Lucruri importante pe care oamenii încrezători nu le fac
Lucruri importante pe care oamenii încrezători nu le fac
În “Imperiul contra-atacă”, când Yoda îl pregătește pe Luke să devină Jedi, demonstrează puterea Forței, ridicând un luptător X-wing dintr-o mlaștină.
Luke a mormăit: “Nu cred”
Yoda a replicat: “Din acest motiv eșuezi.”
Ca de obicei, Yoda avea dreptate—și știința îl susține. Numeroase studii au demonstrat că încrederea este cheia reală a succesului.
Studiile care cercetează diferența de performanță între bărbați și femei în ceea ce privește abilitățile matematice și spațiale au constatat că încrederea joacă un rol imens.
Femeile, care au fost rugate să se identifice din punct de vedere a genului înainte de a realiza un test de aptitudini spațiale, au avut rezultate mai proaste decât cele care nu au fost supuse acestei identificări.
De asemenea, femeile au avut rezultate mai bune atunci când li s-a spus să se imagineze ca bărbați, ambele genuri având rezultate mai bune atunci când li s-a spus că reprezentanții de genul lor s-a descurcat mai bine în realizarea sarcinii.
Ceea ce este și mai interesant este faptul că diferența dintre ei a dispărut atunci când participanții au fost obligați să răspundă la fiecare întrebare. Se pare că, atunci când femeile au fost lăsate să sară peste întrebări, ele nu au făcut acest lucru din cauza lipsei de cunoștințe, ci din cauza lipsei de încredere.
“Dacă auzi o voce în interiorul tău care spune “nu poți picta”, atunci prin toate mijloacele pictează, iar acea voce va fi redusă la tăcere.” — Vincent Van Gogh
Adevărata încredere este foarte diferită de lauda egocentristă. Atunci când oamenii cred în ei înșiși și în abilitățile lor fără bravadă, există anumite lucruri pe care pur și simplu nu le fac.
Ei nu caută pretexte!
În cazul în care există o trăsătură specifică oamenilor care au încredere în ei însuși, aceasta este auto-eficacitatea – credința că ei pot face lucrurile să se întâmple. Este vorba despre a avea un loc de control intern, mai degrabă decât unul extern.
De aceea, nu veți auzi oameni încrezători care dau vina pe trafic pentru că i-a făcut să întârzie sau pe un șef nedrept pentru eșecul lor de a obține o promovare. Oamenii încrezători nu caută pretexte, pentru că ei cred că dețin controlul propriilor lor vieți.
Ei nu renunță!
Oamenii încrezători nu renunță de prima dată când ceva nu merge bine. Ei văd atât problemele, cât și eșecurile ca obstacole ce trebuie depășite, nu bariere impenetrabile către succes. Nu înseamnă, totuși, că ei încearcă să repete ceva care nu funcționează la nesfârșit.
Unul dintre primele lucruri pe care oamenii încrezători le fac atunci când ceva nu merge bine este să își dea seama de ce a mers prost acest lucru și modul în care acestea pot fi prevenite data viitoare.
Ei nu așteaptă permisiunea de a acționa.
Oamenii încrezători nu au nevoie de cineva care să le spună ce să facă sau când să o facă. Ei nu pierd timpul să întrebe lucruri de genul “Pot?” Sau “Ar trebui să?” Dacă ei se întreabă ceva, este “De ce nu?”
Fie că organizează o întâlnire atunci când președintele nu este prezent sau fac lucruri suplimentare pentru a rezolva problema unui client, aceștia nu așteaptă ca altcineva să aibă grijă de ea. Ei văd ce trebuie făcut, și o fac.
Ei nu caută atenție.
Oamenii nu văd cu ochi buni pe cei care sunt disperați după atenție. Oamenii încrezători știu că să fie ei însuși este mai eficient decât încercarea de a dovedi că sunt importanți. Oamenii își dau seama repede de atitudinea unei persoane și sunt mai atrași de atitudinea potrivită decât de ce, sau cât de mulți oameni te cunosc.
