Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Blog

52, un simbol pentru noi

Nu învățăm pentru școală, ci pentru viață.”

Seneca

Misiunea Fundației Împreună pentru Solidaritate Socială din Piatra Neamț, coordonată de părintele director Petru Munteanu, este de a combate marginalizarea socială prin redarea demnităţii umane, ajutorarea şi încurajarea persoanelor defavorizate din comunitate, prin solidaritate şi angajament social. Susţine comunităţile locale în vederea îmbunătăţirii calităţii vieţii sociale şi culturale, prin apărarea drepturilor omului şi valorilor morale creştine.

Conform unor date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), în luna mai 2016, numărul copiiilor din România care frecventează şcoala este de 3,64 milioane, adică 72,2% din totalul celor care au împlinit vârsta şcolară, în timp ce 27,8% din copiii români nu frecventează şcoala.

Rata de abandon școlar rămâne în România la unul dintre cele mai mari niveluri din Europa, în special în mediul rural.

Din cauza acţiunilor insuficiente de stimulare a frecventării şcolii, copiii nevoiași au mari dificultăţi în ceea ce priveşte accesul la educaţie, potrivit unui raport al Comisiei Europene, publicat recent.

Multor copii le este negată șansa la educație, deoarece nu le sunt oferite condiții și nici un fel de susținere din partea părinților, care ori sunt prea oropsiți, ori nu înțeleg importanța școlii, lipsindu-le educația la rândul lor.

Aceasta este realitatea dramatică a societății actuale.

Dar, știm cu toții că, educaţia este fundamentală pentru orice societate, pentru fiecare individ indiferent de naţionalitate, clasă socială. Educaţia stă la temelia unei comunităţi funcţionale, aşa cum o construcţie masivă se datorează unei fundaţii bune.

Pentru un copil aflat în plin proces de dezvoltare, educația este cea care pune bazele formării profesionale, prin urmare este primordial ca acestor copii să le fie acordată șansa unui viitor mai bun. Cu rezultate bune la școală și vise mărețe, aceștia merită să fie ajutați să-și traseze un drum în viață.

În sprijinul copiilor proveniți din famiilii defavorizate vine Fundaţia Împreună pentru Solidaritate Socială în parteneriat cu Organizația Umanitară ”Hilfe fur Osteuropa TodtnauSeelscheid e.V.” din Germania, care a dezvoltat proiectul „Burse pentru familii cu probleme sociale”, începând din luna iulie 2015.

În cadrul acestui proiect, 52 de persoane primesc burse lunare și se derulează în parteneriat cu persoane fizice din Germania, susţinătoare ale Organizației Umanitare „Hilfe für Osteuropa Todtnau”.

Astfel, din anul 2015 și până în prezent, s-au oferit burse în valoare totală de 26.075 Euro, care au fost direcționate spre copii dornici să învețe, dornici de a-și croi un drum în viață.

Prichindeii sunt din diverse zone ale țării, după cum ar fi: Piatra Neamț, Săvinești, Roznov, Poiana Teiului, Dragomirești, Alexandru cel Bun (jud. Neamț), București, Buzău, Botoșani.

Așa cum fiecare persoană are individualitatea sa, tot așa povestea de viață a fiecărui copil beneficiar al bursei mai sus amintite este diferită.

Vom așterne în rândurile de mai jos povestea școlarului Carp Constantin, din comuna Săvinești, județul Neamț, unul dintre beneficiarii acestei burse lunare.

Elev în clasa a VI-a, Constantin este unul dintre cei patru copii ai familiei Carp, pentru care orice ajutor contează.

Pasionat de fotbal, mecanică și jocuri pe calculator, micul învățăcel ne-a povestit că, ori de câte ori are ocazia, o ajută pe mama sa la activitățile din gospodărie.

În fiecare dimineața, se trezește la ora 7 și merge cu drag la școală.

În ziua în care pe orar este notată ora de desen, radiază de fericire. Pasionat de arta plastică, nu ratează nici o ocazie de a o uimi pe doamna profesoară. Peisajele din natură sunt apanajul său, iar picturile sale sunt expuse la „panoul creativ”, așa cum spune mama sa.

