Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Blog

Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială / Noutăți  / La Târgul Solidarității Sociale – voluntariatul scrie o pagină de istorie

La Târgul Solidarității Sociale – voluntariatul scrie o pagină de istorie

La Târgul Solidarității Sociale – voluntariatul scrie o pagină de istorie

„Voluntariatul este cel mai bun exemplu de democraţie. Votăm la alegeri, dar când te oferi voluntar, votezi în fiecare zi pentru comunitatea în care vrei să trăieşti.” Marjorie Moore

Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat, în 1985, ziua de 5 decembrie ca Zi Internaţională a Voluntarilor în slujba dezvoltării sociale şi economice, sărbătorită de atunci în întreaga lume.

La Piatra Neamț, în data de 5 decembrie 2018 se celebrează printr-o nouă ediție a Târgului Solidarității Socială, acest simpozion ajungând la a IV-a ediție și fiind organizat de către Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială din Piatra Neamț.

Mă bucur să ne revedem și anul acesta, cu o mare parte dintre dumneavoastră, la cea de-a IV-a ediție a Târgului Solidarității Sociale. Acest Târg a luat ființă din marea noastră dorință și nevoie de a-i cunoaște pe ceilalți, celelalte organizații, asociații, fundații, instituții publice care lucrează, ca și noi, în domeniul social, din nevoia noastră de a face schimb de experiență, de a cere un sfat și, până la urmă, de a nu ne simți singuri în fața provocărilor cu care ne confruntăm zi de zi”, a menționat doamna Brîndușa Albert, în deschiderea evenimentului.

„Toghether to help” alături de ONG-urile prezente

Asociațiile și fundațiile cu activitate în domeniul social din județul Neamț au fost invitate să își prezinte oferta de servicii pe care le desfășoară, dar și problemele cu care se confruntă, să împărtășească din experiența acumulată de-a lungul timpului și să facă schimburi de experiență.

Cu această ocazie a fost lansată platforma online „Toghether to help” (www.tth.ro) un loc unde se pot găsi soluții și strânge fonduri pentru cazurile identificate de ONG-urile care activează în domeniul social și fiecare organizație doritoare își poate publica proiectele care necesită susținere financiară externă.

Sunt onorat că putem împărtăși împreună valorile și principiile în care noi credem și pe care noi dorim să construim comunități sănătoase, care pot să se afirme și care pot să comunice într-un spațiu și timp pe care le dezvoltă ONG-urile prin  activități  sociale, educative, filantropice. Este un prilej minunat ca ONG-urile să comunice între ele și să își prezinte personal oferta de servicii pe care o oferă comunității, dar și un moment în care să înțelegem că doar împreună putem să schimbăm lucrurile în bine. […] Sărbători fericite și să rămâneți tot așa de minunați și încrezători”, a declarat părintele Petru Munteanu, directorul Fundaţiei Împreună pentru Solidaritate Socială.

Pe lângă reprezentanţii ONG-urilor invitate, care au vorbit despre activitatea derulată şi scopul pentru care luptă, la eveniment au participat şi reprezentanţi ai instituțiilor publice, care și-au arătat disponibilitatea în a sprijini activitățile viitoare ale acestor organizații.

Sunt bucuroasă să fiu alături de dumneavoastră, cei care exprimați prin gesturile și manifestările pe care le faceți o gândire responsabilă pentru tot ceea ce înseamnă comunitatea locală din Piatra-Neamț și nu numai. Voluntariatul este o virtute pe care ar trebui să o educăm mai mult în școlile noastre și pe care să o folosim în toate acțiunile pe care le întreprindem.

Cred că uneori este mai important să oferi, decât să primești.  Ceea ce încercăm noi să facem în cadrul  primăriei Piatra-Neamț, prin Direcția de Asistență Socială, este o construcție instituțională articulată. Avem șapte servicii licențiate în cadrul cărora se lucrează cu specialiști, dar și cu mulți voluntari. Suntem alături de dumneavoastră, în toate demersurile pentru binele comun.”,  a opiniat Viceprimarul Luminița Vîrlan.

Solidaritatea și filantropia sunt lucruri care ar trebui din ce în ce mai mult să se implementeze în societatea românească. 

