Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Blog

Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială / Noutăți  / „Împreună putem schimba destine”

„Împreună putem schimba destine”

Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi”, Vânători-Neamţ, a găzduit în perioada 24-27 iulie 2017, Concursul Naţional „Democraţie şi Toleranţă”, ediţia a XXIII-a.

Joi, 27 iulie, a avut loc festivitatea de încheiere a acestui concurs, prin acordarea de premii echipajelor concurente.

Competiţia a aliniat la start echipe din 33 de judeţe, iar fiecare echipă a avut în componența sa 3 membri, unul din învățământul primar și doi din ciclul gimnazial. La etapa naţională, fiecare judeţ a fost reprezentat de echipajul clasat pe primul loc la etapa judeţeană.

Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială, prin inițiativa părintelui director Petru Munteanu, a fost prezentă la decernarea premiilor și a felicitat participanții la acest concurs:

„Credem că educaţia trebuie să descopere viaţa ca un dar de la Dumnezeu, care poate fi apărat şi cultivat în comuniunea iubirii. Promovăm solidaritatea creştină prin asigurarea legăturii dintre viaţa spirituală şi implicarea activă în societate. Felicităm toți concurenții la acest concurs, cadrele didactice, organizatorii și susținem echipa nemțeană, acordându-le câte un premiu special fiecărui membru, o diplomă, 200 lei, precum și un calendar Jurnal Spiritual”, a menționat reprezentantul fundației.

Echipajul nemţean a obţinut 93,5 puncte, profesoara Beatrice Lăpuşneanu, coordonatorul echpei, a apreciat prestaţia elevilor.

Tinerii nemțeni au concurat cu proiectul „Împreună schimbăm destine”, care a avut ca obiectiv realizarea unui spațiu de recreere pentru copii.

Elevii Cătălin-Iulian Hazi, clasa a IV-a, Diana-Elena Manolache şi Teodor-Raul Constantin, ambii din clasa a VIII-a, de la Colegiul Naţional „Roman Vodă” din Roman, coordonați de profesor Beatrice Lăpuşneanu, au format echipajul judeţului Neamţ, s-a clasat pe locul al III-lea.

„Totul a început în vacanță de iarnă, când am primit invitația, din partea domnului inspector Romeo Roman, de a participa la concurs. A fost o provocare pentru mine, să selectez copiii, să le propun să participe. A fost o muncă intensă, de durată, însă emoțiile care s-au adunat în timp și mai ales acum pe parcursul desfășurării concursului, ne-au copleșit. Ne bucurăm de rezultatul obținut, chiar suntem extrem de fericiți, este un premiu adus județului Neamț, pentru Colegiul Național „Roman Vodă”, pentru copii și sunt foarte bucuroasă pentru ei, pentru că au muncit. Le doresc copiilor să accepte aceste invitații de participare la concursuri ca o provocare, să se pregătească, să aibă încredere în ei și să își urmeze visele”, ne-a relatat profesor Lăpușneanu Beatrice, coordonatorul echipei nemțene.

Au fost acordate premii din partea Fundaţiei Împreună pentru Solidaritate Socială din Piatra-Neamţ, Ministerului Educaţiei Naţionale, Consiliului Judeţean Neamţ și Asociaţiei ProDemocraţia Club Tg.Neamt.

Este o muncă frumoasă în spatele unui astfel de eveniment, pentru că se lucrează cu tineri, iar tinerii au nevoie de sprijinul nostru pentru că ei sunt viitorul acestei societăți. Acest concurs le oferă posibilitatea să se implice în rezolvarea unei situații la nivelul școlii sau la nivelul comunității căreia îi aparțin. Eu, ca și director al Institutului Român pentru Drepturile Omului, susțin educația tinerilor, educația pentru drepturilor omului, educația pentru valori și am recunoscut și în momentul în care a început acest concurs, la festivitatea de deschidere, că în fiecare an am o bucurie atunci când îi văd că vin la acest concurs și îmi întăresc speranța că vom reuși împreună să facem lucruri din ce în în ce bune”, a reliefat domnul Adrian Bulgaru, directorul Institutului Român pentru Drepturile Omului, pentru www.solidaritatesociala.ro.

Primele două locuri au fost ocupate de  echipele judeţelor Teleorman şi Vâlcea.

Menţiuni au primit echipajele judeţelor Buzău, Călăraşi, Olt, Dâmboviţa şi Suceava.

Concursul organizat de Ministerul Educației Naționale este un concurs de tradiție, suntem la una dintre cele mai venerabile activități de acest gen, și a avut locul unei foarte bune organizări și mobilizări. Consiliul Județean a fost alături de noi, ne-a sprijinit ceea ce s-a constituit în premiza unui concurs foarte bine organizat. Impresiile colegilor participanţi au dus la concluzia că la Neamț s-a făcut o activitate deosebită”, a opiniat domnul Inspector Școlar General, Viorel Stan, pentru www.solidaritatesociala.ro

Obiectivele generale ale concursului au fost asumarea rolului şi statutului de cetăţean în cadrul unei societăţi democratice, formarea şi dezvoltarea spiritului civic critic şi constructiv.

Concursul a cuprins trei probe – proba teoretică, proba practic-aplicativă (elaborarea unui proiect pentru soluţionarea uneia dintre problemele şcolii sau comunităţii locale căreia îi aparţin elevii) și proba artistică (realizarea unei lucrări plastice – desen, grafică, pictură, colaj, sculptură – care să ilustreze modul de soluţionare a problemei prezentate în cadrul proiectului de la nivelul probei practic-aplicative).

Brîndușa Dediu

Alte articole din aceeaşi categorie aici