Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Blog

Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială / Noutăți  / Caravana „Poftă de carte” a ajuns la Piatra Neamţ

Caravana „Poftă de carte” a ajuns la Piatra Neamţ

În perioada 20-24 februarie 2017, Asociaţia OvidiuRo, în parteneriat cu mai multe instituţii publice, a desfăşurat în judeţul Neamţ Caravana „Poftă de carte”, pentru aplicarea Legii nr. 248/2015, privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate.

Astfel, vineri, 24 februarie 2017 a avut loc la Palatul Administrativ al judeţului Neamţ, întâlnirea de analiză a campaniei.

La întâlnire au participat reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului Judeţul Neamţ, Primăriei Văleni, Şcolii Gimnaziale Văleni, Primăriei Valea Ursului, Liceului Tehnologic Valea Ursului, Fundaţiei Umanitare Pacea – Roman, Asociaţiei Muşatinii – Roman, Asociaţiei Caritas – Roman, Centrului de ajutor pentru viaţă – Turtureşti,  Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ, Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ, Administraţiei Financiare Piatra Neamţ, Primăriei Municipiului Roman (Direcţia de Asistenţă Socială), Fundaţiei Solidaritate şi Speranţă – Filiala Săvineşti şi Fundaţiei Împreună pentru Solidaritate Socială – Piatra Neamţ.

Caravana „Poftă de carte” reprezintă continuarea Caravanei de vară „Fiecare copil în grădiniţă”, în cadrul căreia Asociaţia OvidiuRo a ajuns în 15 judeţe selectate pe baza numărului mare de copii aflaţi în situaţii de risc.

Domnul subprefect Iulian Jugan a dorit să adreseze participanţilor un cuvânt de bun-venit: „Bine aţi venit! Mă bucur că îi avem alături şi pe partenerii de la OvidiuRo.  În această lună aceasta se împlineşte un an de când a fost demarat acest proiect minunat, pe care l-am invocat şi la o altă întâlnire pe componenta de dialog social şi spuneam că este una dintre acţiunile pe care ne-am dori să le regăsim la majoritatea ONG-urilor.

Mesajele pe care le aveţi în această campanie, respectiv importanţa cititului interactiv şi necesitatea unei alimentaţii sănătoase, m-au dus cu gândul la o cercetare sociologică, despre care am citit în vara anului trecut, elaborată de cei de la Centrul de Analiză şi Evaluare Educaţională; care spunea că în rândul elevilor de 15 ani, 42% dintre aceştia sunt analfabeţi funcţional, adică nu înţeleg ceea ce citesc.

Cifrele sunt, dacă vreţi, deprimante. Cu atât mai mult este lăudabil ceea ce aţi făcut dumneavostră prin acest proiect şi mai ales demersul dumneavostră, munca dumneavoastră şi sprijinul colaboratorilor, au transformat acest proiect într-o politică publică. Aşa cum vă aminteam, discutam şi la o întâlnire anterioară, mi-aş dori ca în general activitatea ONG-urilor să se regăsească în binele adus comunităţii.”

La întâlnirea din 24 februarie s-a discutat despre modul în care s-a reuşit implementarea programului naţional Fiecare Copil în Grădiniţă (FCG).

S-a discutat şi despre cei 255 de copii şi părinţii acestora, care au participat în perioada 20-24 februarie la sesiuni de citit interactiv, la grădiniţă.

În judeţul Neamţ, 255 de copii au participat la sesiunile de citit interactiv din cărţi uriaşe şi au primit câte o carte ilustrată după lecţia desfăşurată în grădiniţele din comunele Oniceni, Valea Ursului şi Văleni.

Cele 3 comune (11 sate) au fost selectate cu sprijinul autorităţilor locale şi judeţene, pe baza statisticilor disponibile referitoare la mărimea populaţiei preşcolare, rata de marginalizare şi gradul de cuprindere a copiilor defavorizaţi în învăţământul preşcolar.

S-au trecut în revistă problemele identificate în cele 3 comune, menţionându-se că accesul copiilor la grădiniţă este îngreunat de: lipsa spaţiului, numărul redus de microbuze şcolare, lipsa mobilerului în sălile de clasă.

Fundaţia Împreună pentru Solidaritate Socială, reprezentată în cadrul întâlnirii de părintele director Petru Munteanu, are ca obiectiv susţinerea copiilor aflaţi în pragul abandonului şcolar, oferindu-le sprijin financiar şi moral, astfel încât să nu renunţe la şcoală.

Fundaţia vine în sprijinul copiilor care provin din medii defavorizate din comuna Săvineşti, oferind masa de prânz unui număr de 35 de copii şi ajutor în efectuarea temelor, prin Programul de Afterschool, unui număr de 15 copii. De masa de prânz beneficiază și copii din localitățile învecinate; 30 de copii din  Parohia „Sf. Nicolae” – Zănești și 85 de elevi ai Liceului Tehnologic „Gheorghe Ruset Roznovanu” – Roznov.

Părintele Petru Munteanu şi-a exprimat disponibilitatea colaborării şi implicării în campanii şi acţiuni realizate cu scopul de a ajuta persoanele aflate în situaţii critice.

În anul 2015, rata abandonului şcolar în România ajunsese la 19.1% şi se estimează că în prezent doar unul din trei copii beneficiază de educaţie timpurie.

Dacă dorești să aduci o bucurie unuia dintre copiii beneficiari ai fundației săvineștene și să te implici în activitățile social-educative ale acesteia, poți să o faci accesând:

https://www.bursabinelui.ro/BursaBinelui/Proiecte/Adopta-un-copil-la-distanta

sau

https://www.bursabinelui.ro/BursaBinelui/Proiecte/Afterschool-pentru-copii-din-medii-devaforizate

Corina Băhneanu

V-ar putea interesa şi următoarele articole