„Cunoaște-ți țara”, a ajuns și la Săvinești
Duminică, 18 septembrie 2016, un grup de 50 de persoane, 30 de copii și 20 de adulți, din Chișinău, Republica Moldova, s-au aflat pentru câteva ore pe tărâmul social-filantropic de la Săvinești, județul Neamț. Acest grup s-au aflat în România ca rezultat al proiectului „Cunoaște-ți țara!”, derulat din luna mai a acestui an până în luna octombrie. Obiectivul proiectului este acela ca locuitorii Basarabiei să își cunoască țara, adică România.
Bucuroși de musafiri, voluntarii Fundației Împreună pentru Solidaritate Socială din Piatra Neamț, împreună cu părintele director Petru Munteanu, i-au întâmpinat pe excursioniști cu brațele deschise și cu ospitalitatea tradițională la Centrul social-educativ ”Popasul Iubirii Milostive„ din Săvinești.
Unii dintre ei, aflați pentru prima dată în România, spun că cel mai mult i-a impresionat în țara noastră faptul că oamenii sunt primitori, că există parcuri și locuri frumoase în care te poți plimba.
Printre membrii grupului s-au aflat reprezentanți ai administrației publice locale din sectorul Ciocana, municipiul Chișinău, având-o alături pe doamna Pretor Galina Bostan, primarul sectorului Ciocana, vicepretorul Anatol Portnoi și șefii departamentelor de cultură, de asistență socială, al departamentului social-economic, de protecție civilă.
Împreună cu dânșii au venit 20 de elevi, de la Liceul ”Mihail Kogălniceanu” din Chișinău, fiind unul dintre puținele licee din Basarabia pe teritoriul căruia se află și un lăcaș de cult, o biserică creștin-ortodoxă.
Astfel, „copiii pot participa și la Sfintele Slujbe, nu doar la orele de religie.
Suntem în patria mamă cu scopul de a încheia parteneriate între Administrațiile Publice Locale din România și cele din Basarabia. Asta este explicația pentru faptul că a venit această delegație formată din factorii decisivi ai Administrației Publice Locale din Chișinău,” a menționat domnul Vlad Caragia – președintele Radio „Datina” Chișinău.
„De Piatra Neamț ne leagă, în primul rând, acele legături duhovnicești, spirituale. Aici, la Săvinești am întâlnit un preot care are pe inimă lucrarea lui Dumnezeu și el a fost anul acesta de trei ori în Basarabia pentru a implementa un proiect mic cu o importanță foarte mare, a organizat în Basarabia o tabără de zi, în două instituții școlare, una preșcolară, iar cealaltă liceală, ambele amplasate în suburbia Chișinăului, la Răzeni, raionul Ialoveni.
Iar la taberele care se organizează an de an la Săvinești, participă și copii din Republica Moldova, vara aceasta au venit tinere de la liceul „Mihail Kogălniceanu” și au fost atât de entuziasmate de tot ceea ce au văzut la Săvinești, încât i-am molipsit și pe ceilalți cu dorința de a participa și ei. Astfel, grupul de astăzi este însoțit și de doamna profesoară Aliona Talpă, diriginta fetelor care au venit în vară la tabără. Doamna profesoară Aliona, când ne uitam pe hartă pentru a face traseul excursiei noastre, a spus că își dorește să treacă și prin Piatra Neamț, orașul pe care-l laudă copiii”, a continuat domnul Vlad Caragia.
După popasul sufletesc de la Centrul social – educativ, excursioniștii au avut posibilitatea, prin amabilitatea domnului Dragoș Chitic, primarul orașului Piatra Neamț, a domnului Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț și a părintelui Petru Munteanu, directorul Fundației Împreună pentru Solidaritate Socială, să viziteze unele dintre cele mai interesante obiective cultural istorice și turistice din județ.
Totodată, oaspeții de peste Prut au putut vizita Muzeul Cucuteni și s-au bucurat de o plimbare cu telegondola, de la înălțimea căreia au putut admira întinderea orașului Piatra Neamț.
„Vă transmit salutările credincioșilor noștri și ieri am vorbit, despre această vizită a dumneavoastră, cu domnul Dragoș Chitic, primarul orașului Piatra Neamț, care vă transmite toate salutările de bine și s-a ocupat de sponsorizarea unei mici excursii cu telegondola din orașul nostru.
Totodată, avem un protocol frumos cu Consiliul Județean Neamț, cu domnul președinte Ionel Arsene, care prin bunăvoința Consiliului Județean veți putea vizita muzeele din orașul nostru. Sunt sigur că aceste muzee vor descoperi rădăcinile comune pe care le avem, ne unesc moșii și strămoșii noștri, ne unesc în aceeași stare de bine și în aceleași amintiri frumoase.
Vă transmit și salutul doamnei viceprimar, Luminița Vârlan, care își propusese să vină astăzi în mijlocul nostru, dar a intervenit ceva neprevăzut. Ne dorim să ne vedem mai des și cu domnul Vlad Caragia și cu oficialitățile noastre , care sunt foarte deschise la colaborare și parteneriat cu instituțiile din Republica Moldova. Ne dorim să împărtășiți impresiile frumoase cu cei de acasă, când ajungeți acolo și să le transmiteți salutul nostru de bine și al celor care au făcut posibilă această întâlnire.
