Wisdom of Life

„Aripile de înger” au ajuns și în Republica Moldova

„Aripile de înger” au ajuns și în Republica Moldova

Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială din Piatra Neamț, prin inițiativa părintelui director Petru Munteanu, a lansat anul acesta prima ediție a Taberei interculturale „Aripi de înger” în Republica Moldova.

r1

Galerie Foto

Încă din primăvara acestui an o delegație a Fundației, însoțită de doamna Augusta Jumanca – vicepreședintele Forumului Democrat German din Piatra Neamț, s-a deplasat la Răzeni, raionul Ialoveni, din Republica Moldova, pentru a încheia un protocol de colaborare cu autoritățile locale din zonă pentru organizarea unei tabere gratuite de zi pentru tinerii basarabeni.

Astfel, s-au pus bazele acestei colaborări, iar la data de 16 august 2016 a fost asigurat un transport cu donații, scaune pentru copii, rechizite, jocuri și jucării, spaliere pentru gimnastică, saltele, dar și îmbrăcăminte și câteva ustensile de bucătărie.

Transportul a fost însoțit și de tinerii voluntari ai Fundației, care s-au implicat în activitățile desfășurate în tabăra basarabeană.

r2

În perioada 17 – 19 august 2016, tineri din Republica Moldova și din România au avut ocazia, mai întâi de toate, să vorbească limba română și să își îmbogățească cunoștințele privind istoria, cultura și civilizația românească.

Apoi, au avut posibilitatea să se cunoască, să lege prietenii și să se recunoască în calitate de reprezentanți ai aceleiași comunități de limbă, cultură și spiritualitate.

„Deși locația a fost diferită, Republica Moldova, experienţa a fost aceeași. Copiii din tabără m-au făcut să mă simt ca acasă. Am interacționat prin jocuri, desen, muzică, poezie și bineînțeles istoria care ne unește. Am avut o colaborare foarte bună cu conducerea instituțiilor publice, Primăria Răzeni, Grădinița «Alunelul» și Liceul «Ion Pelivan». Sper ca anul viitor să ne revedem și să reușim să organizăm o tabără plină de iubire și artă”, a menționat Agafia Roșu, asistent social în cadrul fundației nemțene.

r4

Miercuri, 17 august 2016, s-a strigat prezenţa la distracție și voie bună.

Peste 130 de tineri basarabeni s-au bucurat de câteva zile de bucurie, prin orele de pictură, muzică, istorie, dar și de jocurile copilăriei.

În câteva zile copiii participanți au învățat Imnul taberei, deja consacrat la Săvinești, precum și Imnul prieteniei. Au avut timp și pentru a prezenta un mic program artistic pentru finalul de tabără, atât prichindeii de grădiniță, cât și cei adolescenți.

„Această tabără este posibilă datorită colaborării Primăriei comunei Răzeni, prin persoana domnului Ion Crețu, primarul comunei noastre, cu Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială din Piatra Neamț, județul Neamț, România, prin părintele Petru Munteanu, directorul fundației”, a subliniat doamna Bivol Natalia, directorul Liceului Teoretic „Ion Pelivan”, în deschiderea taberei.

Delegația Fundației Împreună pentru Solidaritate Socială a fost formată din părintele Mihai Meraru, Agafia Roșu, Bulai Mihaela, Adrian Rădulescu și Corina Băhneanu.

r5

Tineri, inimoși și plini de energie au ținut pasul cu participanții înscriși la tabără.

„În Republica Moldova am fost primiți cu foarte multă căldură, entuziasm și curiozitate; mai ales din partea celor mici, care nu știau ce surprize îi așteaptă. Copiii au fost foarte receptivi, implicați și dornici să participe la toate activitățile propuse de noi. Am cântat, am desenat, am colorat și am recitat poezioare.

Am încercat să ne împrietenim și să transformăm puținul timp petrecut împreună în clipe de neuitat”, a declarat Corina Băhneanu, coordonator voluntari în cadrul taberei.

Zilele s-au scurs foarte repede, iar ultima zi de tabără a venit cu alte surprize, musafiri din România au participat la festivitatea de închidere a taberei.

Doamna Augusta Jumanca, vicepreședintele Forumului Democrat al Germanilor din Piatra Neamț și domnul Andrei Mariș, coordonator Radio Ciufulici au asistat la micul program artistic, eveniment pregătit de prichindeii de la Grădinița „Alunelul”.

r7

„Mă bucur că sunt din nou aici, în mijlocul dumneavoastră, îi felicit pe toți cei implicați în această frumoasă tabără, care au dorit să vă aducă ceva nou, iar în numele părintelui Munteanu, ne angajăm ca și pe viitor să încercăm să colaborăm, fie cu ajutoare, fie cu încă o tabără. Mulțumim Primăriei Răzeni, prin persoana domnului primar, Ion Crețu și a domnului viceprimar, Eugeniu Gurău, cadrelor didactice, tuturor celor care au sprijinit activitățile desfășurate în cadrul taberei și în special copiilor participanți la tabără, pentru că fără ei nu s-ar fi putut organiza acest eveniment”, a menționat doamna Augusta Jumanca.

r6

Vizibil emoționată, doamna Maria Jauba, directorul Grădiniței „Alunelul” a ținut să precizeze:

„Ținem să mulțumim oaspeților noștri din România pentru aceste zile minunate petrecute la noi în instituție și vrem să le mulțumim părintelui Petru Munteanu și doamnei Augusta Jumanca pentru darurile care au fost aduse pentru voi. De astăzi înainte, când vom intra în clase, vom vedea scăunele frumoase, pentru sala de sport am primit niște scărițe pentru gimnastică, iar pentru a putea să vă faceți temele cât mai bine ați primit multe rechizite”, doamna Maria, directorul Grădiniței „Alunelul” din Răzeni, raionul Ialoveni, Republica Moldova.

Cu speranța că și în anii ce vor urma se va organiza o tabără pentru tinerii basarabeni, domnul Eugeniu Gurău le-a mărturisit oaspeților: „Dorim să vă mulțumim pentru aceste zile minunate, ne bucurăm că a avut loc această tabără la noi, la Răzeni și ne dorim o continuitate a acestui proiect, drept pentru care vă așteptăm și la anul viitor”.

r1

La finalul evenimentelor, toți cei implicați în acest proiect au declarat că o astfel de tabără nu numai că este binevenită, ci sunt necesare cât mai multe tabere la care să participe voluntari din România.

Sunt convinși că aceste tabere, pe lângă menirea lor socială, vor contribui la o mai bună cunoaștere reciprocă.

Brîndușa Dediu

Mai multe articole din aceeaşi categorie aici