De asemenea, voluntariatul ar trebui să fie o soluție și o cale, iar celor care fac acest lucru le mulțumesc că există. 

În calitate de prefect nu pot decât să îmi exprim recunoștința și stima pentru implicarea lor.”, a reliefat doamna Daniela Soroceanu, Prefectul județului Neamț.

Județul Neamț are nevoie de ONG-uri puternice și active, atât în zona de social, cât și în alte zone de interes, la intersecția cu administrația publică locală sau cu alte puncte de interes ale societății.  Gândul meu și al președintelui Ionel Arsene se îndreaptă către a-i sprijini, în măsura în care putem și legislația ne permite”,  s-a exprimat domnul Cătălin Chiței, Administrator public al județului Neamț.

Alături de reprezentanţii ONG-urilor invitate, a fost şi domnul Dragoş Chitic, primarul municipiului Piatra Neamţ, care a dorit să adreseze un cuvânt de susţinere şi încurajare tuturor celor prezenţi.

Mă bucur să mă aflu aici, am ascultat expunerile dumneavoastră, și vreau să vă spun că lucrurile pe care le faceți sunt extraordinare. Vă mulțumesc pentru activitatea pe ați desfățurat-o în acest an, și o să mă refer strict la Piatra Neamț pentru că aici este zona mea de responsabilitate. Sper să continuați să faceți lucruri frumoase, cred că această comunitate frumoasă din Piatra Neamț nu ar fi la același nivel dacă nu ați fi existat voi, cei care aveți asociații, ong-uri, care faceți lucruri extrem de utile”, a menționat domnul Dragoș Chitic, Primarul Municipiului Piatra neamț.

În a doua parte a evenimentului au urmat câteva seminarii și ateliere de lucru dedicate atragerii voluntarilor, găsirii suportului financiar necesar ajutorării a cât mai multor persoane izolate social din Neamț.

Invitații și participanții au asistat, la final, la un concert de colinde prezentat de copiii de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Alexandru Roșca” Piatra Neamț. La ieșire, cu toți au putut gusta din prăjiturile pregătite de organizatori și au putut cumpăra obiecte realizate manual de câțiva colaboratori.

Lista participanților

Nr. Crt.  Organizația/Insituția Nume, prenume
1 Consiliul Județean Neamț – Administrator Public Chiței Cătălin
2 ADL Progres – Dumbrava Roșie/Neamț Traian Socea
3 Fundația Umanitară Pacea – Roman Pr. Claudiu Hazaparu, Giorgiculesei Gabriela
4 CREED – Piatra Neamț Corina Băhneanu, Simona Gherasim
5 Penitenciarul Bacău Ștefan Geanina, Matasaru Mădălina, Hanga Marian
6 D.G.A.S.P.C. Neamț Costan Narcisa, Rotaru laura, Bîrzu Brîndușa, Țărnă Ovidiu
7 A.C.S.E. Cristiana – Piatra Neamț Darie Ana, Demetercă Cristina
8 Asociația Sens Civic – Piatra Neamț Carabelea Andrei
9 Asociația „Născută Înger” – Piatra neamț Suciu Carmen
10 A.S.P.N.S. Luceafărul – Piatra Neamț Daniela Coman
11 Centrul Maternal – Turturești Tișe Mihaela
12 Crucea Roșie – Piatra Neamț Pîclea Florin, Pîclea Valentin, Moise Ghe., Babulea Nicolae
13 Casa Corcpului Didactic – Neamț Moise Florentina
14 Instituția Prefectutului Daniela Soroceanu, Andrei Mariceza
15 Forumul Democrat German – Piatra Neamț Oboroceanu Elena
16 F.D.L Speranța – Tg. Neamț Cucu Elena
17 Asociația Era – Piatra Neamț Bistriceanu Alina
18 Primaria Piatra Neamț Dragoș Chitic
19 Asociația „Codrin” – Piatra Neamț Dana Iliescu
20 I.S.J. Neamț Neța Cornelia
21 Parohia Dragomirești – Neamț Pr. Mihai Meraru
22 Asociația „Delfinul” – Roman Ana Măzărianu
23 Republica Moldova Petru Roșca, Vozian Constantin, Ion Vestea, Buzuc Alex, Arcadie Cărbune, Iosub Andrian

Voluntariatul scrie o pagină de istorie

Voluntarii sunt prezenți în jurul nostru, răspunzând la apeluri în momente de nevoie, ajutând la salvarea vieților și sprijinindu-i pe cei care vor să-și trăiască viața cu demnitate. Riscându-și viața în fiecare zi pentru a se îngriji de persoanele afectate de conflicte, violență și crize umanitare, voluntarii dau dovadă de umanitate și determinare.