Să dea Bunul Dumnezeu ca relațiile acestea să decurgă într-o notă de normalitate și de bucurie, în care Biserica, neamul nostru, graiul nostru poate să le așeze spre bine. Vă mulțumim, în numele credincioșilor că ați poposit la noi.”
Impresionați de ospitalitatea cu care au fost primiți, câțiva membri ai grupului au dorit să-și exprime public mulțumirea:
„Sunt profesoară de limba germană la Liceul român-german din Chișinău. Mă bucur nespus de mult că suntem aici și îi mulțumim domnului Vlad Caragia că a făcut posibil acest proiect, „Cunoaște-ți tara!”. Vă mulțumim pentru primirea pe care ne-ați făcut-o, pentru cuvintele frumoase pe care ni le-ați adresat și pentru că ne simțim ca acasă”, doamna Talpă Aliona.
Invitată la agapa frățească pregătită pentru musafiri, doamna Augusta Jumanca, vicepreședinte al Forumului Democrat al Germanilor din Piatra Neamț și președinta Asociației Umanitare „Ursula Honeck” din același oraș, a adresat un cuvânt celor prezenți în centrul social de la Săvinești.
„Din anul 1993 am intrat în legătură cu o organizație umanitară din Germania, de la Todtnau , care venea cu ajutoare în județul Neamț.
De câțiva ani de zile încercăm să susținem și Săvineștiul, nu doar Uzina și grădinițele, ci și acest Centru Social, iar singurul meu merit este că preiau ajutoarele din Germania și le distribui aici.
Despre Republica Moldova pot spune că merg de foarte mult timp, de cel puțin de două ori pe an. Colaborez cu Spitalul Republican din Chișinău, cu secția de oncologie, cu mai multe grădinițe și spitale pentru copii”, a reliefat doamna Augusta Jumanca.
Fiu al satului, inginer de profesie și cu mulți ani de experiență pe platforma chimică de la Săvinești, domnul Constantin Chele, epitrop al Parohiei „Sf. Voievozi„ le-a povestit în câteva cuvinte ce a reprezentat Combinatul Chimic pentru comunitatea săvineșteană:
„Vă mulțumim că ați dat curs invitației părintelui Munteanu, de a vizita comuna Săvinești. Despre comuna noastră ar fi multe de spus, aici încă mai funcționează un Centru de cercetări foarte important pentru România. De aici, de pe platforma chimică de la Săvinești, pleca în toată România, materia primă pentru cauciucuri, pentru perdele, de aici a plecat foarte multă materie primă necesară diverselor produse realizate în România.
Din păcate, astăzi nu mai pleacă nimic, s-au pierdut foarte multe resurse. Tot aici, mai există, încă în stare de conservare, unul dintre cele mai mari combinate de îngrășăminte chimică din România. Dar, spre dezamăgirea noastră, toate s-au închis, s-au degradat acesta a fost sistemul după Revoluție. Toate acestea sunt de domeniul trecutului, astăzi ne bucurăm de prezența dumneavoastră printre noi, că sunteți în mijlocul nostru.
Toate activitățile desfășurate în cadrul acestui centru social se datorează părintelui Munteanu, fără dumnealui nu aveau loc toate aceste proiecte frumoase, nu beneficiau de o masă caldă copiii proveniți din medii vulnerabile, de la noi din Săvinești și nici Tabăra interculturală, care anul acesta a fost la prima ediție în Republica Moldova, nu ar fi putut fi realizată. Vă mulțumesc că ne-ați vizitat, vă doresc toate cele bune, bucurii și sănătate”.
Ultimul cuvânt i-a aparținut doamnei Pretor Galina Bostan, primarul sectorului Ciocana, care a lansat oficial, tuturor celor prezenți, invitația de a participa la hramul Chișinăului, la data de 14 octombrie:
„Unde veți avea posibilitatea să vedeți și să aflați ce înseamnă Republica Moldova, parada costumelor naționale, târguri meșteșugărești, lucrurile noastre unicat. Vreau să mulțumesc domnului Caragia pentru invitația făcută. Ne bucură foarte mult faptul că am ajuns și la dumneavoastră, domnul Vlad ne-a povestit foarte mult despre credința, bunăvoința și toleranța de care dați dovadă față de comunitate, față de cei pentru care munciți aici, copiii noștri s-au simțit foarte bine în tabăra organizată aici, la Săvineşti și ne dorim ca la anul viitor să poată veni mai mulți copii din Republica Moldova. Sperăm foarte mult să avem o comunicare și un dialog foarte frumos, nu doar la nivel de discuții, dar să încercăm să realizăm proiecte foarte frumoase împreună.”
Cu dorința revederii și demarării unor proiecte comune, musafirii de peste Prut și-au luat rămas bun de la gazdele ospitaliere și au plecat să viziteze orașul Piatra Neamț.
În semn de recunoştinţă, grupul din Republica Moldova a trimis următoarea scrisoare de mulţumire:
Brîndușa Dediu
Alte articole aici