Wisdom of Life

E vară, e vacanță, zi de drumeție în Tabăra de creație „Aripi de Înger”!

„Un copil poate să învețe oricând un adult trei lucruri: cum să fie mulțumit fără motiv, cum să nu stea locului niciodată și cum să ceară cu insistență ceea ce își dorește.”  Paulo Coelho

Centrul de servicii sociale „Samariteanul Milostiv” este gazda unde se păstrează farmecul copilăriei, la fel ca-n „Amintirile” lui Creangă, iar voluntarilor le saltă inima de bucurie când ograda se umple de zarvă și haz.

????????????????

 

Galerie Foto

Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială, în parteneriat cu parohia „Sf. Voievozi” din Săvinești, continuă să-și surprindă prichindeii înscriși la tabără, dar și pe voluntarii și colaboratorii participanți la cea de a III-a serie a popasului de pe tărâmul inocenței.

De la primele ore ale dimineții zilei de 21 iulie 2016 s-a dat adunarea copiilor participanți la tabără, pentru o nouă provocare și anume, o drumeție în zona Neamțului, având itinerariul Săvinești – Piatra Neamț– Cetatea Neamțului – Nemțișor – Mănăstirea Neamț– Zimbrărie- Casa Memorială Ion Creangă și retur.

„O călătorie în județul Neamț ne oferă posibilitatea să vizităm o parte dintre renumitele mănăstiri ale Moldovei, să admirăm arhitectura religioasă moldovenească și să ne bucurăm de bogăția spirituală a oamenilor din această zonă, precum și de o elită de obiective culturale cu o bogată încărcătură istorică. De aceea, ne bucurăm că le putem oferi copiilor această excursie pentru că ei trebuie să cunoască istoria locurilor unde și-au petrecut o parte din vacanță.

Pe lângă cele 34 de persoane din cadrul taberei noastre, avem alături de noi și grupul de excursioniști coordonați de părintele Alexandru Munteanu, de la Zănești. Cu toții, suntem 68 de persoane”, a menționat doamna Ana Tofan, directorul Taberei „Aripi de Înger”.

????????????????

Primul obiectiv vizitat a fost Cetatea Neamțului.

Acolo, „copiii au aflat, de la ghidul zonei, foarte multe detalii despre bătăliile date aici, victoriile obținute de domnitorul Ștefan cel Mare și multe alte lucruri minunate”, după cum a povestit Marina Gîrbea, voluntar în cadrul taberei.

Mare le-a fost surpriza excursioniștilor când la Cetatea Neamțului i-a întâmpinat părintele paroh Petru Munteanu, directorul fundației, care i-a așteptat cu fructe, covrigei și apă rece. Părintele Munteanu s-a alăturat grupului și au mers împreună în Poiana Nemțișor, de pe lângă Mănăstirea Neamț, unde se desfășoară Tabăra pentru tineri organizată de Arhiepiscopia Iașilor.

Aici au fost așteptați de către părintele protos. Nicodim Petre, coordonatorul Departamentului de Misiune pentru Tineret al Arhiepiscopiei Iașilor, care le-a prezentat împrejurimile și istoria zonei.

????????????????

„Viziunea Departamentului de Misiune pentru Tineret al Arhiepiscopiei Iașilor este aceea de crea o generație de tineri, mădulare vii în trupul lui Hristos. Încercăm să aducem tineri din toată Moldova și chiar de peste Prut, din Moldova de peste Prut, pentru a îi împrieteni în biserică, în jurul lui Dumnezeu, adică aici au posibilitatea și să se joace, să comunice și să se roage împreună și să cunoască care este scopul vieții.

Tema de anul acesta este provocatoare pentru că se vorbește despre prietenie și despre călătorie, pentru că o călătorie nu se încheie în viața aceasta, ne dorim să-I ajutăm să înțeleagă că la un moment dat va veni moartea, dar călătoria va continua. Timpul trece repede, avem călătorii frumoase și importante și pentru viața aceasta, dar tot ceea ce facem acum se continuă cu o călătorie în viața cealaltă, iar această călătorie trebuie pregătită de acum.

Cum ne pregătim de călătorie?, este întrebarea noastră și dacă această călătorie se face singur sau se face în grup, adică în biserică. Mergem singuri pe corabie sau cu toți ceilalți care sunt în biserică?”, a menționat părintele protos. Nicodim Petre.

????????????????

Voia bună, distracția, dar și timpul frumos au însoțit micul grup de „turiști”. În autocare, tinerii au intonat „Imnul taberei”, „Imnul prieteniei”, precum și câteva cântece religioase.

Într-un peisaj mirific, care te face să uiți de problemele sociale cu care te confrunți zi de zi, ajunși la Mănăstirea Neamț, tinerii au aflat istoria lăcașului de cult, care potrivit documentelor și tradițiilor vechi, mănăstirea Neamț a fost întemeiată de domnitorul Moldovei, Petru Mușat.

Acest domnitor a înălțat cea dintâi biserică, în jurul căreia viețuiau călugări moldoveni, după regulile mănăstirești ortodoxe tradiționale. Totodată, excursioniștii au admirat peisajul superb din zonă.

„Toate obiectivele de astăzi au fost foarte frumoase și interesante, însă atenția mea s-a îndreptat spre Cetatea Neamțului, deoarece nu am mai vizitat-o de foarte mult timp. Informațiile primite de la ghidul cetății, dar și de la părintele Nicodim, sunt foarte valoroase pentru noi”, a mărturisit Trepăduș Nicoleta-Monica, voluntar în cadrul taberei.

????????????????

Nimeni nu știe cum s-a scurs ziua…

Interesul și buna-cuviință a copiilor au lăsat impresii deosebit de plăcute voluntarilor fundației, dar și colaboratorilor acesteia. „A fost o zi minunată” au concluzionat micii „turiști”. Cu urări de noapte bună și dorința teribilă de a împărtăși familiei cele trăite în excursie, fiecare s-a risipit pe la casa lui.

A fost, cu certitudine, o zi de neuitat!

Menționăm că excursia a fost posibilă și cu suportul oferit de Consiliul Județean Neamț, prin președintele acestuia, domnul Ionel Arsene și de către S.C. Troleibuzul S.A, prin directorul general, doamna Ana Năstasă și prin sprijinul acordat de Primăria Vânători Neamț, prin doamna Maria Petrariu, primarul comunei.

Brîndușa Dediu

Mai multe articole din aceeaşi categorie aici