Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Blog

Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială / Noutăți  / ,,Bătrânii sunt de două ori copii”

,,Bătrânii sunt de două ori copii”

,,Bătrânii sunt de două ori copii”

Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială se află în plină desfășurare a campaniei umanitare ”Dăruiește cu respect”. Aceasta are loc atât la nivelul județului Neamț, cât şi în alte zone ale țării.

Ca în fiecare an, bunuri donate în cadrul acestei campanii ajung și la Cîmpeni, mai exact la Așezământul pentru persoane vârstnice ”Sf. Sava” din Buzău.

cîmpeni 3

Astfel, miercuri, 6 iulie 2016, un grup de voluntari ai Fundației Împreună pentru Solidaritate Socială, la inițiativa părintelui director Petru Munteanu, au vizitat bătrânii din cadrul centrului buzoian și au însoțit un transport de ajutoare umanitare.

Aşezământul a luat fiinţă în anul 1996. S-a născut din nevoia de a ajuta persoanele care nu au pe nimeni să-i ajute la bătrâneţe şi boală, azilul fiind parte integrantă a Fundaţiei “Sfântul Sava”, ale cărei baze au fost puse de părintele Mihail Milea.

cimpeni1

Încă din primele clipe în care au pășit pragul Așezământului „Sf. Sava” – Câmpeni,  voluntarii Fundației au rămas profund impresionați de atmosfera caldă și primitoare și de aerul îmbietor.

Era suficient să arunci o singură privire în jur și deja erai captivat într-o lume de poveste.

Departe de mediul citadin, porumbeii, un struț, o căprioară, iepurașii, dar și animăluțe de casă, precum purceluși sau găini, și-au găsit locul într-un peisaj mirific.

Centrul pentru bătrâni din Buzău ascunde poveşti de viaţă tulburătoare.

După o viaţă de muncă şi sacrificiu, aceşti oameni au ajuns să-şi trăiască o bătrâneţe în linişte. Sunt bătrâni care, deşi au copii realizaţi, cu o stare materială ce le-ar permite să-i îngrijească, nu vor să mai ştie de existenţa lor. În căminul de la Câmpeni au aflat însă o casă primitoare, aici, de ei, se îngrijește maica Modesta și asistentul social, doamna Mihaela Bunea, având alături câțiva voluntari.

cimpeni2

”Așezământul a luat ființă 1994, la inițiativa preotului și profesorului Mihail Milea, care este și președintele fundației noastre în cadrul căreia activăm.

Părintele Milea, a cerut primăriei concesiunea terenului și a clădirilor dezafectate din această zonă, pentru o perioadă de 90 de ani. Tot în acel an, odată cu intrarea în posesia actelor aferente, s-a trecut la curățarea terenului și începerea construcției. La început mâna de lucru era sporită de câțiva copii orfani, care aveau peste 18 ani și terminaseră perioada de instituționalizare, pe care părintele i-a adus aici cu gândul că așezământul le va folosi și lor ca o casă.

Și așa a și fost…timp de câțiva ani, centrul a fost casa acestor copii rămași fără adăpost. În acest timp centrul a început să se dezvolte. S-au cultivat legume și fructe care să fie folosite pentru uzul propriu, s-au făcut țarcuri pentru creșterea păsărilor, s-au plantat copăcei, ș.a. Centrul are acum o capacitate efectivă de 25 de persoane, fără a lua în considerație anexele pentru personal. Persoanele pe care le găzduim aici sunt din medii sărace, de aceea, pentru noi înseamnă foarte mult aceste bunuri pe care ni le donează părintele Munteanu.

Avem cazate la centrul nostru 20 de bătrânele, care sunt fugărite de acasă, maltratate de cei dragi, dar care se bucură de fiecare lucru primit.

Ne-a donat cineva, o dată, un sac de jucării și mă gândeam ce o să facem cu ele, dar le-am dat lor și s-au bucurat ca niște copilași, știți, bătrânii sunt de două ori copii. Îi mulțumim din suflet părintelui Munteanu, Dumnezeu să îi dea tot binele din lume și multă sănătate”, ne-a explicat maica Modesta.

Bunurile donate au constat în mobilier, mașini de cusut, aparatură medicală, îmbrăcăminte, încălțăminte, produse de tip pampers, valoarea acestora fiind de 12.600 lei.

Brîndușa Dediu

Mai multe articole aici