Wisdom of Life

Tabăra internațională de creaţie „Aripi de înger” – ediția a X-a – 2015

Tabăra de creație ”Aripi de înger”, organizată în colaborare cu Fundația Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești și cu Parohia ”Sfinții Voievozi” din Săvinești, și-a deschis porțile la data de 22 iunie 2015.

Scopul taberei este de a descoperi locuri noi, de a învăța din frumusețea culorilor, de a cunoaște frumusețea iconografică a Bisericii Ortodoxe, de a încuraja copiii să dezvolte relații de prietenie noi și să petreacă o perioadă din vacanța lor într-un mod plăcut și constructiv. Anul acesta, tinerii participanți au beneficiat și de câteva ore de călărie, prin amabilitatea domnului Cezar Ivanov, președintele C.S.E Decebal din Bacău, precum și de inițiere în ABC-ul rugby-ului.

t1

Organizată în zece serii săptămânale, tabăra a reunit pe plaiurile săvineștene 674 de copii și tineri din mai multe zone ale României, dar și din afara granițelor țării (Italia, Republica Moldova). Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială din Piatra Neamț a avut ca parteneri, la organizarea și derularea activităților, Parohia „Sf. Voievozi” din Săvinești și Fundația Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești.

În ceea ce privește localitățile din care provin participanții, jumătate fac parte din județul Neamț, iar prezența comunității din Săvinești și Roznov a avut procente semnificative. Foarte mulți tineri din Republica Moldova au participat anul acesta la tabăra de creație, deținând un procent considerabil, 11% din totalul participanților, iar numărul acestora crește de la an la an, pentru că toți au plecat cu gândul de a reveni în România, în vacanță, să participe la tabără, dar însoțiți și de doi-trei prieteni.

t2

Prima serie a Taberei de creație „Aripi de înger” a debutat cu prezența unui număr de 10 participanți din cadrul Asociației Lumina din Bacău și a 9 prichindei din comuna Săvinești și orașul Piatra Neamț. Oaspeții din Bacău au beneficiat gratuit de tabără, toate cheltuielile privind masa, cazarea și alte activitați fiind asigurate de către fundația noastră, în parteneriat cu celelalte două organizații implicate.

t3

„Am întâlnit în cadrul Taberei „Aripi de înger” oameni diferiți, dar care au ceva în comun: dragostea față de aproapele său, disponibilitatea de a se dedica altora. Și lucrul acesta îmi face mare plăcere. Îmi doresc să păstrez frumoasele legături înfiripate aici, chiar să le dezvolt. Sunt sigură că mă pot implica cu toată dăruirea în cât mai multe activități. Pe scurt: ÎMI PLACE!” (Ioana Mirăuțe, 16 ani, voluntar în cadrul taberei).

t4În a doua serie au pășit pragul taberei un număr de 15 participanți din cadrul Centrului Social  „Împreună” din Piatra-Neamț, reprezentați prin doamnele însoțitor Ana Loredana Catană – psiholog, respectiv Amarișcăi Luisa –coordonator timp liber. Tot în cadrul celei de-a doua serii a Taberei de creație  „Aripi de înger” – ediția a X-a a participat și un număr de 17 copii din Săvinești și Piatra Neamț, cu vârste cuprinse între 4 și 10 ani, aceștia fiind atent supravegheați de cei 20 de voluntari ai fundației.

t5

În perioada 6 – 11 iulie 2015, Centrul de Servicii Sociale „Samariteanul Milostiv” din Săvinești a fost gazda și celei de-a treia serii de tabără, unde s-au desfășurat noi activități educativ-recreative destinate unui număr de 48 de participanți din Săvinești și Piatra-Neamț.

