A sunat clopoțelul! „Festivalul ghiozdanelor” la ediția a V-a
A sunat clopoțelul! „Festivalul ghiozdanelor” la ediția a V-a
„De fapt, întreaga educație este auto-educaţie. Învăţătorul este numai un ghid care îţi arată drumul, şi nicio şcoală, fie oricât de bună, nu îţi dă educaţie. Ceea ce primeşti este ceva ca liniile dintr-o carte de colorat. Tu însuţi trebuie să pui culorile potrivite.” (Louis L’Amour)
Începerea unui nou an şcolar este mereu un motiv de bucurie, emoţie şi împlinire, atât pentru elevi, cât şi pentru dascăli şi părinţi. Cu nostalgia vacanței care tocmai s-a încheiat, dar și cu bucuria revederii colegilor, elevii Şcolii Gimnaziale „I. Gervescu” din Săvineşti au pășit în noul anul şcolar 2019-2020, o dată cu mii de alți copii din România.
A sunat clopoțelul, copiii săvineșteni din nou la școală
Deschiderea anului şcolar a adus din nou pe băncile sălilor de clasă din Săvineşti zeci de elevi.
Dis de dimineaţă, prichindeii din grupa mare și grupa mică de la Grădinița Dumbrava Vale, au început încet – încet să se strângă în clase. Însoţiţi de părinţi şi cu braţele pline de flori pentru doamna învăţătoare și educatoare, s-au adunat în grupuri şi aşteptau curioşi următoarea etapă din viaţa lor. Cu privirile aţintite spre cadrele didactice sau spre părinţi, micii şcolari neştiind exact ce îi aşteaptă, au devenit dintr-odată serioşi şi cuminţi.
La inițiativa părintelui director, Petru Munteanu, Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială din Piatra Neamț, în parteneriat cu Fundația Solidaritate și Speranță – Filiala Săvinești au desfășurat marți, 10 septembrie 2019, acțiunea umanitară și educativă „Festivalul Ghiozdanelor” care face parte din campania „Măsoară timpul cu faptele tale”, derulată în perioada septembrie – octombrie 2019.
Cei 50 de preșcolari de la Grădinița din Dumbrava Vale au primit câte un ghiozdan asezonat cu pixuri, creioane, penare, caiete care abia așteaptă să fie completate cu cifre și litere de către micii învățăcei. Ca în fiecare an, elevii s-au rugat împreună cu părintele Petru Munteanu, care a oficiat slujba de binecuvântarea a începerii anului școlar.
Bucuria şi curiozitatea se citea pe chipurile celor care aşteptau să primească darurile, mai apoi mulţumirea şi încântarea a fost exprimată cu voce tare.
„Suntem la Școala Dumbrava Vale, structură a Școlii Gimnaziale „I. Gervescu”, funcționăm anul acesta cu un efectiv de trei grupe, două de preșcolari și o clasă pregătitoare. Fiind în parohia părintelui Munteanu suntem privilegiați ca la fiecare început de an școlar să ne viziteze, să ne binecuvânteze și de fiecare data vine cu cadouri. Copiii îl așteaptă, îl primim cu drag cu toții și avem o colaborare foarte frumoasă de câțiva ani”, a menționat doamna educatoare Smochină Mihaela.
După binecuvântarea fiecărui micuț, părintele Munteanu a vizitat și elevii care învață la Școala „I. Gervescu”, unde 54 de copii, din clasele I, a III-a și a IV-a au primit ghiozdane dotate cu tot ce trebuie unui școlar.
Acţiunea a avut loc cadrul campaniei „Măsoară timpul cu faptele tale”, dintre cele 104 ghiozdane dăruite copiilor din Săvinești, 24 de ghiozdane au fost donate de Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială, iar 80 au fost distribuite de Fundația Solidaritate și Speranță din Iași.
Părintele le-a transmis elevilor să fie conștiincioși, să îi respecte pe cei din jurul lor, profesori și colegi, dar mai ales la final de an școlar fiecare copil să fie, atât instruit, cât și educat.
„Există o diferență între instrucție și educație, instrucția constă în dezvoltarea abilităților intelectuale în diverse domenii de învățământ, educația constând în împletirea cunoștințelor cu un comportament și sentiment religios care se reflectă în nota de la purtare. Ne dorim la acest început de an școlar câți mai mulți elevi eminenți, atât în instrucție, cât mai ales în educație”, a reliefat părintele Petru Munteanu.
Festivalul Ghiozdanelor” se află la a V-a ediție, iar copiii înscriși la Școala Dumbrava Vale, beneficiază în fiecare an de bunuri donate de către fundația nemțeană. Micii învățăcei beneficiază de cadre didactice preocupate de dezvoltarea lor intelectuală , insuflându-le valori şi principii după care să se ghideze în viață.
Corina Băhneanu