„Aripi de Înger” a ajuns în Republica Moldova
Tabăra interculturală ”Aripi de Înger” merge mai departe. Dacă anul trecut, 2016, a avut loc, în perioada 17-19 august, prima ediție a acestei tabere în Republica Moldova, mai exact, la Răzeni, raionul Ialoveni, anul acesta evenimentul va fi organizat în orașul Hîncești, raionul Hîncești.
În acest sens, la data de 6 iulie 2017 o delegație a Fundației Împreună pentru Solidaritate Socială, formată din 10 persoane, colaboratori și angajați ai organizației nemțene, s-a deplasat în Republica Moldova pentru a localiza o nouă zonă în vederea derulării taberei pentru tinerii vecini basarabeni.
Fiecare tabără înseamnă o excelentă îmbinare între programe culturale, activităţi în aer liber şi activităţi creative.
În tabără, copiii vizitează obiective turistice (muzee, case memoriale, mănăstiri, etc.), fac drumeţii, sunt iniţiaţi în pictură, în confecţionarea de diverse obiecte hand-made etc.
Pentru orice copil o tabără înseamnă emoţie, noutate, surpriză, cunoaştere, realizarea unor aşteptări, satisfacerea nevoilor de a-şi face noi prieteni.
Astfel, tinerii români de peste Prut vor avea ocazia, mai întâi de toate, să vorbească limba română și să își îmbogățească cunoștințele privind istoria, cultura și civilizația românească, apoi, au ocazia să se cunoască, să lege prietenii și să se recunoască în calitate de reprezentanți ai aceleiași comunități de limbă, cultură și spiritualitate.
Dintre membrii delegației amintim: părintele Petru Munteanu – directorul fundației, părintele Mihai Meraru – directorul taberei din Republica Moldova, domnișoara Agafia Roșu – asistent social în cadrul fundației, domnul Iulian Țocu – colaborator departament media, doamna Cristina Petrariu – contabil, doamna Alexa Nicoleta, directorul Centrului social-educativ „Popasul Iubirii Milostive”, domnul Ciprian Băbușanu – fotograf și domnul Crin Oglage – voluntar în cadrul Taberei „Aripi de Înger”, fiind un experimentat artist plastic.
Ajunsă în Republica Moldova, delegația nemțeană a făcut primul popas la Hîncești, unde a fost întâmpinată de părintele Eugeniu Balan, preot 2 la biserica “Soborul sfinților mari Voievozi” din același oraș.
Cei care vizitează localitatea Hîncești, care este așezată într-un imens amfiteatru natural, în valea încântătoare a râulețului Cogâlnic – Bucium, se bucură de Rezervaţia peisagistică „Pădurea din Hânceşti”, precum și de Rezervaţiile naturale de plante medicinale (Sărata Galbenă, Logăneşti).
Acum un an, la data de 6 iulie 2016, la Hînceşti a fost inaugurat monumentul în memoria victimelor regimului totalitar comunist.
Acest monument este ridicat în cinstea sutelor de familii din raionul Hîncești, care nu s-au mai întors, numele cărora este imortalizat pe aceste pietre de granit, rămânând pentru totdeauna în memoria familiilor celor deportaţi.
Astfel, părintele Eugeniu i-a condus pe membrii delegației la monument, unde a avut loc o slujbă de pomenire a celor adormiți, oficiată de părintele Anatolie Balan, preot paroh la biserica “Soborul sfinților mari Voievozi” orașul Hîncești și protopop de Lăpușna, căruia i s-au alăturat și părintele Petru Munteanu, părintele Mihai Meraru și părintele Eugeniu Balan.
După momentul de reculegere, de la finalul ceremoniei, reprezentanții fundației s-au întâlnit cu domnul Alexandru Botnari, primarul orașul Hîncești, în vederea încheierii protocolului de colaborare între cele două instituții, pentru proiectul transfrontalier, Tabăra interculturală „Aripi de Înger”, desfășurată în perioada 17-26 august.
„Dorim să organizăm tabăra de creație “Aripi de Înger” în Republica Moldova , deoarece vrem, în primul rând, să învățăm. Să învățăm unii de la alții într-un spațiu și timp al prieteniei pe care numai o tabără de creație îl poate oferi.
Învățăm că timpul, atunci când suntem fericiţi, devine o pregustare a veșniciei. Activitatea definitorie a fundației pe care o reprezint fiind aceia de a dezvolta prietenia sau solidaritatea socială.
Al doilea aspect pe care dorim să-l cultivăm participanților la tabără este cel al descoperirii sau explorării unui lucru nou.
Credem că prin joc, desen, dans sau cântec vom reuși sa dăruim participanților o stare de bine, de mirare, de învățare a unor lucruri sau stări noi.
Cea de-a treia dorință, care ne-a determinat să susținem organizarea unei tabere în Republica Moldova, este aceia de a dezvolta și încuraja copiii să pășească pe tărâmul credinței, al religiosului, tabăra de creație interculturală are si un aspect catehetic.
