Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Blog

Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială / Noutăți  / „Fii Moș Crăciun pentru un copil” a ajuns și în Ucraina

„Fii Moș Crăciun pentru un copil” a ajuns și în Ucraina

Sărbătorile de iarnă sunt pentru noi toți, indiferent de vârstă, momente de renaștere, bucuria de a fi creștini.

Crăciunul este marea sărbătoare a creștinătății. Este sărbătoarea Naşterii Domnului, un timp al bucuriei, al păcii şi al liniştii sufleteşti. O perioadă în care primim şi dăruim multă iubire şi căldură sufletească. Acest lucru se remarcă şi în entuziasmul cu care se fac pregătirile pentru această sărbătoare: cumpărături, ornarea caselor, împodobirea brazilor etc.

De toate aceste trăiri, emoții, cei care locuiesc în Ucraina sunt privați. Timpul bucuriei, al întâlnirilor minunate din familie, al trăirilor profunde legate de Naşterea Domnului pur şi simplu sunt inexistente pentru cetățenii ucrainieni.

Și acum putem spune că, ucrainienii trăiesc drama vieții lor, scriu istoria vremurilor, și se luptă pentru libertate.

În primăvara acestui an, Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială a demarat proiectul „Măsoară timpul cu faptele tale ajutoare pentru refugiații din Ucraina”, coordonată de părintele director Petru Munteanu, campanie prin care se strâng ajutoare umanitare pentru cei peste care urmele războiului dintre Rusia și Ucraina lasă răni adânci.

După vizitele făcute în Ucraina, voluntarii Fundației au păstrat legătura cu părintele Silvestru Motrescu de la Parohia „Cuv. Parascheva” din Popăuții de Sus, Ucraina, astfel au pregătit o surpriză părintelui, colectând câteva daruri, acum în prag de sărbători, în cadrul campaniei fundației „Fii Moș Crăciun pentru un copil”.

Mai mult decât atât, pentru una dintre familiile păstorite de părintele Silvestru sărbătorile de iarnă sunt încununate de bucuria nașterii unui prunc. Pentru micuț a fost pregătit trusoul complet pentru botez, iar pentru frățiorii lui dulciuri, îmbrăcăminte, încălțăminte, jocuri și jucării, precum și alimente. Bunurile donate au fost în valoare de 7000 lei, la care se adaugă și un sprijin financiar în valoare de 1500 lei.

O poveste începută în primăvara anului 2022 a continuat să trăiască în preajma Crăciunului, pentru că am rezonat cu suferința unei familii din Ucraina. În plin război, „un prunc” a îndrăznit, ca odinioară Hristos, să sfideze timpul și vremurile și s-a născut în ziua Sfinților Mihail și Gavril (calendarul ortodox pe rit vechi). Credința mamei pruncului, pe nume Mihail Gavril, ne-a impresionat profund. Mama „a călătorit” însărcinată fiind, într-o lume neprielnică, cu credința sfântă că pruncul ei va schimba destinul familiei ei. Și așa a fost! Ne-am dorit să botezăm acest copil. Nu am reușit să ajungem la botez, dar am ținut să fim „prezente” prin darurile noastre oferite familiei din Ucraina. La noi a venit Moș Crăciun înainte de 25 decembrie și ne-a oferit bucuria nesfârșită pe care au simțit-o și trăit-o cei șase membri ai familiei ucrainiene.”, a mărturisit doamna Mihaela, care a adunat în jurul ei mai multe persoane doritoare să ajute.

În dimineața zilei de 17 decembrie 2022, voluntari ai Fundației au mers în Vama Siret trecând granița în Ucraina, unde a avut loc și întâlnirea cu părintele Silvestru care a preluat bunurile donate. Bucuria era doar în suflet pentru că ochii îi erau triști.

În această perioadă, mai trec printr-o încercare, se întrerupe energia electrică câte opt ore/zi, timp în care trebuie să folosească un generator pentru a reuși să beneficieze de căldură, atât la biserică, unde vin oamenii să se încălzească, dar și acasă.

Mulțumim părintelui Petru că ne poartă în rugăciuni și nu ne-a uitat, de asemenea și doamnelor care s-au implicat să pregătească aceste pachete. Va fi o bucurie pentru cei mici! Este foarte greu, ne iau lumina, am un aparat pe care-l port după mine ca să pot face căldură la biserică, știți, credincioșii vin să se încălzească acolo, precum și acasă, pentru copiii mei. Ne rugăm la Bunul Dumnezeu să trecem cu bine peste toate încercările și știu că El nu ne lasă. Să aveți sărbători cu bine și multă sănătate să vă dea Dumnezeu.”, a menționat părintele Silvestru.

Crăciunul este Sărbătoarea Bucuriei, când fiecare dintre noi redevine copil prin curățenia gândurilor și își deschide sufletul către Domnul, cu credință și iubire.

Brîndușa Dediu