„Informare acasă! Siguranță în lume!”
Vineri, 11 august 2017, în sala „Calistrat Hogaş” a Palatului Administrativ din Piatra Neamț, a avut loc o întâlnire cu reprezentanţi din conducerea ministerelor şi agenţiilor implicate în Campania „Informare acasă! Siguranță în lume!”.
La întâlnire au fost prezenţi mai mulţi reprezentanţi de seamă, printre care, prefectul județului Neamţ, Vasile Panaite, Andreea Păstârnac, Mihai Dan Chirică, comisar de poliție, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Grațiela Drăghici, secretar de stat în Ministerul Muncii și Justiției Sociale dar şi alţii.
Alături de oficialităţi au fost prezenţi peste 250 de invitaţi, reprezentanţi ai instituţiilor administrativ-teritoriale din județul Neamţ, dar şi reprezentanţi ai organizaţiilor nonguvernamentale din zonă.
Au participat la eveniment şi delegaţii Fundaţiei Împreună pentru Solidaritate Socială din Piatra Neamţ, şi anume Maria Teodorescu, consilier juridic în cadrul fundaţiei şi Brânduşa Balan, reprezentat media.
Principalul obiectiv al Campaniei „Informare acasă! Siguranță în lume!” îl reprezintă creşterea gradului de informare şi conştientizare a lucrătorilor migranţi români asupra drepturilor pe care le au în statele Uniunii Europene, dar şi a riscurilor derivate din rezidenţa în alte state.
În deschiderea evenimentului, domnul prefect Vasile Panaite, a menţionat: „Vreau să mulţumesc oaspeţilor noştri că au ales judeţul Neamţ să fie pe lista scurtă a județelor pentru derularea proiectului «Informare acasă! Siguranță în lume!». Împreună vom face tot posibilul ca nemțenii plecați peste hotare să se întoarcă acasă, iar cei care vor să rămână acolo să aibă tot sprijinul Guvernului României și să fie tratați ca cetăţeni europeni.”
Campania de informare a început cu un proiect pilot în județele Botoșani (9 august), Suceava (10 august) și Neamț (11 august).
„Încercăm să stabilim un dialog mai intens prin această campanie de informare adresată cetăţenilor români care muncesc în străinătate, care intenţionează să plece în străinătate, la studii, să lucreze sau pentru o scurtă perioadă de sejur, pentru a se proteja de pericolele legate de exploatarea prin muncă, mai ales în ceea ce priveşte muncitorii sezonieri, dar şi alte forme de trafic, inclusiv traficul de fiinţe umane.
Este o campanie care continuă campaniile pe care colegii noştri de la Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, şi Ministerul Muncii le fac de ani de zile, în special în afara ţării, încercând să ajungă cât mai bine cu putinţă la cetăţenii români care se găsesc în situaţii de risc.
Experienţa de peste ani ne-a arătat că de multe ori ajungem prea târziu la cei care devin victime unor situaţii pe care nu şi le-au putut imagina. (…)
Considerăm că este foarte important să venim să vorbim cu autorităţile locale, să vorbim cu cei care sunt plecaţi de acasă, care sunt în diaspora şi care, în general, pe perioada verii revin în România.
Sperăm ca această campanie să ajungă cât mai aproape de cei care au nevoie de ea şi ne dorim să oferim o informare care să fie completă, corectă, credibilă şi uşor accesibilă. Este foarte important să vorbim despre riscurile ce pot apărea.
Un alt pilon al dezbaterii care a fost extrem de interesant pe parcursul acestor ultime două zile a fost legat de prezentarea pachetului guvernamental de stimulente pentru revenirea acasă, pentru relocare, reinserţie socială şi pe piaţa muncii.
Colegii noştri de la Ministerul Muncii au prezentat pe larg acest pachet, precum şi exemple de reveniri acasă cu tot ceea înseamnă acest lucru, într-un dialog deschis, cu aspecte bune şi mai puţin bune, pe care încercăm să le remediem.
De asemenea, au fost abordate aspecte extrem de emoţionale, dar foarte importante, care ne arată cum putem să prevenim situaţia de trafic de fiinţe umane, cum putem să îi ajutăm pe cetăţenii noştri pentru ca să creştem gradul de protecţie în autoritate, atât în cele române, cât şi în autorităţile din statele cu care noi colaborăm”, a reliefat doamna Andreea Păstârnac, ministrul pentru Românii de Pretutindeni.
Cetățenii români vor fi informați în legătură cu siguranța la locul de muncă, riscurile unor boli profesionale, protecția față de abuz și exploatarea prin muncă sau orice alt tip, susținerea accesului nediscriminatoriu al lucrătorilor români pe piața muncii, precum și numerele de urgență în caz de necesitate.
Daniel Chirilă, director Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Neamţ, a susţinut o scurtă prezentare cu privire la oportunităţile la nivel judeţean şi modalităţi corecte de accesare a ofertelor de muncă în străinătate:
„Activităţile de informare, consiliere şi mediere pentru forţa de muncă din România care doreşte să lucreze în străinătate sunt activităţi curente, care se desfăşoară chiar de la integrarea noastră în Uniunea Europeană, din 2007.
Agenţiile de Ocupare a Forţei de muncă au în structura de personal un consilier EURES, dar şi alte persoane sunt instruite la nivel naţional şi internaţional, astfel de la începutul anului au fost consiliate individual 460 de persoane, dintre aceştia 54% au calificare primară, gimnazială sau profesională, 63% se încadrează în categoria de vârstă 26-35 de ani.”
Campania se va derula, în paralel, atât pe teritoriul României, cât şi în statele Uniunii Europene în care trăiesc comunităţi importante de români.
Corina Băhneanu
Mai multe articole aici