,,Județul Neamț prin ochii tinerilor mi-a prilejuit bucuria și încântarea de a cunoaște și redescoperi locuri care m-au fascinat”
O călătorie în județul Neamț vă oferă posibilitatea să vizitați o parte dintre renumitele mănăstiri ale Moldovei, să admirați arhitectura religioasă moldovenească și să vă bucurați de bogăția spirituală a oamenilor din această zonă, precum și o elită de obiective culturale cu o bogată încărcătură istorică.
Proiectul ,,Județul Neamț prin ochii tinerilor”, derulat de Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială, prin coordonarea părintelui Petru Munteanu, președintele fundației, oferă posibilitatea unui număr de 30 de tineri să descopere, să exploreze frumusețea zonei unde s-au născut și să o facă cunoscută și celorlalți compatrioți.
Cea de-a doua excursie organizată prin acest program, finanțat de Consiliul Județean Neamț, i-a purtat pe tinerii voluntari pe cărările Mănăstirii Bistrița – Cheile Bicazului, Barajul de Acumulare Bicaz – Borca – Durău (Mănăstirea Durău ) și retur.
Dacă încă n-aţi avut ocazia să vizitaţi zona Bicaz – Cheile Bicazului, e cazul să vă planificaţi o excursie în aceste locuri, pentru că peisajele contrastante nu echivalează cu nimic din ce-aţi putea admira în alte regiuni ale ţării.
Aşadar, părăsiţi pentru un mic răgaz marile oraşe şi mergeţi să admiraţi măreţia stâncilor din Cheile Bicazului.
Cheile Bicazului fac parte din Parcul Naţional Cheile Bicazului – Hăşmaş, ce are ca arii protejate Lacul Roşu, Cheile Bicazului, Cheile Şugăului, Hăşmaşul Mare – Piatra Singuratică şi Hăşmaşul Negru.
De asemenea, cheile sunt cele care fac legătura între Moldova şi Transilvania, fiind puntea de comunicare între judeţele Neamţ şi Harghita.
Dar, mai bine să lăsăm să curgă impresiile unora dintre copiii participanți la acest proiect, pentru că frumusețea Județului Neamț să fie redată prin ochii lor,
,,Proiectul ”Județul Neamț prin ochii tinerilor” mi-a prilejuit bucuria și încântarea de a cunoaște și redescoperi locuri care m-au fascinate.
Mânăstirea Bistrița, veche de peste 600 de ani, după cum ne-a povestit părintele călugăr, este un punct de atracție pentru toți vizitatorii acestui județ.
Am fost foarte impresionată de zidurile înalte făcute din pietre în nuanțe pământii, ce împrejmuiau măiestuosul lăcaș de cultură. Icoana făcătoare de minuni “Sfânta Ana” mi-a atras atenția prin prestigioasa poveste a acesteia. Căsuțele cu flori și grădina de un verde proaspăt au conferit locului un aspect fermecător care mă îmbie să revin la aceasta mânăstire.
La Cheile Bicazului am urmărit firul gros al apei care se strecura printre pietrele mari si dure.
Viteza acesteia și limpezimea sa m-au încântat, dându-mi o stare de energie și de relaxare deopotrivă. Mergând de-a lungul apei și coborând mai aproape de ea, am admirat peisajul silvestru, cerul senin si apa rece ca gheata. Aici localnicii perpetuează obiceiurile si tradițiile românești, expunându-și creațiile si veșmintele lucrate cu multa migală și dăruire.
Puternicul Baraj de la Bicaz ne oferă două perspective diferite ale aceluiași loc, pe de o parte, linia orizontului aproape că se confundă cu unduirile apei, iar pe cealaltă parte pădurea deasă și stâncile înalte spintecă cerul.
Mânăstirea Durău m-a încântat prin Biserica sa cu icoane argintate si măicuțele ce cântau cu vocile sale înalte. Mica cărare cu flori m-a impresionat prin culorile acestora si armonia ce îmbina frumusețea naturii cu liniștea sufleteasca.