Persoanele încrezătoare întotdeauna par să aibă o atitudine corectă. Oamenii încrezători sunt maeștri în evitarea atenției. Atunci când primesc atenție pentru o realizare, ei schimbă rapid atenția asupra tuturor celor care au muncit din greu pentru a –i ajuta să ajungă acolo. Ei nu își doresc aprobare sau laudă, deoarece ei își atrag valoarea din interior.
Ei nu au nevoie de laudă constantă.
Ai stat vreodată în jurul cuiva care are nevoie în mod constant să audă cât de important este el sau ea? Oamenii încrezători nu fac asta. Se merge înapoi la acel locus de control intern. Ei nu cred că succesul lor depinde de aprobarea altor oameni, și înțeleg că, indiferent cât de bine lucrează, întotdeauna va fi cineva acolo, care doar critică.
Oamenii încrezători știu, de asemenea, că tipul de încredere care este dependent de lauda altor persoane care nu este într-adevăr încredere; este narcisism.
Ei nu amână lucrurile.
De ce oamenii amână? Uneori pur și simplu pentru că sunt leneși. De multe ori, însă, este pentru că le este frică, teamă de schimbare, eșec sau poate chiar de un succes. Oamenii încrezători nu amână. Pentru că ei cred în ei și se așteaptă că acțiunile lor îi va duce mai aproape de obiectivele lor, nu așteaptă momentul potrivit sau circumstanțele perfecte.
Ei știu că astăzi este singura zi care contează. În cazul în care cred că nu e momentul potrivit, atunci fac să fie momentul potrivit.
Ei nu judecă.
Oamenii încrezători nu judecă pe alții, pentru că ei știu că toată lumea are ceva de oferit, și nu trebuie să facă oamenii să se simtă inferiori pentru a se simți bine ei înșiși. Comparația cu alte persoane este limitativă. Oamenii încrezători nu pierd timpul, comparându-se cu alții și îngrijorându-se dacă vor ajunge la același nivel cu toți cei ce îi întâlnesc.
Ei nu evită conflictele.
Oamenii încrezători nu văd conflictul ca ceva ce trebuie evitat cu orice preț; ei îl văd ca pe ceva ce trebuie gestionat în mod eficient. Ei nu acceptă situația pentru a păstra relațiile, chiar și atunci când acest lucru înseamnă conversații incomode sau luarea de decizii neplăcute. Ei știu că conflictul este o parte a vieții și nu poate fi evitat, fără a pierde lucrurile bune care reies din acestea, de asemenea.
Ei nu lasă lipsa de resurse să le stea în cale.
Oamenii încrezători nu renunță la ceea ce doresc doar pentru că nu au titlul, personalul sau banii necesari pentru a face lucrurile să se întâmple. Ori găsesc o modalitate de a obține ceea ce au nevoie, ori încearcă să își dea seama cum să se descurce fără lucrul respectiv.
Ei nu rămân în zona de confort.
Oamenii încrezători înțeleg că a sta în zona de confort este dușmanul de moarte în ceea ce privește atingerea scopurilor. Ei știu că, confortul duce la automulțumire și complacerea duce la stagnare. Când încep să se simtă confortabil, ei consideră acest lucru un steag mare și roșu și încep să își depășească limitele din nou, astfel încât să poată continua să crească atât ca persoană cât și profesionist. Ei înțeleg că un pic de disconfort este un lucru bun.
În concluzie
Îmbrățișând comportamentele oamenilor încrezători este o modalitate de a-ți crește șansele de succes, acest lucru conducând la rândul său la mai multă încredere. Știința este clară; acum trebuie doar să te decizi să acționezi conform ei.
Autor: Dr. Travis Bradberry
Sursa:
https://www.linkedin.com/pulse/critical-things-confident-people-wont-do-dr-travis-bradberry
Mai multe articole aici