

„Informare acasă! Siguranță în lume!”
„Informare acasă! Siguranță în lume!”
Marți, 27 august 2019, în Sala „Calistrat Hogaș”, începând cu ora 10.00, în Sala „Calistrat Hogaș” – Instituția Prefectului Neamț au fost prezentate cele mai importante elemente ale campaniei naționale „Informare acasă! Siguranță în lume!” ediția 2019, inițiată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.
Lipsa informării îi pune adesea pe români în situații dificile în statele unde aleg să călătorească, să studieze, să lucreze, iar campania „Informare acasă! Siguranță în lume!” urmărește ca cetățenii să știe la ce riscuri se expun și să cunoască, în același timp, elemente importante din legislația statelor, unde aleg să se stabilească, temporar sau definitiv.
Au fost prezenți secretarul de stat Victor Alexeev, prefectul județului, Daniela Soroceanu, vicepreședintele Consiliului Județean Laurențiu Dulamă, reprezentanți ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, Petronela Mîndrilă, Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, Daniela Lupu, Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, Daniela Aniței și reprezentanți ai Fundației Împreună pentru Solidaritate Socială.
Aflată la a treia ediție, campania inițiată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni în colaborare cu instituțiile de resort din România își propune, pe de o parte, încurajarea informării prealabile înainte de a lua decizia de a pleca în afara granițelor țării și, pe de altă parte, stimularea procesului de reîntoarcere și reinserție socio-profesională pentru românii care hotărăsc să revină acasă.
Campania are ca obiectiv creșterea gradului de informare a românilor cu privire la riscurile la care se pot expune odată cu decizia de a căuta un loc de muncă, un program de studiu sau alte oportunități în afara granițelor României.
Prin această inițiativă, Ministerul pentru Românii de Pretutindeniurmărește ca tot mai mulți români să își cunoască drepturile și responsabilitățile pe care le au ca cetățeni europeni și să știe, totodată, cum să acționeze când drepturile le sunt încălcate atunci când se află peste hotare ca turiști, la studii sau în calitate de angajați.
Corina Băhneanu