Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Blog

Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială / Noutăți  / ”Asta am vrut să fac și eu când mi-a fost mai bine, să ajut și eu alți oameni”

”Asta am vrut să fac și eu când mi-a fost mai bine, să ajut și eu alți oameni”

Joi, 26 august 2021, centrul de zi din Săvinești, al Fundației Împreună pentru Solidaritate, a primit vizita doamnei Brigitte Katte din Germania, însoțită fiind de familia Rotariu Constantin și Lenuța, și de doamna Condre Daniela, în calitate de translator.

Vizita doamnei Brigitte Katte nu este întâmplătoare, este prietenă veche a fundației, susținând de mai multe ori proiectele organizației.

La centru, membrii delegației au fost întâmpinati cu brațele deschise de părintele director Petru Munteanu, invitându-i să viziteze atelierele fundației, croitoria, patiseria.

Cunoscând activitățile de Școala Veche, taberele de vară organizate de către Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială, la care participau sute de tineri din întreaga țară, doamna Brigitte Katte a dorit să revadă acele locuri, care acum sunt un șantier în lucru, construidu-se un Centru de zi pentru persoane vârstinice, un proiect în valoare de 600.000 euro, cu fonduri europene, derulat de Primăria Săvinești în parteneriat cu Parohia Sf. Voievozi.

Un nou proiect, inaugurat în aprilie 2020, nu a rămas nevizitat, membrii delegației fiind interesați de Casa de tip familial „Ştefan” din Săvineşti, locuinţă care a fost ridicată pentru aproximativ zece copii instituţionalizaţi, pe o suprafaţă de teren în valoare de 30.000 de euro. Terenul a fost donat de către Parohia Sf. Voievozi, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Un ultim popas a fost făcut la studioul radio Jurnal Fm din Piatra Neamț, unde, musafirii, au fost întâmpinați de directorul radioului, doamna Elena Andrei și de directorul tehnic domnul Cristian Hurgheș, făcându-le o prezentare a postul de radio.

Preot luteran, doamna Brigitte Katte s-a născut într-o familie creștină, în anul 1939, ne-a împărtășit o parte din amintirile domniei sale: ”Îmi amintesc de vremea când era Hitler, trăiam cu frică, cădeau bombe, era război. Tatăl meu era în război, mama, mătușa și cei cinci copii ne ascundeam în pivniță de bombe. Ne rugam mereu: „Doamne ține mâna Ta peste casa noastră și ne apără!”, aveam 6 ani. După război am mers la școală. În DDR creștinii nu erau văzuți bine. Am fost o elevă bună și am terminat școala cu note bune, dar nu am fost în organizațiile comuniste pentru tineret. După școală am vrut să fiu profesoară. Dar din cauza credinței mele nu am putut. A trebuit să aleg între biserică, (să fac parte din biserică) sau comunism. M-am hotărât imediat să aleg biserica. Am ales să devin profesoară de religie în cadrul bisericii. Apoi am studiat teologia și am devenit profesoară.”

Poză din arhiva familiei, doamna Brigitte – preot luteran.

Întrebată fiind de ce a ales această misiune, de a fi preot luteran și de unde a pornit ideea de a se implica în activitățile social – filantropice, doamna Brigitte Katte a menționat:

”Am încercat totdeauna să ajut oamenii și cu probleme (fără ajutor). În Biblie scrie că Domnul Iisus spune: ”Dacă faceți cuiva un bine, Mie mi-ați făcut”. Aceasta m-a motivat să ajut.  Ca preot, în timpul comunismului am primit bani puțini, aveam patru copii. Am primit multe pachete și ajutoare din Germania de Vest. Asta am vrut să fac și eu când mi-a fost mai bine și mai ușor. Să ajut și eu alți oameni.”

Mergând pe firul amintirilor doamna Brigitte a continuat: ”În mai 1999 un tânăr din Germania a vrut să vină cu un grup de tineri, în România, să le arate că sunt țări mult mai nevoiașe decât la noi, în Germania. A închiriat un microbuz, erau patru băieți și trei fete. Avea nevoie de o însoțitoare pentru fete, deoarece trebuiau să doarmă în corturi. M-a întrebat dacă vreau să facem un transport de ajutoare pentru România. Așa am ajuns în România pentru prima dată. Am găsit o mare ospitalitate în România. Toți oamenii pe care i-am cunoscut au fost foarte prietenoși și recunoscători. Așa am cunoscut mulți români.”

Poză din arhiva familiei, doamna Brigitte împreună cu cei patru copii ai săi.

O fire caldă și care empatizează cu cei din jur, preotul luteran a mai menționat: ”Îmi place foarte mult să fiu înconjurată de oameni. Vizitez mulți oameni care sunt singuri și au nevoie de ajutor. Călătoresc foarte mult. Îmi place să slujesc în biserici, în multe sate. Îmi fac timp pentru activități cu oameni în vârstă. Îmi place mult muzica, cânt la orgă și fac parte dintr-un grup unde cântăm la fluier (flaut). Citesc foarte mult cărți bune, ceea le recomand și celor tineri.”

Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială, prin voluntarii și angajații acesteia, vine, în sprijinul mai multor categorii de persoane: bolnavi cronici, bătrâni singuri, familii monoparentale și familii cu mai mult de patru copii cu o situație financiară precară, și în această perioadă în care cu toții suntem cumva obligați să ne adaptăm la un nou stil de viață.

Vremurile actuale, în contextul pandemiei de coronavirus ne-a „condamnat” să fim uniți, solidari și alături de cei care au avut mare nevoie de sprijin. Situația pe care încă o traversăm este o ocazie pentru noi toți să fim mai buni, mai implicați, mai aproape de comunitate, atât cât reușește fiecare.

Dorim și pe această cale să-i mulțumim doamnei Brigitte Katte pentru implicarea și interesul manifestat față de proiectele fundației nemțene, dorindu-i sănătate și putere să ducă mai departe proiectele inițiate.