Wisdom of Life

„Impreuna putem combate fenomenul bullying!”

La data de  06 martie, Fundatia Impreuna pentru Solidaritate Sociala a intermediat evenimentul cu tema „Impreuna putem combate fenomenul bullying!” ce s-a organizat la Scoala gimnaziala „I.Gervescu” din comuna Savinesti, in parteneriat cu Directia Genrala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Neamt.

Prezentarea a fost sustinuta de catre doamna Victoria Mazniuc – Sef Birou prevenire institutionalizare copii, coordonare servicii publice de asistenta sociala, doamna Carmen Mihaela Lesuc – consilier principal in cadrul Biroului prevenire institutionalizare copii, coordonare servicii publice de asistenta sociala si domnul Ovidiu Tarna din cadrul DGASPC Neamt.

Prezentarea a fost interactiva cu participarea copiilor, cu scopul de a intelege fenomenul bullying si ce masuri trebuie luate pentru a prevenire acest fenomen.

In ultimii ani, acest fenomen ingrijorator bullying-ul, care poate fi regasit in toate domeniile, nu doar la nivel scolar, ci si intre persoane de diferite categorii sociale si varste care difera si acestea in functie de context, a luat  amploare, motivat fiind de mai multi factori (pentru a castiga popularitate in randul grupului din care face parte si doreste sa se evidentieze, lipsa de empatie care creeaza placere agresorului in momentul in care isi vede victima ca sufera).

In cazul nostru ne referim la copiii de nivel gimnazial, care cei mai multi dintre ei s-au confruntat cu bullying-ul, dar din motive fie de ordin familial, fie social,  nu au gasit raspuns la modul in care ar trebui sa reactioneze atunci cand se confrunta cu un astfel de fenomen.

La varsta lor, micile rautati, constand in intimidari, jigniri, umiliri, porecle, sunt dureroase mai ales daca acestia nu au cu cine comunica cand ajung acasa, sau nu are cine sa le explice ce ar trebui sa faca, ce comportament sa adopte daca au parte  de agresiuni verbale sau acte de violenta fizica.

In timpul prezentarii, li s-a dat drept exemplu un experiment realizat de catre IKEA la o scoala din America, si care a avut efect atat asupra celor mici, dar si asupra celor maturi prezenti la eveniment.

Experimentul a fost simplu dar a avut un efect surprinzator atat asupra celor care l-au sustinut, cat si asupra tuturor celor care-l vizioneaza. Experimentul a fost facut pe doua plante ce au fost aduse intr-o scoala, ele primind aceeasi ingrijire (apa, lumina) timp de o luna de zile, singura diferenta fiind aceea ca uneia dintre plante i se transmiteau de catre copii mesaje frumoase, iar celelilalte doar mesaje urate.

Dupa o luna de zile planta care a suferit a fost cea careia i s-a vorbit urat, aceasta ofilindu-se.

A fost un mesaj elocvent pentru copiii prezenti la eveniment, care au inteles cat rau poate sa faca o agresiune verbala, venita de la o persoana care lipsita de empatie nu va ezita nici un moment sa jigneasca sau sa produca durere unei alte persoane.

Doamna Victoria, a vorbit copiilor si despre pericolul la care se expun copiii pe retelele de socializare. Faptul, ca de la varste destul de mici acestia acceseaza aceste retele in scopul de a socializa, motivati de lipsa de comunicare de care  sufera in familie sau din dorinta de a primi atentia de care nu au parte, uneori se ajunge la cazuri destul de grave, cand doar interventia autoritatilor  mai pot rezolva aceste probleme.

La final, copiii au fost sfatuiti sa ceara ajutorul unui profesor, daca acest fenomen are loc la scoala, daca el se repeta si nu este unul singular, iar comunicarea acasa cu parintii este foarte importanta, deoarece din mediul familial ei trebuie sa invete cum sa-si gestioneze toate aceste probleme singuri, in functie de gravitatea situatiei cu care se confrunta si de varsta la care ele se petrec.

Asa cum este si titlul activitatii este clar ca doar impreuna putem combate fenomenul bullying, iar la baza rezolvarii acestuia sta comunicarea care in timp va conduce la cresterea increderii in sine, pentru victima, si dezvoltarea unui comportament echilibrat, pentru agresor.

Ana Darie