Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Blog

Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială / Uncategorized  / Concertul „Opaiț” – Sol al mesajului divin

Concertul „Opaiț” – Sol al mesajului divin

Duminică, 18 decembrie 2016, la Centrul de evenimente „Agora“ din Iaşi (fostul Centru de conferinţe „Providenţa“) a avut loc concertul de colinde „Opaiț”, al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Evenimentul, aflat la a II-a ediție, a avut loc cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Și în acest an, concertul și-a propus o întoarcere la Crăciunul arhaic, scopul principal fiind acela de a reaminti tinerilor contemporani că este posibil să transmiți tradiția străbună a colindului și să fii în același timp tânăr, conectat la exigențele lumii.

Voluntari din cadrul Fundației Solidaritate și Speranță  – filiala Săvinești, județul Neamț, aflată sub coordonarea părintelui director Petru Munteanu, au participat la Concertul de colinde ,,Opaiţ’’, fiind prezenți cu o bogată paletă de produse tradiționale, realizate în cadrul Atelierului protejat ”Sf. Parascheva”, precum și cu o variată gamă de siropuri, dulcețuri și alte delicatese culinare de toamnă gătite toate cu migală, după www.retetedelabunica.eu

Combinând utilul cu plăcutul, voluntarii fundației au putut urmări și grupurile de colindători care au urcat pe scena concertului, printre care s-au numărat: Corul Vlăstarele Ortodoxiei – A.T.O.R. Piatra Neamţ, Corul Arhanghelii – A.T.O.R. Iași, Corul A.T.O.R. Botoşani, Corul Învierea – A.S.C.O.R. Iași, invitat special fiind Corul Academic Byzantion.

Aflat în sala unde a avut loc evenimentul, IPS Teofan a adresat un cuvânt celor prezenți în sală: „Să vă dea Dumnezeu putere să vă îmbrăcați în haine de magi, de păstori sau de îngeri. Pentru că aceștia sunt colindătorii, care din cer, din Betleem sau din îndepărtatul Răsărit au plecat să-L descopere pe Domnul Hristos. Ei L-au descoperit și mare bucurie și plinătate de sens și de viață au primit în existența lor. Vom putea găsi aceeași simplitate a păstorilor, aceeași înțelepciune ca a magilor și aceeași dorință de doxologie ca Îngerii lui Dumnezeu din Ceruri, avându-L în noi și printre noi pe Domnul Hristos? E o chemare pe care am dori-o înrădăcinată în conștiința multora”.

După concert, la standul Fundației Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești  s-au perindat mămici, tătici, dar și bunici însoțiți de cei mici, pentru a cumpăra sau admira minunatele obiecte expuse aici. Au admirat şi cumpărat produse de artizanat, „Borcanul cu înţelepciune„ care are 33 de răvaşe menite să aducă buna dispoziţie în caselor pline de musafiri, „Calendarul Jurnal Spiritual”, care conține 365 de citate înțelepte, ilustrate prin imagini deosebite pentru fiecare zi din an. Traistele tradiționale, semnele de carte, husele pentru telefon brodate cu motive tradiţionale româneşti au fost atracţia vizitatorilor standului.

Arhim. Hrisostom Rădăşanu, Consilier Sectorul învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor, Flavius Ștefan Popa, student al Facultății de Teologie din Iași și doamna Ana Maria Țoc, reprezentant marketing la Colegiul „Sf. Nicolae” din Iași, au fost organizatorii acestui minunat concert, în cadrul căruia colindătorii cu glas de îngeri, soli ai mesajului divin, au reuşit să înalţe sufleteşte, să atingă sufletele spectatorilor pe toată durata concertului.

„Suntem bucuroși că și anul acesta, Colegiul Sf. Nicolae, prin comisia Proiecte și cu sprijinul părintelui consilier Hrisostom Rădășanu a organizat a doua ediție a Concertului de colinde al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, intitulat „Opaiţ”. Organizarea nu a fost deloc ușoară, crearea atmosferei de colind a fost una solicitantă, însă mai mare a fost bucuria spectatorilor atunci când l-au primit pe Hristos în suflet prin colinde. Mulțumim Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, pentru binecuvântarea și încrederea acordată, mulțumim părintelui Hrisostom Rădășanu pentru sprijinul și atenția dumnealui în organizarea evenimentului, mulțumiri comisiei Proiecte pentru toate cele bune făcute și nu în ultimul rând, publicului generos ce a onorat invitația noastră”, a declarat Flavius Ștefan Popa.

Fondurile strânse, în urma participării la acest eveniment,  vor fi alocate susținerii programelor sociale, umanitare și educative ale Fundației Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești.

Brîndușa Dediu