Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Blog

Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială / Noutăți  / Caravana de promovare a Campaniei Naţionale „Aripi Frânte” a ajuns şi în judeţul Neamţ

Caravana de promovare a Campaniei Naţionale „Aripi Frânte” a ajuns şi în judeţul Neamţ

Luni, 21 august 2017, în Sala Atelier „Veronica Micle” din cadrul Bibliotecii Judeţene „G. T. Kirileanu” Neamţ, a avut loc un eveniment de informare, conştientizare şi sensibilizare cu privire la fenomenul violenţei în familie.

Evenimentul a fost realizat în cadrul Caravanei de promovare a Campaniei Naţionale „Aripi Frânte”, lansată de Asociaţia Necuvinte, în colaborare cu Poliţia Română.

Prezenţi la eveniment au fost: Simona Voicescu – director executiv Asociaţia Necuvinte, Elena Bulgărea – inspector de poliţie, purtător de cuvânt IPJ Neamţ, Lucian Eftenie – agent şef principal de poliţie – Poliţia de proximitate, Daria Oatu – comisar de poliţie, ofiţer de prevenire IPJ Neamţ şi Claudia Roman – inspector de poliţie, ofiţer coordonator Poliţia de proximitate.

La întâlnirea din judeţul Neamţ au fost invitaţi şi reprezentanţi ai ONG-urilor din zonă, printre care şi Maria Teodorescu, consilier juridic in cadrul Fundaţiei Împreună pentru Solidaritate Socială din Piatra Neamţ.

Punctul central al campaniei îl reprezintă filmul documentar „Aripi Frânte”.

Acesta prezintă situaţia victimelor violenţei domestice din România, care nu au cerut ajutorul nimănui, prin câteva cazuri ale unor deţinute aflate în Penitenciarul de Femei Târguşor.

Documentarul este construit în jurul poveştilor unor femei care au trăit o viaţă în abuzuri şi frică, au rezistat ani de zile unor suferinţe crunte, fără să ceară ajutorul nimănui, ajungând la un moment dat să clacheze şi să devină din victimă, agresor, făcându-şi singure dreptate.

Campania, al cărei scop îl reprezintă creșterea gradului de informare a membrilor comunității cu privire la dimensiunea, incidenţa şi formele de manifestare a violenței în familie, cu privire la instituțiile implicate în gestionarea acestui fenomen precum și cu privire la drepturile și măsurile prevăzute de lege pentru asigurarea protecției victimelor violenței în familie, a fost inițiată de Inspectoratul General al Poliției Române și Asociația Necuvinte.

Nu putem face față unor situații singuri, trebuie să avem și sprijinul comunității, a asociaților și ONG-urilor. Și noi, prin informările pe care le-am făcut, prin materialele din presă transmise am încercat să punctăm acest lucru, dar și să activăm mai mult spiritul de inițiativă, spiritul civic pe care îl avem fiecare dintre noi. Ceea ce încurajăm noi este sesizarea imediată a  oricărui organ de poliție. Este cel mai util lucru pe care îl puteți face. În momentul în care sesizarea vine imediat după săvârșirea faptei, noi avem toate condițiile necesare să prindem agresorul.”, a subliniat doamna Elena Bulgărea, purtătorul de cuvânt al IPJ Neamț.

Creşterea gradului de siguranţă al populaţiei în raport cu diverse forme de manifestare a infracţionalităţii reprezintă un obiectiv important al activităţii de prevenire a criminalităţii.

Femeile, copiii şi persoanele în vârstă constituie categorii cu un nivel ridicat de vulnerabilitate atât în spațiul public, cât și în mediul intrafamilial.

În cadrul campaniei a fost realizat şi Ghidul siguranţei victimelor violenţei în familie, care, până la sfârşitul anului, va fi distribuit în toate secţiile de poliţie, la nivel naţional.

Ghidul se adresează persoanelor care înţeleg că se află într-o situaţie de tip abuziv şi doresc să facă primii paşi spre a ieşi din acel mediu.