t7

„Este prima mea experiență ca voluntar într-o tabără de creație și doresc să spun că sunt plăcut impresionată de tot ceea ce am văzut aici și de toate activitățile la care am participat. Este, de fapt, o continuare a muncii mele cu copii, dar dacă la școală trebuie respectat un program, aici putem realiza activități care le plac mult copiilor, activități cu caracter artistic și cultural, care scot în evidență imaginația și spiritul creator al fiecărui copil. Felicit din toată inima echipa organizatoare și sper într-o colaborare de lungă durată”. (Elena Milea, profesor în cadrul învățământului primar la Școala Gimnazială Pângărați și voluntar în cadrul taberei)

t8„Tabăra de creație „Aripi de înger” este una dintre cele mai frumoase experiențe. Este o atmosferă distractivă și foarte recreativă. Nu te plictisești niciodată. Tot timpul sunt activități frumoase și interesante. Am învățat jocuri noi și mi-am făcut o mulțime de prieteni. Este cea mai frumoasă tabără.” (Botomei Matei, 11 ani, participant la tabără)

t9În săptămâna 13 iulie – 18 iulie 2015, Centrul de Servicii Sociale „Samariteanul Milostiv” din Săvinești a găzduit cea de-a patra serie a Taberei de creație Aripi de înger – ediția a X-a. Această serie a reunit la Săvinești un număr de 39 de copii din Piatra-Neamț, precum și 15 tineri din Republica Moldova.

t10„Am venit din sudul Basarabiei, facem parte din episcopia Basarabiei de Sud, în cadrul Mitropoliei Basarabiei, și am venit la dumneavoastră cu un grup de elevi pentru a se bucura de activitățile din tabără. Ne bucurăm că cei de la Săvinești ne-au acordat aceste locuri pentru că în Basarabia există mai puține astfel de activități, dar și pentru schimbul de experiență pe care avem posibilitatea să-l realizăm. Activitățile taberei le oferă posibilitatea de a se bucura de vacanță, de a-și face prieteni noi și cred că vor pleca de aici cu o impresie foarte plăcută. Ne dorim să cunoaștem frumusețea locurilor de la Piatra-Neamț și Săvinești pentru că știm că aceste ținuturi au bogății atât culturale, cât și spirituale. Le mulțumim tuturor de aici, de la Săvinești, și în special părintelui Petru Munteanu pentru invitație și pentru amabilitatea cu care am început această colaborare pe care ne dorim să o continuăm și să o aprofundăm. Ne dorim ca pe viitor și elevii din România să ajungă în Basarabia pentru astfel de schimburi de experiență.” (Părintele Iulian Budescu, Vicar al Episcopiei Basarabiei de Sud a Mitropoliei Basarabiei)

t11„Seria a patra a Taberei „Aripi de înger” este una dinamică, energică și nerăbdătoare de a afla lucruri noi din mediul înconjurător. Jocurile de interior și exterior au fost doar câteva dintre activitățile care i-au entuziasmat pe copii. În această serie, un grup de copii din Republica Moldova ni s-a alăturat, noi fiind încântați să schimbăm păreri și experiențe cu ei. Jocurile de cunoaștere, sub atenta supraveghere a doamnei psiholog, au fost unul dintre elementele care ne-au ajutat să ne cunoaștem pe noi înșine și între noi. Misiunea voluntarilor în această tabără este de a ajuta la construirea armonioasă a copilului. Îmi doresc să fac parte în continuare din această echipă minunată deoarece experiențele câștigate aici nu le voi uita niciodată.” (Claudiu Ladan, 16 ani, voluntar)

t12

La data de 16 iulie 2014, un grup de 32 de persoane, împreună cu directorul taberei, doamna Ana Tofan, au purces la o drumeție, având itinerariul Săvinești – Piatra Neamț – Mănăstirea Neamț– Casa Memorială Mihail Sadoveanu – Zimbrărie – Cetatea Neamțului – Casa Memorială Ion Creangă și retur. Printre excursioniști s-au aflat și tinerii din Republica Moldova, care au rămas uimiți de frumusețea peisajului din zona Neamțului. Menționăm că excursia a fost posibilă și cu suportul oferit de Consiliul Județean Neamț, de S.C. Troleibuzul S.A. și prin sprijinul acordat de Primăria Vânători Neamț, prin doamna Maria Petrariu, primarul comunei.

