Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Blog

Telefonul vârstnicului

Telefonul vârstnicului este o linie telefonică gratuită și confidențială, destinată vârstnicilor din România. La numărul de telefon 0800 460 001 pot suna vârstnici care au nevoie de informare și consiliere, dar și dacă se simt singuri, din pricina izolării sociale foarte răspândite printre persoanele cu vârsta de peste 65 de ani.

Linia telefonică gratuită 0800 460 001 este disponibilă între 08.00 si 20.00, de luni până vineri.

Telefonul Vârstnicului este un proiect dezvoltat de Fundația Principesa Margareta a României în parteneriat cu Fundaţia Vodafone.

Acesta constă într-o linie telefonică gratuită și confidențială, care să răspundă nevoilor de informare, consiliere şi suport, atât practic cât şi emoţional, pentru toţi vârstnicii din România.

Fenomenul îmbătrânirii populației este incontestabil atât la nivel mondial și european, cât și la nivel național.

Peste trei milioane de persoane din populația totală a României este reprezentată de persoane cu vârsta de peste 65 ani, conform Institutului Naţional de Statistică.

Pe lângă problemele financiare și cele medicale, categoria de populație cu vârsta de peste 65 ani întâmpină două mari probleme: singurătatea și accesul limitat la informație.

Acestea sunt cauzate atât de fenomenele sociale de izolare și discriminare a persoanelor vârstnice, cât și de migrația accentuată din ultimii ani a familiilor tinere.

În plus, maladiile moderne, precum cancerul, fac multe victime în rândul populației tinere, lăsând vârstnicii fără copii, rude sau prieteni (grup de suport și sursă de informare) și contribuind la izolarea socială a acestora.

Accesul limitat la informații este cauzat și de incapacitatea vârstnicilor de informare prin mijloace moderne și inadaptarea la societatea comunicațională actuală.

În ce priveste problema singurătății, conform unui studiu realizat în 2015 de GFK, la solicitarea Fundația Principesa Margareta a României, peste un milion de vârstnici se declară singuri sau afectați de singurătate, ceea ce conduce la efecte dezastruoase asupra sănătății fizice, psihice și a calității vieții.

Sursa: www.telefonulvarstnicului.ro

V-ar putea interesa şi următoarele articole