Wisdom of Life

Politici Publice Locale – un element fundamental pentru cresterea calitatii procesului decizional la nivelul administratiei publice locale

Fundatia Impreuna pentru Solidaritate Sociala, prin persoana delegata din partea fundatiei, doamna Ana Darie – director de programe, a participat in perioada 3 – 4 aprilie 2019 la sesiunea de instruire Notiuni elementare despre Politici Publice, Implicarea in procesele decizionale si in formularea de propuneri de politica publica alternative pentru problemele identificate la nivelul comunitatii, sesiune organizata in cadrul proiectului „Politici Publice Locale – un element fundamental pentru cresterea calitatii procesului decizional la nivelul administratiei publice locale”, eveniment organizat la Hotel EMD din Bacau.

Proiectul este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capacitate Administrativa 2014 – 2020 si este implementat de catre Institutul pentru Politici Publice (lider de parteneriat) si Asociatia Municipiilor din Romania (partener).

Scopul proiectului este de a crea mecanisme si instrumente funcționale care sa conducă la creșterea calității procesului decizional la nivelul administrației publice locale, pentru a răspunde în mod fundamentat si coerent nevoilor comunităților locale, concomitent cu dezvoltarea capacitații societății civile si a partenerilor sociali de la nivel local de a se implica activ în elaborarea de politici publice viabile la nivel național si local.

In cadrul sesiunii, cei prezenti, au fost instruiti in domeniul ciclului politicilor publice, li s-a prezentat diferenta dintre politica si politici publice, definitia politicilor publice, caracteristicile, agenda si etapele politicilor publice, importanta evaluarii periodice a unei PP, exemple de probleme care pot face obiectul unei Politici Publice, structura unui document de PP ale Brief-ului de PP si ce rezulta.

Institutul pentru Politici Publice (IPP) este o organizaţie neguvernamentală ce militează pentru creşterea calităţii proceselor de elaborare a politicilor publice în România.

Desfăşurând activităţi de cercetare, de advocacy şi de promovare în domenii precum: reforma administraţiei publice, transparenţa instituţiilor, integritatea aleşilorşi a funcţionarilor, IPP este una dintre cele mai obiective, dar şi incisive organizaţii din România, fiind recunoscută ca o autoritate în domeniile sale de excelenţă.

La aceasta sesiune, fiind prezent si directorul Institutului de Politici Publice, domnul Adrian Moraru, a fost rugat sa ne spuna punctul de vedere al domniei sale cu privire la proiectul initiat, din care citam:

„Noi speram sa se modifice mentalitatea primariilor, sa inceapa sa-si modifice procesul decizional folosind metoda politicilor publice la nivelul comunitatii.

Ii incurajam sa foloseasca expertiza ONG-urilor din comunitatile lor si ai altor actori (mediul de business, sindicate, patronate) in elaborarea diverselor masuri pe care le au in vederea rezolvarii problemelor din comunitate.

Noi traim intr-o societate in care administratia fie ea centrala sau locala pare ca este mereu intr-un conflict cu zona neguvernamentala. Asta, tocmai pentru ca nu exista o cultura a dialogului si implicare a celor din structurile neguvernamentale in rezolvarea problemelor, lasand actorii neguvernamentali cu singura optiune pe care o au de a fi critici.”

Pe aceasta cale aducem multumiri echipei Institutului de Politici Publice pentru profesionalism si pentru consecventa in indeplinirea misiunilor asumate prin proiectele initiate la nivel national.

A.D.