Cultura nemțeană promovată prin arta tradițională
Vineri, 30 octombrie, începând cu ora 18.00, iubitorii de artă au fost invitați la vernisajul expoziției ,,Promovarea culturii nemțene prin artă tradițională, care a avut loc la Galeria Era în incinta Hotelului Central Plaza din Piatra Neamț.
Evenimentul încunună proiectul derulat de Asociația ERA din Piatra Neamț în parteneriat cu Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială din același oraș și finanțat de Consiliul Județean Neamț.
În cadrul acestui proiect s-a realizat un workshop de artă pentru tineri liceeni și elevi de școală gimnazială, din dorința de a-i apropia pe aceștia de tradițiile și valorile județului Neamț, precum și promovarea acestora în rândul pelerinilor care vizitează ținuturile Neamțului.
În deschiderea serii, doamna Roxana Pricop, managerul proiectului, a avut cuvântul de început, în care a prezentat, pe scurt, scopul proiectului, precum și echipa implicată în derularea activităților:
,,La acest proiect am lucrat întreaga echipă, Ciprian Istrate, Cristian Bistriceanu, Alina Bistriceanu și eu (Roxana Pricop). A fost un proiect deosebit, la care s-a pus mult suflet, în cadrul căruia peste 50 de copii au învățat să lucreze, să picteze artă tradițională nemțeană. Acești copiii, i-am avut la cursuri cu ajutorul Fundației Împreună pentru Solidaritate Socială, reprezentată în seara aceasta de părintele Mihai Meraru și părintele George Chirița, dar directorul acesteia este părintele Petru Munteanu. Doi talentați artiști, colegii mei, și anume Ciprian Istrate și Cristian Bistriceanu, i-au ajutat, i-au îndrumat și învățat să picteze lucrările expuse în această seară la Galeria ERA.
În primăvara acestui an am decis să realizăm acest proiect, gândindu-ne că trebuie să facem ceva, atât pentru cultura nemțeană cât și pentru copii noștri. Am considerat că ar fi bine să existe niște tineri care să învețe și să promoveze mai departe arta tradițională nemțeană. Cu sprijinul fundației amintite am reușit să învățăm peste 50 de tineri, nu doar din județul Neamț, ci și din alte județe ale Moldovei, copii care au participat la Tabăra de creație ”Aripi de înger”, organizată la Săvinești”, a subliniat Roxana Pricop.
Cursurile s-au ținut în spațiile oferite de Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială și s-au desfășurat pe parcursul a 20 de zile.
Tinerii înscriși au avut posibilitatea să învețe meșteșugul obiectelor tradiționale: icoane pe sticlă, pânză, lemn, piatră, picură decorativă, pe suport ceramic, cu motive populare.
Lucrările rezultate din mâinile tinerilor au fost prezentate în cadrul acestei expoziții, iar cei mai talentați au fost și premiați.
Printre câștigători s-au aflat și doi tineri din Săvinești și anume: Mirăuță Ioana, voluntar în cadrul taberei de creației și Mihnea Grosu, participat înscris în cadrul taberei, diplomele fiind înmânate de Alina Bistriceanu, secretar al Asociației ERA. Dar, câștigătorii au primit din partea reprezentaților asociației și câte un cadou, constând în materiale didactice cu care să se poată începe sau continua crearea de lucrări plastice.
Prezent la eveniment, din partea Fundației Împreună pentru Solidaritate Socială, părintele George Chirița a menționat:
,,Fiind o tabără de lungă tradiție, 10 ani, cea mai longevivă de acest tip, organizată de o parohie, am putut să observăm că, în timp ce veneau tot mai mulți copii, această tabără trebuie să-i ajute să-i creeze, să-i culturalizăm, să-i cultivăm. Am sesizat la ei dorința de a se perfecționa, de a avea parte de lucruri de o cât mai bună calitate, care să facă să se simtă împliniți. La această dorință putem răspunde doar dacă lucrăm cu oameni capabili, care se pricep și-și cunosc domeniul și care tocmai de aceea pot să ajună la esența acelui domeniu și să dea ceea ce este mai bun, de cea mai bună calitate.
De asemenea, părintele Mihai Meraru care colaborează cu membrii echipei taberei de creație încă de la începutul acesteia, de acum zece ani, în fiecare an participând la orele de cateheză organizate în cadrul taberei, vorbindu-le copiilor despre iconografia bisericii ortodoxe, a opiniat:
,,Anul acesta a fost a X-a ediție a Taberei de creație ”Aripi de înger” și pot spune că am colaborat încă de la prima ediție, din anul 2005, când părintele Munteanu a dat posibilitatea tinerilor înscriși să-și descopere talentul spre arta plastică. De la an la an, tabăra a luat amploare, numărul participanților a crescut, anul acesta, într-una dintre serii, cea din perioada 17-26 august, s-au înscris peste 280 de copii, iar ei au fost împărțiți pe grupe, în funcție de vârstă, fiecare grupă având coordonatori printre care și profesori de desen. Copiii au avut parte de foarte multe activități, pe lângă cele de pictură. Anul acesta am fost responsabil pentru programul de cateheză, pentru că această creație plastică – pictura de icoane s-a împletit și cu orele de meditație, de rugăciune, de cateheză, îmbinând tradiția picturii icoanelor cu tradiția noastră ortodoxă și de învățătură a Bisericii noastre.
Tinerilor prezenți la eveniment li s-au alăturat, în expoziție, artiști nemțeni cu experiență, care și-au manifestat deschiderea către o apropiere între generații și au împărtășit din experiența lor.
Brîndușa Dediu
Mai multe articole aici