În timpul liber, preferă să se plimbe cu bicicleta prin împrejurimi și să se joace cu fratele său mai mic și cu celelalte două surori. Din când în când, mai merge în parcul din apropiere pentru a juca fotbal cu ai săi colegi de clasă. Dar când vremea nu este prielnică, preferă să se uite la desene animate cu frații săi sau să citească materialele propuse de către doamna profesoară de limba română („lista lecturilor suplimentare”, așa cum o numește Constantin).

Este un copil minunat, care m-a ascultat mereu și m-a înțeles. Încerc, pe cât posibil, să nu simtă lipsurile, dar din păcate asta este realitatea. Avem o situație materială dificilă, dar mulțumim lui Dumnezeu că suntem sănătoși. Mulțumim pe această cale părintelui Petru Munteanu, doamnei Augusta Jumanca, precum și asociației din Germania pentru sprijinul acordat; cu bănuții aceștia îi cumpăr cele necesare pentru școală; este un real ajutor”, ne-a mărturist doamna Carp.

Absenteismul și abandonul școlar se află printre motivele pentru care Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială au decis să acorde acest ajutor umanitar unui număr de 52 de copii, care provin din familii cu posibilități materiale limitate.

Tabel cu bursele primite în perioada

ianuarie-decembrie 2016

Nr. crt Nume, prenume bursier Suma în Euro
1 Alexe Ctin Marian 90
2 Anegrului Maria Denisa 120
3 Anegrului Maria Denisa 90
4 Azinicăi Cosmin 90
5 Azinicăi Mădălina 90
6 Birsan Octavian 90
7 Blaga Ana Maria 90
8 Blaga Sebastian 60
9 Boaca Alexandra 90
10 Bozu Elena Sabina 150
11 Brais Alexandru 120
12 Caia Lidia 90
13 Caldarariu Alexandru Dumitru 90
14 Carp Constantin 150
15 Căpraru Ştefania 150
16 Cerbu Razvan Alexandru 120
17 Chisalita Alexandra 90
18 Cobzariu Mihaela 90
19 Gavrilescu Andreea 90
20 Grumacescu Andrei 90
21 Grumazescu  Constantin 90
22 Hotnog Ana Maria 120
23 Hotnog Ana Maria 90
24 Irofte Ioana Brandusa 150
25 Istrate Valentin Ionut 90
26 Ladany Silvian Ioan 90
27 Livadaru Miriam 95
28 Loghin Denisa Nicoletta 90
29 Manoleasa Razvan 90
30 Marcu Mihai 90
31 Martici Ioana Alexandra 90
32 Matache Cristi 180
33 Mihai Georgiana 150
34 Mocanu Adrian 90
35 Negura Sebastian 120
36 Nicolau Ovidiu 90
37 Nita Demetrea Ilinca 150
38 Palote Elena Teodora 90
39 Peptenariu Ana Maria Alexandra 90
40 Petruţ Ingrid 90
41 Pirvu Irina 150
42 Postolache Andreea 90
43 Proboteanu Cristina Aneta 90
44 Romedea Bogdan 90
45 Sandu Gregoriana 102
46 Scânteie Andreea Elena 90
47 Simiras Teofana Alexandra 90
48 Tarita Silviu 180
49 Trifan Ana Maria 90
50 Ţancoc Bogdan 90
51 Uricaru Denis 90
52 Voroneanu Robert 90
Total pe 12 luni

10.834

Cunoaşterea, cultura, spiritualitatea sunt elemente – cheie ale devenirii omului şi societăţii.

La temelia lor stă educaţia, concept fundamental pentru edificarea umană. Educaţia constituie o prioritate în viaţa fiecărui individ .

Primi paşi în educaţie îi îmbrăţişăm de la o vârstă foarte fragedă, astfel că la grădiniţă şi mai târziu la şcoală personalitatea şi cunostiintele individului prind rădăcini pentru a putea deveni o persoană educată.

Educaţia trebuie să prezinte o prioritate în viaţa fiecăruia, deoarece beneficiile aduse de aceasta sunt nemăsurabile. Ea şlefuieşte peronalitatea umană, putând astfel să influenţeze modul în care oamenii ne privesc .

Brîndușa Dediu

Mai multe articole aici