„100+100 de școli întru Marea Unire”, la Săvinești
Joi, 12 aprilie 2018, un grup de 44 de persoane, 6 adulți și 38 de tineri, de la Liceul ”Mihail Kogălniceanu” din Chișinău, Republica Moldova, s-a aflat pentru câteva ore pe tărâmul social-filantropic de la Săvinești, județul Neamț. Membrii grupului s-au aflat în România ca rezultat al proiectului „100+100 de școli întru Marea Unire” derulat din luna martie până la 1 decembrie 2018.
Delegația a fost coordonată de domnul Vlad Caragia, președintele Asociației Obștești Radio Datina Chișinău, precum și de un prieten vechi al Fundației Împreună pentru Solidaritate Socială. Bucuroși de musafiri, voluntarii Fundației, împreună cu părintele director Petru Munteanu, i-au întâmpinat pe tinerii basarabeni cu brațele deschise și cu ospitalitatea tradițională la Centrul social-educativ ”Popasul Iubirii Milostive„ din Săvinești, unde au luat parte la o agapă frățească organizată pentru ei.
„Prin acest proiect se dorește facilitarea încheierii de parteneriate școlare (100 de școli din județul Neamț și 100 de școli din Republica Moldova, pana la data de 27 martie 2018);
Cooperare instituțională: identificarea unor perspective de parteneriat şi colaborare interinstituționale privind oportunităţi de dezvoltare a ofertei culturale, prin dezvoltarea unor programe culturale cu scopul celebrării a 100 de ani de la Marea Unire a Românilor de la 1918; Dezvoltarea interesului comun pentru informare şi cunoaștere prin cultură, istorie, valori spirituale, locuri şi oameni, călătorii şi aplicaţii practice”, a menționat domnul Vlad Caragia.
La sfârșitul lunii martie 2018, au fost semnate protocoalele între 120 de școli din Neamț și 120 de școli din Republica Moldova din proiectul „Copiii și Marea Unire a Românilor” dedicat Centenarului Unirii.
Parteneriatele încheiate la ceremonia găzduită de Muzeul de Istorie din Piatra-Neamț vor da posibilitatea elevilor și profesorilor din Neamț și Basarabia să deruleze împreună activități de cunoaștere reciprocă a istoriei, culturii, tradiției, învățământului prin vizite și concursuri organizate până la sfârșitul verii.
Este prima parte a proiectului care se derulează până la 1 decembrie 2018, când se va marca Centenarul Unirii. Pentru că au fost mai mult de 100 de școli din Basarabia care au dorit să intre în parteneriat, au fost incluse acum 120 de școli care au semnat acordurile, urmând ca din luna septembrie să fie incluse și celelalte școli.
„Sunt Talpă Aliona, profesoară de limba germană la Liceul român-german din Chișinău. Mă bucur nespus de mult că suntem aici din nou și îi mulțumim domnului Vlad Caragia că a făcut posibil acest proiect, „100+100 de școli întru Marea Unire”.
Vă mulțumim pentru primirea pe care ne-ați făcut-o, pentru cuvintele frumoase pe care ni le-ați adresat și pentru că ne simțim ca acasă. Zilele acestea, după semnarea protocolului de colaborare cu Liceul „Roman Vodă” din Roman, am făcut primul pas din această acțiune.
Copiii noștri i-au vizitat pe cei cu care vor colabora în cadrul acestui proiect. Pe lângă vizite reciproce, proiectul include câteva mari activități comune: concursul județean „Centenar – Mesaje pentru viitor” ce se va desfășura între 1 martie și 1 iunie, urmând ca mesajele copiilor despre Unire, istorie, tradiții să fie încapsulate și păstrate pentru a rămâne moștenire urmașilor peste 100 de ani; Art History Fest 2018 – un festival istoric pentru tinerii artiști; școala de vară „Tezaur de istorie și spiritualitate – moștenire pentru viitor” ce se va desfășura în perioada iulie – august 2018”.
Cu dorința revederii și demarării unor proiecte comune, musafirii de peste Prut și-au luat rămas bun de la gazdele ospitaliere și au plecat să viziteze orașul Piatra Neamț.
Brîndușa Dediu
Mai multe articole aici