Wisdom of Life

4 iulie- Ziua Națională a Statelor Unite ale Americii

Statele Unite ale Americii sărbătoresc astăzi, 4 iulie 2019, cea de-a 243-a aniversare a Zilei Independenței.

Este cea mai importantă sărbătoare națională, prilej de bucurie și lansare de artificii, de exprimare a mândriei naționale, dar și de aducere aminte a evenimentelor care au avut loc în această zi, acum 243 de ani.

Ziua de 4 iulie 1776 marchează semnarea de către părinții fondatori, printre care Thomas Jefferson și Benjamin Franklin a Declarației de Independență, prin care cele 13 colonii nord-americane se declarau state libere și renunțau la tutela imperiului britanic.

Declarația a fost elaborată de Comitetul celor Cinci – Jefferson, Franklin, John Adams, Roger Sherman și Robert Livingston – și a stabilit drepturile “inalienabile” ale cetățenilor, a afirmat faptul că “toți oamenii sunt creați egali” și a consacrat dreptul individului la “viață, libertate și căutarea fericirii”.

Aceste cuvinte puternice și conceptele din spatele lor au pus bazele democrației în Statele Unite și în lume.

Și la Săvinești, prin intermediul Fundației Împreună pentru Solidaritate Socială și cu sprijinul financiar al Ambasadei S.U.A., 40 de copii cu vârste cuprinse între 9 și 15 ani studiază elemente de cultură și civilizație americană, fac cunoștință cu istoria fascinantă a Statelor Unite, cu oamenii remarcabili care au fondat-o și cu conceptele democratice care au stat la baza fondării lor.

„Copiii au avut ocazia să citească extrase din Declarația de Independență, au aflat detalii despre viața părinților fondatori ai Statelor Unite, au interpretat diverse roluri reprezentând figuri marcante americane, au purtat discuții care au fost prilejuri de reflecție atât asupra valorilor poporului american, cât și ale propriului popor.

Cele 9 luni de derulare a proiectului ”English Language Program for Youth” au constituit o oportunitate unică pentru acești copii, de acumulare de noi cunoștințe despre S.U.A. și despre lume, dar și despre ei înșiși, aspecte care se înscriu printre scopurile principale acel acestui curs”, a declarat Albert Brîndușa, profesorul de limba engleză din cadrul proiectului.

B.A.