Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Blog

Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială / Evenimente  / Întâlnirea anuală de lucru a asistenților sociali și coordonatorilor din domeniul social-filantropic din Arhiepiscopia Iașilor a avut loc la Văratec

Întâlnirea anuală de lucru a asistenților sociali și coordonatorilor din domeniul social-filantropic din Arhiepiscopia Iașilor a avut loc la Văratec

Luni, 13 noiembrie 2023, a avut loc Întâlnirea Anuală de Lucru a asistenților sociali și coordonatorilor din domeniul social-filantropic din Arhiepiscopia Iașilor, eveniment găzduit de Centrul rezidențial pentru vârstnici „Cuvioasa Nazaria” și organizat de Biroul de asistență socială al Centrului eparhial Iaşi.

La întâlnire a participat și Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, care a prezidat evenimentul.

Cuvântul de deschidere l-a ținut părintele Narcis Axinte, consilierul Sectorului de asistență medical „Diaconia” al Arhiepiescopiei Iașilor, expunând, succint, activităţile filantropice și din domeniul asistenței sociale în Eparhia Iaşilor – situația actuală și o proiecție pentru perioada 2024-2027, iar monahia Filumena Păduraru, coordonatorul Căminului pentru vârstnici de la Văratec, a suținut o prelegere cu titlul „Asistența vârstnicilor – oportunități și provocări în viața Bisericii”.

Și părintele Mihai Doroșincă, Directorul executiv al Fundației Solidaritate și Speranță Iași a fost prezent la Văratec și a prezentat celor prezenți oportunitățile de finanțare pentru viitoarele activităţi social-filantropice ale Arhiepiscopiai Iaşilor.

Locul de desfășurare a evenimentului nu a fost ales la întâmplare, anul 2023 a fost proclamat în Patriarhia Română, drept „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice”, astfel Căminul pentru vârstnici de la Văratec adăpostește 70 de suflete trecute prin toate încercările vieții.

Astfel, făcând referire la vârstnici, PS Nichifor Botoșăneanul a menționat:

„Sigur că ne putem întreba de ce a dat Dumnezeu poruncă să cinstim pe părinții noștri? De ce nu a dat poruncă mai degrabă să-i iubim pe copiii noștri? Pe cei foarte mici că sunt mai vulnerabili chiar decât un bătrân. El, copilul, prin nevinovăția lui, tocmai prin vulnerabilitatea lui, ne face să-l iubim, chiar nefiind părinți, ne face să-l luăm în brațe, să vrem să-l ajutăm într-un mod firesc. De multe ori, dacă n-am știut să ieșim din egoism, să primim observațiile celorlalți, să ne schimbăm până la bătrânețe, la bătrânețe este aproape imposibil să o mai facem. Ei, pe aceștia ne cere Dumnezeu să-i iubim. Chiar dacă ne este greu, este și nevoie de recunoștință și de înțelegere că prin ei a lucrat Dumnezeu darul vieții în noi, încât bătrânețea este un dar de la Dumnezeu nu doar pentru ei, ci un dar și pentru noi, cei care îi îngrijim, de a ne depăși niște limite, de a primi harul lui Dumnezeu”.

Printre ONG-urile invitate a lua parte la această întâlnire anuală a asistenților sociali se numără și Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială, care a trimis ca reprezentant pe Larisa Ciobanu, asistent social:

Am avut oportunitatea de a participa pentru prima dată la Întâlnirea anuală a asistenților sociali din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor, care a avut loc la Centrul rezidențial „Cuvioasa Nazaria” de la Văratec. Această întâlnire a fost prilej de bucurie întrucât mi s-a dovedit că suntem mulți cei care trăim pentru a aduce o schimbare în bine în viața celor vulnerabili. S-a simțit emoția și implicarea participanților, iar sprijinul și încurajările Preasfințitului Nichifor nu au făcut altceva decât să ne împuternicească și mai mult în crearea condițiilor favorabile pentru cei cu care soarta nu a fost prea dreaptă”, a declarat Larisa Ciobanu.

Părintele Narcis Axinte, organizatorul acestei manifestări, a dorit să aducă împreună asitenți sociali, coordonatori din domeniul asistenței sociale pentru a expune fiecare provocările prin care trec.

Am avut întâlnirea asistenților sociali și a coordonatorilor activității filantropice și de asistență socială a Arhiepiscopiei, din Arhiepiscopia Iașilor. A fost o întâlnire fructuoasă, spunem noi. A fost prezent cu noi și Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei noastre, și am am discutat situația la zi a activității noastre specifice, asistența socială și filantropia în unitățile sau unitățile Arhiepiscopiei Iașilor și furnizorii de servicii sociale care, care oferă sprijin în comunitățile lor. Am încercat să înțelegem care sunt provocările noastre, care sunt șansele noastre de a găsi soluții și nădăjduim să creștem în activitatea noastră. Nădăjduim să avem mai mulți beneficiari, să găsim mai multe resurse pentru ca în primul rând, calitatea serviciilor noastre să crească și mai multă alinare să vină acolo unde este suferință și acolo unde sunt lipsuri.”

 

La finalul întâlnirii, maica stareță Josefina Giosanu, le-a mărturisit celor prezenți:

Mă bucur că am avut ocazia să cunosc echipa atât de mare în cadrul Arhiepiscopiei noastre, care se ocupă de activitatea socială în cadrul eparhiei noastre. Nu-mi închipuiam că avem atâtea persoane și cu experiență și chiar mă bucur că am avut posibilitatea să-i ascultăm și cu bucurii și cu necazuri, și cu împliniri și cu realizări. Îi felicit pentru toată activitatea lor pe care o fac pentru cei care sunt în suferință, pentru cei care le cer ajutorul, pentru cei care sunt în lipsă și mă rog ca cea care sunt aici în mănăstire de ani de zile, crescută de mică în mănăstire, să vă dea Dumnezeu sănătate, bucurie și împlinire și ca Dumnezeu la sfârșitul vieții, să vă încununeze cu toată activitatea pe care o desfășurați.”

Invitații au avut ocazia de a vizita Căminul pentru vârstnici, dar să aducă și o rugăciune pentru cei dragi la Mănăstirea Văratec.