t111„Dacă ai ocazia să vii în România, nu ezita să o faci, pentru că aici te așteaptă oameni cu suflet extraordinar de bun, care sunt deschiși, te așteaptă copii energici, locuri fascinante și pitorești, multă dragoste, bunătate și frumusețe. Din primele clipe când am ajuns aici inima îmi bătea tare și mă simțeam fericită. Am fost profund impresionată de gingășia ochilor și vocea caldă a preotului Petru Munteanu; dumnealui m-a convins că bunătatea este singura cale care ne va ajuta să schimbăm lucrurile rele. Au fost întrecute toate așteptările mele, am avut parte de ore informative, momente creative, clipe vesele și multă armonie. În câteva cuvinte, e greu să vă mulțumim pentru tot tuturor persoanelor ce ne-au făcut zilele frumoase și ne-au detașat de rutina zilnică. O să iau cu mine în valiză buna dispoziție și bunătatea voluntarilor. Vă urez multă baftă în tot ceea ce faceți. Sunteți un exemplu demn de urmat pentru că încercați să consolidați viitorul destoinic al copiilor.” (Țușca Marcela, Republica Moldova)t112

„Să zicem că dacă sărbătorile și duminicile în calendar sunt însemnate cu roșu, ziua de astăzi ar trebui, de asemenea, să fie însemnată cu o culoare diferită. A fost ca și cum am trecut prin mașina timpului, ca și cum am trecut prin conștiința acestei realități. Deosebit e faptul că am respirat, am văzut în stil armonic, dar simt că a fost ceva deosebit. Monumentele arhitecturale, care conțin buchete de sentimente, accentuează și personalizează cultul național. Cred că această zi va influența mult unele alegeri, gânduri și fapte. Toate aceste monumente le-am văzut datorită unor oameni buni, unor oameni care pun suflet în ceea ce fac și le pasă de societate. Vă mulțumesc din suflet!” (Cristi Munteanu, Republica Moldova)

t13

A V-a serie de tabără a oferit unui număr de 38 de participanți multe surprize și o atmosferă de neuitat. „În această săptămână, voluntarii au fost împărțiți în trei grupe: grupa întâi se ocupă cu partea administrativă, grupa a doua cu jocurile, grupa a treia cu partea media. Cel mai mult mi-a plăcut în grupa a treia deoarece mi s-a părut interesant să fac poze la copii și să stau de vorbă cu ei, pentru a realiza un interviu. Copiii din această serie au fost foarte drăguți, iar unii au participat și anul trecut. Îmi place să fac voluntariat și voi continua să fac această activitate.” (Dumitrache Ana Ștefani, voluntar)t14Luni, 27 iulie 2015, la Centrul de Servicii Sociale  „Samariteanul Milostiv” din Săvinești, începând cu ora 9, cei 16 tineri participanți ai celei de-a șasea serii a Taberei de creație „Aripi de înger”, s-au adunat la Săvinești pentru a se cunoaște și a da startul unei noi săptămâni de distracție și voie-bună.t15

„Mi-a plăcut să mă joc cu copiii, iar activitatea de rugby a fost pe gustul meu. M-am împrietenit cu toți copiii. Mărturisesc că voi mai veni în tabără.” (Blaga Marcu, participant la tabără)

t16

„Mi-a plăcut să pictez pe pietre, fiindcă activitatea mea preferată este pictura și desenul. M-am împrietenit cu Alexia și Alexandra. Am mai învățat să împletesc brățări. A fost o săptămână frumoasă, mi-aș dori să mai vin.” (Ghițescu Teodora, participant la tabără)

t17

În perioada 3-8 august 2015, s-a desfășurat la Săvinești a VII-a serie a Taberei de creație „Aripi de înger”, care a reunit în peisajul săvineștean 27 de tineri. Zi de zi, tinerii au luat parte la activități educativ-recreative, pictură pe piatră, lucru manual, ore de cateheză, precum și jocuri de intercunoaștere.

