Întâlnire de lucru a echipei interinstituţionale împotriva traficului de persoane
Întâlnire de lucru a echipei interinstituţionale împotriva traficului de persoane
Miercuri, 22 februarie 2017, în sala Mihail Sadoveanu a Palatului Administrativ din Piatra Neamţ, a avut loc întâlnirea echipei interinstituţionale anti-trafic. Pe ordinea de zi s-a regăsit prezentarea Raportului de activitate pentru anul 2016 pe linia prevenirii şi combaterii fenomenului traficului de persoane, a Centrului Regional Bacău, din cadrul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane (ANTIP).
Rolul principal al centrelor regionale ale ANITP este de coordonare a activităţii anti-trafic regionale din zonele de competenţă, având ca principale atribuţii:
- analiza fenomenului la nivel local şi informarea asupra apariţiei unor noi moduri de operare;
- monitorizarea aplicării prevederilor Planului Naţional Anti-trafic la nivel local;
- identificarea disfuncţionalităţilor şi formularea unor propuneri de îmbunătăţire a sistemului naţional de identificare şi referire;
- facilitarea comunicării locale şi regionale între structurile implicate în lupta anti-trafic;
- sprijinirea iniţiativelor locale anti-trafic;
- sesizarea autorităţilor competente pentru soluţionarea problemelor cu care se confruntă victimele traficului, în procesul de asistare şi în cel de reintegrare.
Având în vedere faptul că, pe lângă instituţiile publice cu atribuţii în domeniul de referinţă, există mai multe ONG-uri implicate în lupta împotriva traficului de persoane, rolul centrelor a devenit foarte important în corelarea activităţilor acestor organizaţii.
Centrele regionale au sprijinit toate activităţile de prevenire şi asistenţă ale partenerilor, implicându-se efectiv în aceste activităţi.
Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane are ca scop coordonarea, evaluarea şi monitorizarea la nivel naţional a aplicării politicilor în domeniul traficului de persoane de către instituţiile publice, precum şi a celor din domeniul protecţiei şi asistenţei acordate victimelor acestuia.
Totodată, Agenţia este liantul între victima traficului de persoane şi organele de aplicare a legii, precum şi între acestea şi O.N.G.-urile din ţară care oferă servicii în acest domeniu. Agenţia cooperează cu organizaţiile neguvernamentale române şi străine, precum şi cu organizaţiile interguvernamentale şi în vederea conştientizării opiniei publice asupra fenomenului traficului de persoane şi asupra consecinţelor acestuia.
Conform Noului Cod penal, Art. 210, traficul de persoane constă în:
(1) Recrutarea, transportarea, transferarea, adăpostirea sau primirea unei persoane în scopul exploatării acesteia, săvârşită:
a) prin constrângere, răpire, inducere în eroare sau abuz de autoritate;
b) profitând de imposibilitatea de a se apăra sau de a-şi exprima voinţa ori de starea de vădită vulnerabilitate a acelei persoane;
c) prin oferirea, darea, acceptarea sau primirea de bani ori de alte foloase în schimbul consimţământului persoanei care are autoritate asupra acelei persoane, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(2) Traficul de persoane săvârşit de un funcţionar public în exerciţiul atribuţiilor de serviciu se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 12 ani.
(3) Consimţământul persoanei victimă a traficului nu constituie cauză justificativă.
Corina Băhneanu
V-ar putea interesa şi următoarele articole