Bine ai venit vacanţă!
Pentru copii, vacanţa de vară este cea mai aşteptată perioadă din întregul an. Este momentul în care programul zilnic al copiilor devine mai lejer, zilele sunt mai lungi şi permit petrecerea timpului în natură.
Zilele pline de activităţi educative, culturale şi distractive, au reprezentat pentru micii participanţi momente unice. Împreună cu voluntarii au mers în drumeţii, s-au jucat, au cântat, au desenat, au pictat, au schimbat impresii şi idei, au învăţat unii de la alţii şi au legat prietenii ce vor dăinui peste ani.
“Jocul poate fi privit ca o activitate, ca o metodă spontană de descoperire de sine, a celorlalti şi a lumii. Joaca atrage după sine experimentarea, observarea a cât de departe poţi merge, aventurarea, străduirea şi sărbătorirea. Joaca împreună cu ceilalţi implică participare, ajutor reciproc, organizare, învăţarea felului în care să câştigi şi să pierzi.
Din această perspectivă, joaca este o metoda de introducere în viaţa societăţii, deoarece, şi în viaţa de zi cu zi, există reguli cărora fiecare trebuie să se supună. Jocurile organizate îi atrag cel mai mult pe copii şi tineri şi determină cel mai mult învăţătura.” (Ionel Musu, Aurel Tallan, „Terapia educaţională”).
Vacanţa la Săvineşti îmbină utilul cu plăcutul, pe de o parte părinţii îşi ştiu copiii în siguranţă pentru că sunt în permanenţă supravegheaţi si îndrumaţi de persoane competente, iar copiii au activităţi interactive si îşi petrec vacanţa de vară într-un mod plăcut.
Copiii sunt încurajaţi să vorbească, să fie deschişi, folosind imaginaţia, creativitatea şi spontaneitatea, într-un mediu sigur şi prietenos, care îi ajută să lege această experienţă de emoţii pozitive.
Prin activităţile din cadrul taberei se încearcă o continuare a educaţiei nonformale care se traduce prin adaptarea atentă a activităţilor care promovează dezvoltarea personală, socială şi profesională.
Activităţile de prevenţie sprijinite de compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul I.P.J. Neamţ au supus atenţiei copiilor teme precum: circulaţia corectă a pietonilor, navigarea în siguranţă pe internet şi drepturile copiilor.
Participanţii la tabără au asistat la prezentarea unor materiale în care erau expuse diferite situaţii pentru a putea înţelege mai bine cum trebuie să se comporte acasă, ce trebuie şi ce nu trebuie să spună persoanelor necunoscute, cât de atenţi trebuie să fie la intrarea în scara blocului, în lift sau în curte, cum să reacţioneze în cazul în care se rătăcesc. Curiozitatea copiilor a fost la cote mari, astfel întâlnirea fiind interactivă, antrenantă şi plină de învăţăminte.
Cu nerăbdare şi bucurie participanţii taberei de creaţie “Aripi de Înger” au primit vizita părintelui Mihai Meraru pentru ora de cateheză. Acesta le-a vorbit copiilor despre importanţa cunoaşterii vieţilor sfinţilor, importanţa rugăciunii, despre respectul ce trebuie purtat părinţilor şi despre importanţa postului în care ne aflăm, Postul Adormirii Maicii Domnului.
Printre activităţile desfăşurate în cadrul taberei se enumeră şi vizita la muzeul etnografic al doamnei educator Maria Voicu din satul Săvineşti.
Trăim vremuri în care noţiunea de tradiţie le este reamintită copiilor doar la Crăciun şi la Paşti – iar atunci, poate, de cele mai multe ori greşit.
Nu este permis să uităm de unde ne tragem şi prin ce au trecut strămoşii noştri. Obiceiurile se schimbă atât de rapid, încât sunt diferenţe mari de la o generaţie de copii la alta. Situat la câteva sute de metri de Centrul de Servicii Sociale „Samariteanul Milostiv“ din Săvineşti, muzeul conține lucruri adunate din comunitatea săvineșteană: covoare țesute din lână, țoale de cordele, păritare, scoarțe, ștergare, năframe, costume populare de 100 de ani, farfurii de lemn, piuă, obiecte de țesut, olărețe, furcă, suveici pentru războiul de țesut, coveți, maramă, ie, fotă, ceaun etc.
Doamna Maria Voicu a explicat copiilor importanţa portului popular, dar şi confecţionarea costumelor populare vechi, tradiţii şi obiceiuri practicate de străbunii noştri, precum şi metode de conservare a alimentelor. Copiii au fost fascinaţi de cele trei încăperi pe care doamna educatoare le-a păstrat aşa cum le-a moştenit de la părinţi. Cămăruţele, decorate cu covoare ţesute manual, cu tavane joase şi podele de lut, ne-au făcut să ne simţim ca şi cum ne-am fi întors la vatra strămoşească.
Fiecare serie s-a încheiat cu un mic program artistic pregătit de tinerii participanţi, în cadrul căruia au cântat imnurile taberei , au dansat şi şi-au etalat talentele proprii iar în cele din urmă au primit câte un supliment de vacanţă „Hai cu noi”, în care se regăsesc descrise activităţile desfăşurate pe parcursul săptămânii şi câte o diplomă de participare la tabără.
Tabăra de creaţie Aripi de Înger ne învaţă să fim mai buni şi să ne redescoperim sufletul de copil, astfel dăruim oamenilor mai mult decât se aşteaptă şi o facem cu dragă inimă.
Andra Avasilcăi
Mai multe articole aici