Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Blog

Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială / Noutăți  / „Festivalul ghiozdanelor” a adus bucurie în rândul celor mici

„Festivalul ghiozdanelor” a adus bucurie în rândul celor mici

Este septembrie! Elevii din învățământul primar, gimnazial și liceu au început luni, 5 septembrie 2022, cursurile școlare. Anul şcolar a început plin de emoții atât pentru copii, cât și pentru cadrele didactice de la școlile din Săvinești.

Povestea copiilor de la Școala primară Dumbrava Vale din comuna Săvinești începe la fel ca toate poveștile. Au fost odată niște copii frumoși, pe care părinții i-au adus la grădiniță, la școală…

Începerea unui nou an şcolar este mereu un motiv de bucurie, emoţie şi împlinire, atât pentru elevi, cât şi pentru dascăli şi părinţi. Cu nostalgia vacanței care tocmai s-a încheiat, dar și cu bucuria revederii colegilor, elevii Şcolii Gimnaziale „I. Gervescu” din Săvineşti au pășit în noul anul şcolar 2022-2023, o dată cu mii de alți copii din România. Deschiderea anului şcolar a adus din nou pe băncile sălilor de clasă din Săvineşti  zeci de elevi.

La inițiativa părintelui director, Petru Munteanu, Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială din Piatra Neamț, a desfășurat joi, 15 septembrie 2022, acțiunea umanitară și educativă „Festivalul Ghiozdanelor”.

47 de preșcolari și școlari de la Școala primară Dumbrava Vale au primit câte un ghiozdan asezonat cu creioane și caiete care abia așteaptă să fie completate cu cifre și litere de către micii învățăcei. Ca în fiecare an, elevii s-au rugat împreună cu părintele Petru Munteanu, care a stat de vorbă cu ei.

Bucuria şi curiozitatea se citea pe chipurile celor care aşteptau să primească darurile, mai apoi mulţumirea şi încântarea a fost exprimată cu voce tare.

Prezentă la această acțiunea a fost și domnișoara director Ana Vasiliu, însoțindu-l pe părintele Munteanu în fiecare clasă, stând de vorbă cu prichindeii.

Suntem la Școala primară Dumbrava Vale, deoarece aici există o singură grupă de grădiniță cu program normal, grupă mixtă. Deci sunt și copii de grupă mică și mijlocie și mare. Și avem două clase de învățământ primar, este vorba de clasa pregătitoare și clasa întâi. Avem un număr de solicitări la grădiniță, mai mare decât ne-am fi așteptat, ceea ce ne bucură. Am solicitat și suplimentare de locuri aici, la grădiniță și ni s-a aprobat și încă mai avem cereri. Asta pentru că nu toți părinții, sau cei care au primul copil de înscrisi la grădiniță nu știu că există perioade și un calendar de înscriere și nu în septembrie, ci copiii se înscriu la grădiniță la sfârșitul anului școlar. Dar nu are importanță. Ceea ce ne dorim este să vină copiii la grădiniță și îi primim.

Astăzi le-am spus copiilor că vor avea parte de o surpriză. Ei erau curioși, dar ce vor primi? Și le-am spus că dacă este surpriză, nu pot să le spun că nici eu nu știu, dar vor primi cu siguranță ceva și sperăm să se bucure. Este vorba de ghiozdanele și rechizite școlare pentru acești copii care învață aici, la Școala Dumbrava vale, oferite de Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială, coordonată de către părintele paroh Petru Munteanu.”, a menționat directorul Ana Vasiliu.

Bineînțeles, nu au fost uitați nici cei 11 tineri găzduiți de Casa „Ștefan” din Săvinești, părintele director oferindu-le și acestora ghiozdănele și rechizite.

Amintirea primei zile de școală este mai mult o emoție în mintea fiecăruia. Mirosul sălilor de clasă proaspăt văruite, bucuria revederii colegilor și emoțiile întâlnirii noilor profesori ne trimit imediat cu gândul și cu sufletul la școală, înconjurați de mulți copii entuziasmați.

Şcoala reprezintă, se ştie, factorul fundamental al unui program naţional de educaţie. Fără şcoală nu putem avea pretenţia unei societăţi educate.

Le dorim profesorilor, precum și părinților înțelegere, putere și multă răbdare pentru creșterea și educarea tinerei generații. Iar tinerilor învățăcei le dorim un început de an binecuvântat și mult curaj pentru a-și îndeplini dorințele și să nu uite că „învățătorii îți deschid ușa, însă numai tu poți trece dincolo de ea”.