La această întâlnire, au avut loc dezbateri, discuţii interactive şi constructive între reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ, ai asociaţiei iniţiatoare şi ceilalţi participanţi, pentru reducerea acestui tip de violenţă.

Printre participanţi s-a aflat şi domnul Iulian Bulai, deputat de Neamţ şi vicepreşedinte al Comisiei pentru egalitate de şanse pentru femei şi bărbaţi din cadrul Camerei Deputaţilor, care a adresat câteva cuvinte celor prezenţi:

„Sunt foarte interesat de această problemă, felicit iniţiativa dumneavoastră şi colaborarea cu Poliţia Română. Acum o săptămână, împreună cu mai mulţi parlamentari, am semnat o petiţie, de fapt o scrisoare deschisă adresată Guvernului pentru a urgenta măsuri de protecţie privind victimele violenţei în familie. (…)

Se pleacă de la ideea că cel mai bun mediu de dezvoltare a unui copil este cel al familiei nucleare, mamă şi tată, în ciuda deficienţelor şi nefuncţionalităţii familiei respective; dacă am reuşi, noi ca societate, să convingem, în primul rând mamele, că  pruncii lor pot avea un viitor mai bun în afara familiei respective, vorbim de cazuri grave de abuz în familie, atunci cred că am fi câştigaţi.”

Campania are ca scop informarea tuturor potenţialelor victime ale violenţei în familie cu privire la posibilităţile pe care acestea le au de a se apăra împotriva agresorilor și se adresează persoanelor care înţeleg că se află într-o situaţie de tip abuziv şi fac primii paşi spre a ieşi din acel mediu.

În primele 6 luni ale anului în curs, la nivelul IPJ Neamț s-a înregistrat o scădere a infracțiunilor săvârșite în familie, față de aceeași perioadă a anului precedent, exemplificăm: o scădere de 28 de fapte  de abandon de familie, de 12 fapte de nerespectarea măsurilor privind încredintarea minorului, o scădere de trei fapte de nerespectarea ordinelor de protecție.

Creșteri, punctual pe genuri de infracțiuni, s-au înregistrat pe faptele de loviri sau alte violențe(+16), amenințare(+6), ce ar putea fi generate de informarea și consilierea cetățenilor de a sesiza orice faptă de violență. Totodată îmbucurător este faptul că în primele 6 luni polițiștii au aplanat stări conflictuale, cu 463 mai puține decât în aceeași perioada a anului trecut”, a menţionat Roman Claudia, ofiţer coordonator Poliţia de proximitate, IPJ Neamț.

În conformitate cu art. 23 din Legea nr. 217/2003 „persoana a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţă din partea unui membru al familiei poate solicita instanţei ca, în scopul înlăturării stării de pericol, să emită un ordin de protecţie, prin care să se dispună, cu caracter provizoriu, una sau mai multe dintre măsurile, obligaţiile sau interdicţiile indicate expres de lege”.

Prin aceeaşi hotărâre, instanţa poate dispune şi suportarea de către agresor a chiriei şi/sau a întreţinerii pentru locuinţa temporară unde victima, copiii minori sau alţi membri de familie locuiesc sau urmează să locuiască din cauza imposibilităţii de a rămâne în locuinţa familială.

Instanţa poate dispune şi obligarea agresorului de a urma consiliere psihologică, psihoterapie sau poate recomanda luarea unor măsuri de control, efectuarea unui tratament ori a unor forme de îngrijire, în special în scopul dezintoxicării.

Un fenomen cu o răspândire largă, violenţa intrafamilială îmbracă forme ce ţin de violenţa verbală, la violenţa psihică (presiuni, ameninţări, şantaje, interdicţii etc), până la forme din ce în ce mai grave de violenţă fizică.

Campania va fi implementată atât în mediul urban cât și rural, de polițiștii structurilor de analiză și prevenire a criminalității şi ordine publică, inclusiv la nivelul posturilor de poliție comunale.

 

Corina Băhneanu

Mai multe articole aici