t18

„Le-am explicat copiilor cine este Maica Domnului și de ce este important să ne rugăm ei. Pentru a mă face înțeles, le-am povestit copiilor o istorioară din viața Maicii Domnului și i-am învățat rugăciunea „Cuvine-se cu adevărat”. Totodată, le-am explicat că Maica Domnului este Mama noastră, a tuturor, cea care se roagă pentru noi către Domnul nostru Iisus Hristos”, a subliniat diaconul George Soponaru.

t19

Seria a VIII-a a taberei a adunat tineri din Republica Modova, 17 persoane, precum și un număr de 50 de tineri din Piatra Neamț, Săvinești și Roznov. Și în această ediție, musafirii din Republica Moldova au beneficiat de o excursie pe ruta Săvinești – Mănăstirea Neamț – Zimbrărie – Cetatea Neamț – Casa Memorială Ion Creangă și retur.

t20

A fost o experiență de neuitat, cu oameni superbi. Mi-au plăcut foarte mult locurile pe care le-am vizitat, am cunoscut oameni noi și am împărtășit impresii. Cel mai mult m-a impresionat cetatea Neamțului, unde am făcut cunoștință cu o altă parte a istoriei. Neapărat mă voi întoarce și voi repeta experiența!” (Untilă Veronica, Republica Moldova)

t21

„Excursia a fost foarte interesantă și utilă. Am fost pentru prima dată la zimbrărie și la mănăstirea Neamț. La biserică, părintele a vorbit interesant, inclusiv despre icoana Maicii Domnului.” (Șcerbina Viorica, Republica Moldova)

t22

„În excursie mi-a plăcut Cetatea Neamț, dar mi-a plăcut și atunci când am hrănit un pui de căprioară. Mi-a plăcut enorm la mănăstirea Neamț și la rezervația naturală de zimbri. Și chiar dacă am mai fost la casa lui Ion Creangă din Humulești, mi-a plăcut să mai văd totul încă o dată.” (Tudosan Nicoleta, Republica Moldova)

„Îmi doream de foarte mult timp să vizitez România, dar nu orașele mari și aglomerate, ci monumentele istorice importante. Azi am fost surprinsă plăcut de ceea ce am văzut și de oamenii ospitalieri. Compania în care am parcurs tot acest drum a fost una veselă și amabilă. Văzând frumusețea de aici, m-am simțit ca acasă și doresc să revin aici.” (Cebotarenco Alina, Republica Moldova)tt

Luni, 17 august 2015, a debutat a X-a ediţie a Tabărei de creaţie „Aripi de înger”.  În cele zece zile de activități, cei 287 de copii, tinerii și voluntari participanți s-au bucurat de un program deosebit. Fie că au fost din Botoşani, Rădăuţi, Piatra Neamţ, București, Iași sau Republica Moldova, cu toții s-au bucurat împreună de ultimele zile de vacanţă într-o localitate unde jocul copilăriei este îmbinat armonios cu filantropia şi slujirea lui Dumnezeu la Sfântul Altar, și anume la Săvinești.

t23

„Ne dorim să oferim tinerilor o cale spre căutare, astfel încât să nu rămână cantonați în universul virtual. Sper să le demonstrez copiilor în excursie ce înseamnă frumusețea culturii cucuteniene. Mi-am dorit să le induc tinerilor nevoia de a fi observatori activi. Caut să le demonstrez că merită să aibă încredere în profesori. Am observat că școlarii au o reținere în a se juca.” (Prof. Elena Oboroceanu, directorul taberei)

