Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Blog

Avem nevoie unii de alții

Avem nevoie unii de alții

Obiectivul principal al asistenței sociale este de a veni în ajutorul persoanelor aflate în dificultate pentru ca acestea să obțină condițiile necesare unei vieți decente. Acest ansamblu de măsuri urmărește să dezvolte în rândul segmentelor de persoane defavorizate propriile capacități și competențe pentru o mai pronunțată funcționare socială.

 Asistentul social, protectorul și militantul acestei cauze demne, trebuie să aibă în vedere interacțiunea constantă dintre doi factori: individul și mediul lui de viață, având cunoștințe despre dezvoltarea lui umană, despre personalitatea lui, cat și despre contextul socio-cultural și moral în care trăiește.

roznov3Marți, 25 octombrie 2016, părintele Petru Munteanu, directorul Fundației Împreună pentru Solidaritate Socială, împreună cu membrii Organizației Umanitare “Hilfe für Osteuropa Todtnau – Seelscheid e.V” din Germania și  cu doamna Augusta Jumanca, președintele Asociației Umanitare ”Ursula Honeck” din Piatra Neamț, au pus din nou teoria asistenței sociale în practică, vizitând Primăria orașului Roznov, Liceul Tehnologic „Ghe. Ruset Roznovanu” , Căminul pentru Persoane Vârstnice Roznov și Biserica „Sf. Nicolae”.

Domnul primar Ionel Ciubotaru a prezentat latura socială a orașului Roznov, relatând că sunt aproximativ 11000 de locuitori, din care aproximativ 1500 de locuitori sunt de etnie romă .

Romii sunt de mai multe categorii: căldărarii, turnătorii în aluminiu și cei care se ocupă cu comerțul abulant.

În anul 1990, Roznovul avea o industrie foarte dezvoltată aproximativ o mie cinci sute de locuitori aveau locuri de muncă, în ziua de azi problemele sociale fiind din ce în ce mai mari din cauza diminuării a locurilor de muncă.

Acum cinci ani Spitalul orașului Roznov s-a desființat și s-a transformat în cămin pentru persoane vârstnice, care, în momentul de față, se află în subordinea Primăriei Roznov.

Căminul este casa a 50 de persoane vârstnice, 10 de persoane fiind din Roznov și 40 din apropierea orașului.

roznov1

Gazda Liceului Tehnologic „Ghe. Ruset Roznovanu” a fost doamna director profesor, Ilarie Oana care a prezentat două săli de clasă și cazurile sociale din școală  și a mulțumit membribrilor  delegației “Hilfe für Osteuropa Todtnau – Seelscheid e.V” pentru vizită.

„Bunicii” din cadrul Căminului pentru Persoane Vârstnice Roznov i-au primit din nou cu lacrimi în ochi pe prietenii lor din Germania, strângându-se de mână și luându-și rămas bun până la următoarea întâlnire.

roznov2

Domnul Primar Ionel Ciubotaru  i-a dus pe oaspeți la o familie cu 13 copii care trăiesc în condiții greu de imaginat. Președintele organizației din Germania, Ursula Honeck, împreună cu colegii le-au oferit un pachet cu alimente, rămânând surprinși de situația în care trăiesc. Gabriela, una dintre fetele familiei a fost întrebată de părintele Petru Munteanu „de ce nu ești școală?”, iar ea a răspuns „nu am haine ca să pot merge la școală”, dureroase cuvinte atât pentru ea, cât și pentru oaspeți.

La finalul zilei „călătorii” au făcut un mic popas la Biserica „Sf. Nicolae” care este păstorită de Părintele Protopop Țoc Vasile, acesta povestindu-le istoria bisericii și a orașului.

O zi benefică pentru instituțiile Orașului Roznov, iar pentru membrii Organizației Umanitare “Hilfe für Osteuropa Todtnau – Seelscheid e.V” din Germania motive în plus pentru a-și ajuta semenii.

Asistent social Agafia Roșu

Mai multe articole aici