Cred ca această călătorie trebuie experimentată de toți cei ce doresc să cunoască valorile si frumusețile județului Neamț. Personal, în cadrul acestui proiect am avut bucuria de a mă împrieteni cu persoane minunate și de a trăi fiecare clipă cu mult entuziasm.” Mara Gheorghe
,,Sâmbătă, 3 octombrie 2015, am fost în a doua excursie din cadrul Proiectului “Județul Neamț prin Ochii tinerilor”, unde însoțiți de Agafia Roșu și Brândușa Dediu, am vizitat locuri extraordinare și minunate.
Mânăstirea Bistrița este una dinte cele mai frumoase lăcașuri de cult din județul Neamț.
Grădina acesteia e absolut minunată și bogata în vegetație. Arhitectura pereților din piatră este realizata de Alexandru cel Bun si Petru Rareș. În curtea mănastirii există o clopotniță construită de Ștefan cel Mare în anul 1498.
Cutreierând prin Cheile Bicazului mi-am dat seama cât de frumoasă și creatoare poate fi natura.
Putem asocia Cheile Bicazului cu o formă șerpuită. Minunatul râu redă sunetul apei curgătoare, astfel putându-te relaxa. Tarabele cu obiecte tradiționale ne-au încântat privirile.
Dintotdeauna m-a fascinat Barajul Bicaz, prin frumusețea lui. Legenda spune că sub apa acestuia ar există un sat scufundat. Apa cristalină strălucea în lumina soarelui de toamnă. Pădurea de pe partea dreaptă a barajului avea culoarea verde a smaraldului.
Mânăstire cu o frumoasă grădină, Mânăstirea Durău m-a captivat foarte mult. Biserica s-a ridicat în locul unui vechi schit de maici existent în Durău încă de la începutul veacului al XVII-lea.
Vă sfătuiesc să vizitați şi dumnevoastră aceste locuri foarte frumoase cu peisaje iesite din realitate, deoarece pe noi ne-au încântat atât vizual cât și sufletesc. ” Ana Mitrea
,,La îndemnul colegilor mei, m-am alăturat grupului de voluntari al proiectului “Județul Neamț prin ochii tinerilor” în cadrul căruia am vizitat locuri deosebite.
Mânăstirea Bistrița este un lăcaș plin de credință cu o construcție uimitoare ce te face sa meditezi la trecutul nostru si la strămoșii noștri care au ridicat-o.
În Cheile Bicazului m-au încântat priveliștile minunate cu unduirile apei curgătoare, munții cu brazii viu colorați și natura plină de prospețime.
La Barajul de la Bicaz mi-a plăcut armonia dintre apa cristalină în lumina soarelui și peisajul păduratic din orizont.
În mânăstirea Durău mi-a atras atenția foarte mult interiorul în care erau multe picturi frumoase și mi-au mai plăcut cântecele bisericești cântate de o călugăriță cu o voce de aur.
A fost o zi minunată în care am vizitat locuri de neuitat.” Manuela Berea
,,În data de 3 octombrie 2015 am participat la o nouă excursie în cadrul proiectului “Judetul Neamt prin ochii tinerilor”.
Primul obiectiv vizitat a fost Mânăstirea Bistrița. Impresia lăsată de acest loc a fost plăcută. Un loc ferit în pădure la poalele dealurilor unde linistea dăinuia. Aceasta mânăstire are o istorie interesantă, aceasta putând sa impresioneze multe persoane.
Următorul punct de oprire a fost în Cheile Bicazului. Un loc extraordinar ce merita vizitat. Acest loc te face să te gândesti la frumusețea naturii si la ce lucruri extraordinare poate face aceasta. Apoi am oprit si la barajul de la Bicaz. Imaginea pădurii era impresonantă.
Ultima oprire a fost în statiunea Durau lângă mănăstire. O mănăstire frumoasă, îngrijită și plină de plante colorate si frumoase. Mi-a plăcut foarte mult această călătorie si consider că județul Neamț are multe de oferit turiștilor și vizitatorilor.” Alexandru Vasiliu
Mai multe articole aici