Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Blog

Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială / Noutăți  / Față în față cu membrii CNA

Față în față cu membrii CNA

Luni, 19 iunie 2017, în prima zi a Concursului de acordare a licenţelor audiovizuale pentru difuzarea serviciilor de programe de radiodifuziune pe cale radioelectrică terestră, reprezenţanţii Fundaţiei Împreună pentru Solidaritate Socială din Piatra Neamţ au susţinut cele două proiecte radio Radio Jurnal Spiritual, dedicat publicului matur şi Radio Ciufulici, pentru cei mici.

În faţa Comisiei membrilor Consiliului Naţional al Audiovizualului s-au prezentat, pentru a susţine cele două proiecte radio, angajaţi ai Departamentului Cultură-Media din cadrul fundaţiei: Brînduşa Dediu, Brânduşa Balan, colaboratori tehnici: Cristian Hurgheş, Iulian Ţocu, contabilul fundaţiei: Cristina Petrariu, precum şi directorul fundaţiei, Petru Munteanu.

După ce au supus atenției cele două proiecte radio, Brîndușa Dediu, coordonator Departamentul Cultură-Media din cadrul fundației, ne-a povestit:

Am ajuns în fața unui pas important în evoluția departamentului nostru de cultură – media. Zilele acestea le-am prezentat membrilor Consiliului Audiovizualului din România două proiecte frumoase, în vederea acordării de licențe audiovizuale pentru cele două posturi de radio ale fundației, Radio Jurnal Spiritual și Radio Ciufulici.

Îmi amintesc cu drag cum a început totul, din luna martie 2013, de la Revista online de dialog etic și estetic Jurnal Spiritual (www.jurnalspiritual.eu). În jurul acestei publicații online s-a strâns o comunitate frumoasă, de oameni interesați de articolele publicate, de valorile promovate în revista noastră.

Am avut ocazia să stăm de vorbă și să intervievăm mari personalități ale scenei de teatru și film din România, mari voci ale muzicii, personalități marcante ale culturii românești. În primăvara anului 2014 a fost înființat postul online de radio Jurnal Spiritual (www.radiojurnalspiritual.ro) care a fost inițiat din dorința de a reda audio valoarea esteticii şi eticii.

Dorința noastră este de a dezvolta o comunitate activă, de aceea vă invităm să pășiți pe „corabia” noastră, să ne fiți alături și să ne bucurăm de clipe radiofonice minunate. Se doreşte ca acest post de radio să fie o alternativă pentru ascultătorul matur şi educat.

În acest sens, Radio Jurnal Spiritual îşi doreşte să fie un susţinător, atât al oamenilor cât şi al evenimentelor de cultură. Deschis către comunitate şi pentru comunitate, Radio Jurnal Spiritual foloseşte şi pune în valoare informaţiile oferite atât de invitaţii prezenţi la emisiuni, dar şi de publicul ascultător.

Echipa redacțională, formată din tineri entunziaști, a acceptat provocarea de a promova valorile culturale, spirituale, educaționale alături de invitați de seamă în cadrul emisiunilor.

În primăvara anului 2016 în cadrul departamentului cultură – media s-au dezvoltat alte două proiecte ambițioase, Editura Jurnal Spiritual și încă un post online de radio, Radio Ciufulici (www.radiociufulici.ro).

„Ciufulici” cuprinde programe dedicate copiilor. Acesta își propune mediatizarea proiectelor cultural – educative identificate în cântece, proverbe și zicători, povești povestiri, snoave și vorbe cu tâlc. Ne dorim realizarea unui spațiu al iubirii de frumos, descoperit de scrierile și tradițiile locale românești. Au sprijinit acest proiect, realizând promo-uri, persoane publice precum: Leo Iorga, Alexandra Nicoleta Andreş, Ana Hegyi, Alexandru Constantin, Raluca Arvat, Alina Mîndru, Marius Silviu Chivu, Titi Dincă, Răzvan Hâncu, Ramona Pandele, Ramona Ghioca, Mirela Buhuşi, Irina Plavenco, Crina Zvobodă, Iulia Dalica, Oana Bănuţă, Antonio Tadeus Mincă, Ela Prodan şi membrii formaţiei K1.

Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială este o organizație nonguvernamentală, care se implică în sprijinirea persoanelor defavorizate din comuna Săvinești, județul Neamț în special, precum și alte comunități defavorizate din regiunea Nord Est.

În anul 2016 de proiectele fundaţiei au beneficiat direct un număr de peste 1420 de persoane defavorizate, constând în copii, familii aflate în situații dificile (șomaj, familii monoparentale, romi), persoane cu dizabilități, bătrâni etc.

Înființată în anul 1995, fundația noastră și-a desfășurat activitățile, în primii 10 ani, în municipiul Rădăuți, județul Suceava.

Primele campanii au constat în strângerea sau colectarea de obiecte de uz casnic de la persoane fizice sau juridice, obiecte care mai puteau fi folosite și distribuirea acestora familiilor vulnerabile din municipiul Rădăuți. Ulterior, părintele Petru Munteanu a fost propus și ales în Consiliul de Administrație.

În cei 21 de ani de experiență, avută de echipa care a pus bazele fundației, am avut ocazia să identificăm principalele nevoi ale comunităților în cadrul cărora ne desfășurăm activitatea, astfel în acest moment derulăm proiecte în următoarele domenii:

Economie socială:

În primăvara anului 2016 am înființat Unitatea Protejată „Armonia”, în cadrul căreia sunt angajate persoane cu dizabilități, precum și persoane care provin din medii defavorizate social. Credem că cei mai vulnerabili membri ai societății au nevoie de sprijin constant pentru a avea o viață demnă și de aceea ne implicăm în organizarea de proiecte și activități ce au drept scop ajutorarea copiilor, familiilor aflate în situații dificile, bătrânilor, persoanelor cu dizabilități.

Educație:

Susținem creșterea accesului la educație al copiilor vulnerabili, prin implementarea de activități precum: afterschool gratuit, cantină socială, tabără gratuită de vară, consiliere educațională și psihologică, precum și alte proiecte educaționale; De asemenea, organizăm pentru adulții aflați în situații dificile cursuri de formare în domenii practice precum frizerie, patiserie, croitorie, broderie etc. Emblematic, pentru fundația noastră, este Tabăra de creație „Aripi de înger”, care an de an unește pe tărâmul social-filantropic de la Săvinești copii din toată țara și chiar din afara granițelor țării. În anul 2016 a avut loc prima ediție a taberei interculturale din Republica Moldova.

Voluntariat:

Încurajăm voluntariatul în comunitate, pentru a deveni o valoare normală a societății; în acest moment fundația are un număr de peste 50 de voluntari.

Corina Băhneanu

Alte articole aici