Așa îi putem descrie și pe cei o sută de voluntari moldoveni care au luptat pentru eliberarea satului și a platoului Copnca – Chițcani, purtând un drapel tricolor ascuns sub haine, pe care l-au arborat după ce au apărat zona de separatiștii de la Tiraspol. Astfel, la data de 5 decembrie, Ziua Internațională a Voluntariatului, anul 2018, la Piatra Neamț s-a scris o pagină de istorie.

Andrian Iosub, Cavaler al Ordinului Ștefan cel Mare din Republica Moldova, a predat drapelul de luptă al voluntarilor Raionului Căușeni, din războiul de eliberare a regiunii Transnistria de sub ocupație rusă, pentru păstrare, Muzeului de Istorie și Arheologie din Piatra-Neamț.

Acesta a venit însoțit de câțiva camarazi de arme, toți veterani din războiul purtat de moldoveni împotriva separatiștilor din Tiraspol, ajutați de forțele ruse, din anul 1992.

Ceremonia de înmânare a drapelului de luptă s-a desfășurat  în fața unui public format din elevi de la Liceul cu Program Sportiv Piatra-Neamț, Școala Gimnazială „Daniela Cuciuc” și Colegiul Tehnologic „Spiru Haret”, care au urmărit cu interes întreaga festivitate.

În debutul manifestării, dr. Mihaela Cristina Verzea, director al Complexului Muzeal Județean Neamț, a vorbit despre  însemnătatea războiul de la 1992 și a menționat că suntem în fața unui moment istoric.

 „Asistăm la scrierea unei pagini de istorie, în anul acesta pe care trebuie să îl simțim ca unul special pentru că am aniversat cei 100 de ani de la Marea Unire. Avem bucuria să primim vizita unei delegații din Basarabia, compusă din șase veterani ai războiului care s-a purtat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova,  în anul 1992. Distinșii noștri oaspeți, alături de colegii lor voluntari, membri ai Corpurilor de Poliție, au ales își apere limba, neamul și țara.”, a declarat cu emoție dr. Mihaela Cristina Verzea.

Din partea oaspeților a luat cuvântul Andrian Iosub, liderul grupului, care, pentru început, a mulțumit părintelui Petru Munteanu că a făcut posibil acest demers, după care a menționat:

Voi, cei care nu știți cât este de înjositor ca în țara ta să nu poți vorbi în limba în care te-ai născut, să fiți fericiți! Ne-au închis școlile și bisericile, luminița care ne ținea în demnitate. Bolșevicii au fost cei mai crunți dușmani ai noștri. Războiul din 1992 a fost o trezire națională, împotriva sclavismului băgat de URSS în noi. Ne-am ridicat o mână de bărbați, am luat armele și ne-am apărat demnitatea. Să ne mândrim cu România noastră, să nu o huiduim. Să nu uitați că sunteți fericiți că puteți vorbi liber, lucru pe care alți români nu îl pot face, nu au acest drept.”

La acest moment istoric a fost prezentă și doamna Daniela Soroceanu, Prefectul Județului Neamț, care, vizibil emoționată, a declarat:

Asistăm la o lecție de românism – limba și istoria României reunite, și, nu în ultimul rând, la o lecție de patriotism. Mulțumim oaspeților noștri pentru acest efort, pentru crezul, pentru simbolurile pentru care au luptat. Vă felicit pentru demersul făcut, că ați ajuns aici cu un drapel al românilor.”

S-au cântat cântece patriotice și s-au rostit poezii, iar la final luptătorii au sărutat pentru ultima oară drapelul. Drapelul a fost expus într-o sală de expoziție permanentă, dedicată istoriei contemporane a României.

B.D.

Mai multe articole aici