t24

„Este foarte frumos în tabără, deși vremea nu a fost așa cum ne-am așteptat, cel puțin în primele zile. Am participat cu drag la diverse jocuri oferite de tabără. Animatorii și îndrumătorii au fost deosebit de pregătiți pentru activitățile pe care le-au pregătit.” (Nicolae Blidar din Cerbu-Copălău, județul Botoșani)

t25

„Începând cu ziua de vineri, 21 august 2015, în tabără vom avea tineri din Republica Moldova. Cu aceștia vom desfășura activități mult mai ample și mai dificil de realizat. Ei vor participa la ateliere de istorie, de pictură s.a., într-o locație pe care o vom stabili de comun acord. De asemenea, vor beneficia de excursii gratuite la obiectivele culturale din județul Neamț, se vor plimba cu telegondola din Piatra Neamț, astfel încât sperăm să plece cu amintiri plăcute și de neuitat.” ( Andra Avasilcăi, director în cadrul taberei)

t26

„Am desfăşurat activităţi adaptate preşcolarilor: colorat, pictură, decupat, jocuri distractive, învăţarea cântecelor s.a. Copiii sunt dornici de a se implica în activităţi şi entuziasmaţi. Joi, 19 august 2015, vom avea o excursie în j u d e ţ ul N e a m ţ. Locaţia existentă este foarte generoasă din toate punctele de vedere. Am întâlnit aici oameni cu suflet mare, care ne-au primit cu drag. Am constatat că lumea se întoarce la credinţă, iar în ceea ce se realizează în cadrul taberei, se simte prezenţa lui Dumnezeu.” (Prof. Mona Avram, de la Șc. Ion Creangă din Bacău și voluntar în cadrul taberei)

37 VI Programe şi proiecte cultural - educaţionale pagina 9

Pentru fiecare dintre seriile ediției 2015 ale Taberei de Creație „Aripi de Înger”, bugetul a fost de 16.300 lei.

t27

Ultima serie a ediției de anul acesta a taberei, desfășurată în perioada 31 august – 5 septembrie 2015, a adus un plus de culoare din penel. Copiii și tinerii participanţi la tabăra de creaţie au avut parte de câteva ore de studiu a artei plastice. Sub îndrumarea atentă a pictorului Cristian Bistriceanu, micii artiști au mânuit cu măiestrie penelurile înmuiate în paleta de culori. Mai în glumă, mai în serios, „micii Picasso” au realizat câteva lucrări de pictură decorativă, picturi care au făcut obiectul unei expoziţii organizată de Asociația „ERA” din Piatra Neamț, partener al fundației noastre în cadrul taberei.

t28

„Scopul nostru a fost de a-i familiariza pe tineri cu acest tip de artă tradiţională, de a le oferi o alternativă de petrecere a timpului liber. În cadrul acestui parteneriat, Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială ne-a oferit două spaţii, unul în Săvinești și cel de-al doilea la Școala ”Nicu Albu” din Piatra Neamţ. Am făcut cursuri de 4 ore pe zi, iar grupul nostru ţintă iniţial avea 30 de persoane, dar și alţi copii au dorit să participe și atunci am ajuns la un număr de aproximativ 40 de participanţi. Lucrările rezultate după acest curs vor fi expuse în cadrul galeriei ERA de la Central Plazza Piatra Neamţ.” (Cristian Bistriceanu, artist plastic)

t50

Articole:

