ne îmbogăți cunoștințele despre județ, ne-a ajutat să comunicăm mai bine, făcând ca noi, voluntarii, să avem multe de câștigat de pe urma lui.” Gheorghe Mara

pr6

,,Nu pot să spun că am o experiență foarte mare în participarea la activități de voluntariat și trebuie să recunosc că am avut ceva emoții înainte de a pleca în prima excursie. În ciuda acestor aspecte, excursia a fost până la urmă o reală plăcere atât pentru mine cât și pentru prietenele mele. Colegii au fost prietenoși, comunicativi și muncitori și cu simțul umorului.

Doamna coordonatoare a fost de asemenea lângă noi reușind astfel să îmbinăm utilul cu plăcutul – munca cu recreerea.

Trebuie să recunosc că acest proiect a fost o experiență foarte plăcută pentru mine. Iar dacă la început  aveam emoții, spre sfârșit regretam că s-a terminat, dat fiind faptul că mi-am făcut prieteni și că m-am simțit foarte bine. Mă bucur mult că am reușit să descopăr valorile acestui județ și spun cu sinceritate că avem multe locuri frumoase  de vizitat și că trebuie să le punem mult mai mult în evidență ca turiștii să fie încântați de locurile văzute.” Bălăunțescu Măriuca

,,Proiectul ”Județul Neamț prin ochii tinerilor” a însemnat o nouă provocare în ceea ce privește experiența în dezvoltarea mea ca individ.

Pentru început, m-am alăturat proiectului cu mare entuziasm, datorită faptului că sunt o persoană implicată în societatea civilă și sunt prezentă în general la astfel de inițiative; iar mai apoi cunoscând echipa și planul ce trebuia urmat în proiect, am fost cu atât mai motivată să particip în continuare. Consider că astfel de inițiative, de promovare a locurilor în care trăim,  sunt mereu de bun augur și ar trebui încurajate. Ne-am dezvoltat abilități, respectiv unii și le-au exersat pe cele dobândite deja, întrucât o parte a desfășurării proiectului a constat în realizarea de materiale audio și video, interviuri, descrieri și captarea momentelor prin fotografie.

Deși avem un oraș situat la poalele munților, cu o priveliște parcă ruptă din basme, constatăm cu dezamăgire că doar un procent foarte scăzut al populației județului este conștientă de acest lucru; cu atât mai mult, sunt cazuri în care străinii ne apreciază mult mai mult plaiurile natale.” Gîrbea Marina

În încheierea evenimentului și părinții aflați în sală, au dorit să-și exprime mulțumirea și recunoștința față de iniţiatorii acestui proiect.

,,Sunt cadru didactic și mi-am dorit să văd cum se comportă copilul meu și într-o astfel de activitate, nu doar la școală. Am vrut să văd cum se descurcă, plecând singură, doar cu alți colegi și fără părinți. Am avut încredere într-o astfel de activitate și sper să se mai repete, pentru că tinerii trebuie încurajați și susținuți în astfel de activități.” Humă Irina-Oana

,,Avem încredere în entuziasmul Marei. După prima excursie era foarte fericită, se simțea foarte bine cu noii colegi, mai mari decât ea. Nu eram obișnuite, nici eu și nici ea, să meargă în excursii fără mine, fiind și eu cadru didactic.

A fost prima dată când a plecat fără doamna dirigintă, fără mama, doar cu câțiva colegi. Este foarte încântată, s-a descoperit pe sine și-a descoperit calități noi de lider, i-a plăcut foarte mult, două zile după excursii numai despre asta vorbea. Entuziasmul ei a fost spus tuturor. Obiectivele pe care le-au vizitat au fost frumoase și ne reprezintă județul.” Gheorghe Camelia

pr5

,,Am avut încredere de la început în acest proiect, de când s-a spus că vor vizita toate obiectivele cultural-istorice din județ și că vor fi prezentate prin ochii adolescenților, nu doar prin ochii adulților. Sper ca mesajul lor să ajungă acolo unde trebuie și sunt convinsă că scopul acestui proiect a fost atins.” Romedea Iulia

,,Pentru Flavia nu este o noutate a fi voluntar, ea practică astfel de activități, de voluntariat, de aproape trei ani. A fost o altă experiență minunată, a revăzut locurile prin care a fost cu profesorii și sunt convinsă că i-a prins bine această experiență.” Tănase Ramona

Nu ezitați să vizitați județul Neamț, care vă oferă posibilitatea să vedeți o parte dintre renumitele mănăstiri ale Moldovei, să admirați arhitectura religioasă moldovenească și să vă bucurați de bogăţia spirituală a oamenilor din această zonă, precum și o elită de obiective culturale cu o bogată încărcătură istorică.

Brîndușa Dediu

V-ar putea interesa şi următoarele articole