Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Blog

Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială / Noutăți  / Festivalului literar internaţional româno-german, „Lectora” a ajuns la cea de a V-a ediţie

Festivalului literar internaţional româno-german, „Lectora” a ajuns la cea de a V-a ediţie

Festivalului literar internaţional româno-german, „Lectora” a ajuns la cea de a V-a ediţie

În perioada 27 – 29 aprilie 2017 a avut loc în municipiul Suceava cea de a V-a ediţie a Festivalului literar internaţional româno-german, „Lectora”.

În cele trei zile de desfăşurare a festivalului au fost organizate sesiuni de lectură, discuţii, lansări de carte şi vizionări de expoziţii de pictură abstractă şi fotografie, audiţii muzicale, proiecţii video.

La eveniment au fost invitaţi să participe scriitori şi publicişti renumiţi, atât în România, cât şi din străinătate.

Proiectul «Lectora», ca Festival literar internaţional româno-german s-a născut acum cinci ani.în urma unei analize şi a observaţiilor, că avem foarte mulţi scriitori tineri români, care sunt populari în Germania şi foarte mulţi scriitori de limbă germană care sunt interesaţi de Bucovina, şi de asemenea, că există un mare potenţial pentru dezvoltarea relaţiilor dintre Bucovina şi lumea germană, în virtutea faptului că Bucovina a aparţinut spaţiului cultural german şi există o moştenire foarte mare de literatură în limba germană.

Festivalul îşi propune să revalorizeze această moştenire, el se adresează în principal tinerilor creatori, având o adresabilitate către consumtorul de literatură, dar şi către cel care o produce, către creator.

Avem creatori tineri, în cenacluri, din Transilvania, Banat şi Bucovina, care scriu şi în limba germană, inclusiv elevii din Suceava, de la clasele de germană intensiv, care sunt membri ai cenaclului, compun în limba germană, cât şi cei din Transilvania şi Banat, care sunt nativi de limbă germană şi ştiu literatura în limba maternă, cât şi tineri de la cenaclurile sucevene şi nu numai, care scriu în limba română.

Am avut, de-a lungul timpului, pe lângă componenta română şi germană, întotdeauna şi câte o componentă a altei altui grup etnic, anul acesta au fost, de exemplu, italienii, anul trecut au fost spaniolii, acum doi ani au fost englezii şi acest schimb de idei, această atmosferă emulantă, această posibilitate de dialog şi de schimb de experienţă între tinerii şi mai vârstnicii creatori, creează pentru zile la Suceava o stare foarte interesantă, şi foarte propice sufletului şi minţii”, a declarat domnul George Ostafie, şeful Serviciului Relaţii Publice şi Eveniment Muzeal de la Muzeul Bucovinei – Suceava.

În cadrul festivalului doamna Elena Oboroceanu, profesor de arte plastice, a ţinut o prezentare cu tema Civilizația germană din Moldova şi a dorit să menţioneze:

Probabil că în viaţa fiecăruia vine o vreme când simte nevoia de a-şi defini identitatea în spaţiu şi timp. Trebuie să ştii de unde vii pentru a şti încotro te îndrepţi, pentru a te împăca cu tine însuţi şi apoi cu alţii.

Pentru mine acest demers a fost cu atât mai important cu cât mă simt deopotrivă săsoaică şi româncă. Astfel se explică de ce acum câţiva ani, când am citit, întâmplător, o ipoteză susţinută de preotul şi arheologul Constantin Matasă despre prezenţa nemţilor la Roznov, toponimul derivând din Rosenhof, n-am putut rămâne indiferentă. Informaţia care la început mi s-a părut că ţine de domeniul fantasticului s-a transformat în timp într-o obsesie, un soi de chemare a străbunilor ce nu mă lăsa să dorm nopţile. Şi am ȋnceput să caut.

În cea de a treia zi a festivalului au fost prezenţi şi reprezentaţi ai Corului „Edelweiβ” („Floare de colţ”), totodată membrii Forumului Democrat German din Piatra Neamţ, care au încântat auditoriul cu cântece tradiţionale germane.

Corul l-am înfiinţat pur şi simplu, dintr-o idee care a venit spontan, din dorinţa noastră de a ne întâlni şi de a întreţine o legătură mai puternică cu membrii noştri, care au răspuns pozitiv la această iniţiativă.

Prin întâlnirile noastre, la început din joacă, după aceea am luat-o în serios şi astfel, s-a înfiinţa grupul «Edelweiβ».

La început ne-am făcut cunoscuţi la manifestările culturale ale organizaţiilor din jurul judeţului Neamţ, ca ulterior, sprijiniţi de conducerea centrală a Forumului de la Bucureşti, am fost invitaţi aproape peste tot în ţară, unde au fost organizate manifestări cu caracter etnic, nu numai pentru minoritatea germană, cât şi la nivel de interculturalitate, a mai multor minorităţi”, a declarat domnul Dan Rudy Matzner, preşedintele Forumului Democrat German din Piatra Neamţ.

 Corina Băhneanu

Alte articole din aceeaşi  categorie aici