“Let’s Do It, Romania!” si Garda Nationala de Mediu lanseaza concursul “Let’s Be ECO!”
“Let’s Do It, Romania!” si Garda Nationala de Mediu lanseaza concursul “Let’s Be ECO!”
Prima editie a proiectului de economie circulara „Let’s Be ECO!” va consta într-o competitie dedicată unitătilor de învătământ din mediul rural. Scopul proiectului este sustinerea comunitătilor din mediul rural prin reutilizarea resurselor.
In cadrul proiectului vor fi distribuite peste 280 birouri si alocate în urma disponibilizării aproximativ 600 de calculatoare/laptop-uri.
Cele mai implicate 40 de scoli vor primi aproximativ 15 calculatoare/laptopuri si 7 birouri. Proiectul este organizat de „Let’s Do It, Romania!”, in parteneriat cu Garda Nationala de Mediu.
Competitia din cadrul proiectului „Let’s Be ECO!” se va desfăsura în perioada 5 ianuarie 2016 – 30 aprilie 2017. Scolile pot solicita înscrierea în proiect la adresa [email protected], pana la data de 27 ianuarie 2016.
Inscrierea se realizează prin completarea unei scrisori de motivatie si a unui formular de înscriere pe care le vor trimite unitatilor de învătământ.
Activitătile proiectului „Let’s Be ECO!” se vor desfăsura în urmatoarele etape:
- Inscrierea în concurs – are loc intre 10 ianuarie si 27 ianuarie 2017. Inscrierea se face prin completarea formularului de inscriere si a unei scrisori de motivatie, disponibile pe site-ul www.letsdoitromania.ro. O unitate de invatamant poate participa la proiect doar dupa confirmarea inscrierii in concurs.
- Atelierele de reutilizare creativa si creatie – se desfsoară începând cu 15 ianuarie si se încheie pe 28 februarie. Elevii sunt invitati să creeze obiecte din materiale reciclabile si lucrari precum: machete, planse, desene etc. Aceste activitati au scopul responsabilizarii elevilor pentru protejarea mediului inconjurator si insusirea corecta a conceptului de deseu. Creatiile se trimit sub forma de fotografii la adresa de email [email protected].
De asemenea, este important ca fiecare poză să aibă denumirea elevului, a clasei si a scolii din care face parte. Punctajul va fi oferit in functie de creativitatea, complexitatea si originalitatea lucrarilor.
Cele mai implicate 40 de scoli vor primi aproximativ 15 calculatoare/laptopuri si 7 birouri. Calculatoarele/laptop-urile si obiectele de mobilier disponibilizate si oferite in cadrul competitiei sunt obiecte folosite, in perfecta stare de functionare.
Jurizarea participantilor se va realiza de către organizatorii si partenerii proiectului.
Vor fi luate in considerare criterii precum creativitatea, originalitatea si complexitatea lucrarilor, dar si nevoia argumentata in formularul de inscriere si numarul de elevi participanti raportat la numarul total de elevi din fiecare unitate de invatamant inscrisa. Insumarea punctajelor va da clasamentul celor mai implicate scoli la nivel national.
Economia circulara este un concept de dezvoltare sustenabila pentru a diminua cat mai mult risipa.
Acest lucru este realizabil prin consumul rational de resurse. Odata cu tranzitia la o economie circulara, accentul se muta pe refolosirea, repararea, reconditionarea si reciclarea materialelor si a produselor existente. Ceea ce se considera drept „deseu” se poate transforma intr-o resursa.
„Protejarea mediului începe de la prevenirea risipei.
Acesta este scopul principal al acestui proiect: sa prevenim risipa unor resurse extrem de importante. Decizia partenerilor de la Garda Nationala de Mediu este laudabila si este un model de preocupare a unei institutii publice pentru protejarea mediului si combaterea risipei. Ne bucuram ca, pe langa protejarea mediului, putem sprijini si educatia in mediul rural”, spune Andrei Cosuleanu, Project Manager la „Let`s Do It, Romania!”. (A.D.).
Sursa: www.nonguvernamental.org
Mai multe articole aici