Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Blog

Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială / Anunțuri  / Comitetul Național de Coordonare a implementării Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă în România caută membrii din rândul organizaţiilor societăţii civile

Comitetul Național de Coordonare a implementării Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă în România caută membrii din rândul organizaţiilor societăţii civile

Comitetul Național de Coordonare a implementării Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă în România caută membrii din rândul organizaţiilor societăţii civile

Vineri, 20 octombrie 2017, în sala Mihail Sadoveanu a Palatului Administrativ Neamţ a avut loc o întâlnire cu reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale din judeţ, în vederea informării despre o serie de iniţiative organizate la nivel guvernamental, în scopul promovării activităţilor din cadrul Parteneriatului pentru Guvernare deschisă în România.

La întâlnire au fost prezenţi reprezentanţiI următoarelor organizaţii: Asociaţia de Sprijin Comunitar „ACS” – Piatra Neamţ, Fundaţia Împreună pentru Solidaritate Socială – Piatra Neamţ, Clubul ecoturistic „Dr. Gheorghe Iacomi” – Piatra Neamţ, CREED România, Asociaţia Umanitară Codrin – Piatra Neamţ, Fundaţia Umanitară  „Pacea” – Roman, Asociaţia  „Pro Democraţia” Club Piatra Neamţ, Asociaţia de dezvoltare socială  „Catharsis” – Piatra Neamţ.

Ministerul Consultării Publice şi Dialogului Social definitivează în această perioadă, desemnarea reprezentanţilor societăţii civile în Cmitetul Naţional de Coordonare a implementării Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă.

Comitetul Național de Coordonare a implementării Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă în România este format, după modelul internațional Steering Committee OGP, dintr-un număr egal de reprezentanți ai autorităților publice și ai societății civile.

Reprezentanții instituțiilor publice sunt în număr de șapte, reprezentarea fiind asigurată la nivel de secretar de stat și membri supleanți din rândul personalului tehnic.

Instituțiile membre în Comitetul Național OGP sunt: Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaţionale, Ministerul Consultării Publice și Dialogului Social, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Justiției și Secretariatul General al Guvernului.

Pentru a face parte din comitet organizațiile societății civile trebuie să îndeplinească mai multe criterii.

Criterii de eligibilitate, trebuie să fie persoane juridice fără scop lucrativ înregistrate în România în condițiile legii, iar domeniile de activitate prevăzute în statut să fie în strânsă legătură cu domeniile de competență ale OGP.

Totodată, scopul, obiectivele și activitățile trebuie să fie independente față de instituții publice, partide politice, ideologii, doctrine și religii.

De asemenea, instituțiile publice și partidele politice trebuie să nu aibă reprezentanți în organele de conducere ale organizațiilor.

De asemenea, organizațiile trebuie să fi desfășurat activitate neîntreruptă anterior depunerii candidaturii timp de cel puțin trei ani, să fi făcut publice rapoarte de activitate anuale și rapoarte financiare, să nu desfășoare activități exclusiv în interesul membrilor săi și să nu înregistreze datorii la bugetul de stat.

Comitetul Național OGP are rolul de a coordona implementarea acțiunilor vizând Parteneriatul pentru Guvernare Deschisă în România. Atribuțiile sale includ elaborarea planurilor naționale, respectiv monitorizarea și evaluarea implementării acestora.

 

 

 

Corina Băhneanu

V-ar putea interesa şi următoarele articole