Dorim să arătăm micilor participanți importanța rugăciunii, a iconografiei, a cultului religios, importanta credinței în Dumnezeu. Un Dumnezeu care ne iubește si ne vrea fericiți”, a subliniat părintele Petru Munteanu, președintele Fundației Împreună pentru Solidaritate Socială, la întâlnirea oficială cu primarul Alexandru Botnari.
Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială oferă personalul calificat în organizarea taberei și activitățile cu copiii, materialele didactice și premiile, la sfârșitul celor 10 zile de tabără, iar gazdele moldovene, cei peste 100 de copii și tineri participanți la tabăra de zi, precum și locația și toată infrastructura de care dispun pentru o cât mai bună desfășurare a proiectului.
„Suntem încântați că ați ajuns și la noi, avem o locație care ne poate oferi spațiul necesar desfășurării activităților, la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, iar în parteneriat cu părintele Eugen și cu conducerea liceului putem identifica cu ușurință copiii participanți. Și noi vom contribui cu ceea ce aveți nevoie, microbuz, voluntari etc.”, a menționat domnul primar, Alexandru Botnari.
După cum se obișnuiește, musafirii au oferit domnului primar Raportul Anual 2016 al fundației, un semn de carte, care poartă însemnele tradiționale românești, precum și calendarul ”Cuvinte de folos pentru 365 de zile – Jurnal Spiritual”.
Părintele Eugeniu Balan i-a condus pe vizitatori la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, care a fost fondat în anul 1992.
Aici, s-au întâlnit cu doamna Demerji Valentina, director adjunct, care și-a manifestat deschiderea spre colaborarea în activitățile recreativ-educative din cadrul Taberei interculturale de creație „Aripi de Înger”.
Din dorința de a păstra vii relațiile cu frații de peste Prut, vizita a continuat și la Căușeni, unde a avut loc întâlnirea cu domnul Grigore Repeșciuc, primarul orașului și cu domnul Nicolae Gorban, președintele Consiliului Raional.
În cadrul întâlnirii s-a stabilit ca în perioada 17 – 26 august, 15 copii din localitate să participe la Tabăra de creație „Aripi de Înger”, Ediția a XII-a, din România.
„Noi am venit la dumneavostră cu propunerea unei prietenii, vă deschidem brațele și vă oferim prietenia noastră, într-un mod mai concret, am dori ca tineri de aici, de la dumneavoastră să vină gratuit la noi la Săvinești. Noi avem o tabără Interculturală „Aripi de Înger”, care se desfășoară în perioada 17 – 26 august și am dori să invităm tineri de la dumneavoastră să petreacă în tabără. Dumneavoastră îi desemnați, îi alegeți. (…) De 12 ani organizăm tabere, am avut în fiecare an tineri din Republica Moldova, din Germania, din Serbia. Ne-am bucura dacă ne-ați trimite cele mai frumoase daruri pe care le au părinții, adică copiii, să stea 10 zile în tabără, să vadă despre ce este vorba”, a reliefat Pr. Petru Munteanu.
Propunerea a fost primită cu entuziasm, iar domnul Nicolae Gorban a precizat: „Ne bucurăm că tinerii vor avea posibilitatea să înțeleagă ce înseamnă România, nu din auzite, ci să vadă. Vom trimite copii buni, care să ne reprezinte raionul și țara.”
Pe de altă parte, domnul Grigore Repeșciuc și-a arătat disponibilitatea de a ne sprijini în toate demersurile necesare realizării parteneriatului între Primăria orașului Căușeni și Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială:
„Propunerea dumneavoastră ne onorează. Sunt convins că activitățile din tabără îi vor bucura pe copii, vor vedea ce este România, se vor odihni. Sperăm ca experiența să fie constructivă și să învățăm cât mai multe unii de la ceilați.”
În apropierea Primăriei din oraș se găsește Biserica Adormirea Maicii Domnului, construită între secolele XVII-XVIII, un monument unicat în spațiul est-carpatic prin amplasarea sa sub nivelul solului (biserică semiîngropată).
Biserica este pe jumătate îngropată în pământ, spre a fi cât mai discretă înainte păgânilor necredincioși. În acea vreme, se pedepsea cu moartea ridicarea oricărui lăcaș mai mare decât un oștean pe cal. Lucrările la biserica se făceau noaptea, iar ziua locul era acoperit cu lemne și iarbă, iar aspectul exterior a fost lucrat asemeni unui hambar.
Deplasarea în Republica Moldova s-a arătat a fi o reușită în stabilirea locației taberei din luna august.
Astfel, peste 100 de tineri basarabeni se vor putea bucura de distracție în aer liber, vor avea posibilitatea să exploreze și să experimenteze lucruri noi.
Mai mult de atât, 15 copii din satul Răzeni vor putea veni la Hîncești într-un schimb de experiență într-una din zilele taberei.
Brîndușa Dediu și Corina Băhneanu
Mai multe articole aici