A-X-a ediție a Taberei de creație „Aripi de înger” și-a deschis porțile
Tabăra de creație „Aripi de înger”- veselie, dinamism, creativitate
Tabăra de creație „Aripi de înger” – dincolo de granițe
Tabăra „Aripi de înger” la nou început
Tabăra de creație „Aripi de înger”: echitație, jocuri interactive, pictură
Zâmbete și jocuri în aer liber
Experiențe noi și emoții creative în Tabăra „Aripi de înger”
Creativitate, emoție și prietenie la Săvinești
„Copilăria este inima tuturor vârstelor!”
Tabăra de creație ”Aripi de înger”, context de relaxare și de învățare
Deschidere către prietenie
„Secretul succesului este să faci din vocația ta o vacanță!”
Distracție și voie bună la Tabăra de creație „Aripi de înger” – seria a III-a, ediția a X-a
Pentru jocuri și povești ne-am adunat la Săvinești!
Armonie și bucurie în copilărie
Tabăra de creație ”Aripi de înger” – ”Compasiune, dragoste, educație”!
Tabăra de creație „Aripi de înger” – schimb de experiență
Schimb de experiență, schimb de emoții
Tabăra de creație „Aripi de înger” – dinamism, energie, nerăbdare
Amintirile rămân …
O nouă zi de activități educativ-recreative la Tabăra de creație ”Aripi de înger” – ediția a X-a
Povestea unei prietenii trainice
Povestea merge mai departe …
Tabăra de creație „Aripi de înger” – bucuria adevărată a copilăriei
Bucuria din ochii copiilor
„Să nu uităm să fim copii”
O zi minunată și plină de creativitate
Copilăria este un izvor de vise!
Bucuria de a fi copil, împărtășită tuturor
A şaptea serie de tabără a debutat la Săvineşti
Bucuria vacanței, bucuria copilăriei
O nouă serie de tabără, a X-a, a debutat la Săvinești
”Aripi de înger” colorate
”Reușim să ne păstrăm identitatea”, în Tabăra de creație de la Săvinești

DONATII PRIN PAYPAL in EUR
DONATII PRIN PAYPAL in GBP
 • S-a întâmplat pe 22 iunie 1949
  S-a întâmplat pe 22 iunie 1949: S-a născut Meryl Streep, actriţă. Mary Louise Streep, cunoscută sub numele Meryl Streep, (n. 22 iunie 1949) este o actriță americană, triplu laureată a premiului Oscar, vestită pentru creațiile ei actoricești memorabile în teatru, televiziune și, mai ales, film.Nominalizată pentru un număr record de 21 Academy Awards, actrița a […]
 • S-a întâmplat pe 22 iunie 1963
  S-a întâmplat pe 22 iunie 1963: A murit cântăreaţa de muzică populară Maria Tănase. Maria Tănase s-a născut la 25 septembrie 1913, în mahalaua Cărămidarilor din București, care porneşte de sub Dealul Mărţişorului şi se întinde până în câmpia Abatorului, cartierul Tineretului din zilele noastre, fiind al treilea copil al florarului Ion Coandă Tănase, originar […]
 • S-a întâmplat pe 22 iunie 1941
  S-a întâmplat pe 22 iunie 1941: România intră în război, alături de Germania, împotriva URSS; Ion Antonescu ordonă armatei să treacă Prutul şi să elibereze Basarabia şi nordului Bucovinei, ocupate, în 1940, de Uniunea Sovietică. Conducătorul statului, Ion Antonescu a ordonat armatei să treacă Prutul şi să elibereze Basarabia şi nordul Bucovinei, ocupate, în 1940, […]
 • S-a întâmplat pe 22 iunie 1913
  S-a întâmplat pe 22 iunie 1913: A murit Şt. O. Iosif, poet, prozator, dramaturg şi eseist. Ştefan Octavian Iosif (n. 11 octombrie 1875, Braşov – d. Bucureşti) – poet, prozator, publicist, dramaturg, traducător şi cititor de reviste. Este fiul Paraschivei (născută Mihălţeanu) şi al lui Ştefan Iosif, profesor de elină şi germană.         Frecventează doi […]
 • S-a întâmplat pe 22 iunie 1815
  S-a întâmplat pe 22 iunie 1815: Armatele aliate ale Rusiei, Austriei, Prusiei şi Angliei au impus abdicarea pentru a doua oară şi exilul lui Napoleon I, împărat al Franţei (1804-1814 şi 1815), pe Insula Sfânta Elena. Sfânta Elena este o insulă în Atlanticul de Sud, în largul coastelor Africii. Face parte ca teritoriu dependent din […]