Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Blog

Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială / Noutăți  / Măsoară timpul cu faptele tale!

Măsoară timpul cu faptele tale!

În cadrul campaniei ,,Măsoară timpul cu faptele tale!”, „Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială” a desfășurat joi, 28.04.2022, o acțiune umanitară în Ucraina. Scopul acestei acțiuni a fost, la fel ca și cele precedente, de a veni în sprijinul persoanelor afectate de război. Sprijinul a constat în donarea unor bunuri, precum: produse alimentare, lapte praf pentru copii, produse de igienă (pentru bărbați, pentru femei, pentru copii), îmbrăcăminte pentru copii și adulți.

Plecarea a avut loc de la sediul fundației din Săvinești, cu o echipă formată din membri ai fundației,  voluntari, ce au venit în sprijinul acestui proiect, însoțiți fiind de preotul Petru Munteanu.     

După deja binecunoscutul traseu, prin Vama Siret s-a trecut granița, în Ucraina. Primul ,,obiectiv” la care s-a ajuns a fost Liceul Pătrăuții de Sus, din localitatea cu același nume. Aici erau găzduiți 44  refugiați din Donețk (bătrâni și copii). ,, Au fost 57, dar pe o parte dintre i-au luat oamenii la ei acasă” – ne spune directorul untății, doamna M. M. care, alături de colegi, se străduiește să îi ajute cu tot ce poate. După ce am discutat cu cei de acolo și am împărțit din bunurile ce le aveam pregătite, ne-am luat rămas bun de la ei, în speranța că vor veni vremuri mai bune și că se vor putea întoarce la casele lor!

                Ne-am îndreptat apoi spre Căminul de Bătrâni din satul Petreanca, raionul Hriboca, unde sunt adăpostite 190 de suflete. Preotul care ne însoțea ne-a relatat, cu tristețe, povestea oamenilor de acolo și fapul că cel care se ocupă de administrarea  locului, directorul, era plecat la război. Nu se poate uita imaginea acelor vârstnici care se simt ,,obosiți și hăituiți de viață”. În ciuda a tot ceea ce li se întâmplă nu și-au pierdut credința și nădejdea în Dumnezeu și poate că, pentru copiii și nepoții lor, vor veni  vremuri mai bune.

        Am vizitat, alături de părintele Gheorghe și părintele Silvestru, Biserica din Storojineț, ,,Sfânta Cuvioasa Parascheva”. Preotul ne-a împărtășit, cu emoție, că, anul acesta de Înviere ,, Focul l-a adus la Suceava, de la Sfântul Mormânt. Așa că rămânem sperând să ținem să-l păstrăm în Biserică. În cele două candele este focul sfânt, de la Mormântul Domnului și adus la Suceava, l-am luat în mână de la Preasfințitul Damaschin”.

Ne dorim ca lumina ,,din cele două candele”, păstrată cu atâta sfințenie, să le aducă pacea, binecuvântarea și tihna unei vieți în siguranță, de care au atâta nevoie!

Însoțiți de cei doi preoți, părintele Silvestru și părintele Gheorghe, am avut plăcerea de a-l cunoaște pe primarul din localitatea Pătrăuții de Sus. Un om cald, primitor care a fost extrem de impresionat de prezența noastră acolo. De la domnia sa am aflat că localitatea numără în jur de 9000 de locuitori. Un procent aproximativ de 20% sunt plecați în Italia, Spania, Portugalia, iar cei rămași își câștigă existența ca lucrători la stat (medici, profesori etc) sau din agricultură.

Cu tristețe, recunoaște că viața tuturor s-a schimbat, și nu în bine, de când a început războiul. Se străduiește, alături de alți factori de decizie din localitate, să susțină persoanele refugiate. Ca persoană oficială, dar și în mod privat, a ținut să ne mulțumească pentru tot sprijinul material dar și moral pe care l-am oferit.

        Ne-am întors în țară, fiecare dintre noi cu acestă exeperiență, unică în felul ei, experiență ce ne înnobilează pentru că am reușit, cu gesturi mărunte, să aducem un strop de bucurie și speranță celor mai nevoiași decât noi. În pofida vremii reci și umede, ce ne-a însoțit pe toată perioada deplasării, am avut sufletele pline de căldură și emoție.

Am adus acasă și o sfântă icoană ce ne-a dăruit-o părintele Gheorghe,  Icoana Sfintei Cuvioase Parascheva – pe care cu mult drag am primit-o și cu mare dragoste o vom așeza la loc de cinste în Biserică! Putem numi acest drum ca fiind și „Drumul Icoanei” – așa cum  ,,sugestiv” l-a denumit unul dintre voluntari!

Reîntorși în țară, în drumul spre casă, s-a făcut un popas  la Centrul de Agrement de la Oglinzi – unde sunt găzduiți în jur de 20 de mame și 80 de copii, refugiați din Ucraina.  Și aici „Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială” a venit în ajutorul mamelor și  copiilor, participând cu donații, de la produse de igienă până la cele alimentare, în funcție de necesități.

Gânduri și impresii de la voluntari….

,, O experiență deosebită, cu o încărcătură aparte…. Nu doar pentru că am putut vedea oamenii care aveau nevoie de produsele date, ci pentru a citi în ochii lor drama prin care trec. Am vizitat biserici, am cântat împreună Hristos a înviat! și am întrezărit o urmă de speranță… Sunt oameni vrednici, buni și primitori acești bucovineni, frați ai noștri, care se remarcă prin ajutorul dat confraților ucraineni.” – Lepîrdă Carmen Georgiana

,,O experienta impresionantă, am empatizat cu oamenii din Ucraina și am simțit că  au nevoie de afecțiune, de iubire, de atenție. Ne priveau cu atâta bucurie si recunoștință, încat am simțit să ii îmbrătișez și să transmit  ocrotire. Am simțit că toate sufletele sunt ca intr-o rețea neuronală , care receptează atât bucuria, cât și îngrijorarea. De aceea, mă rog sa fie pace si să ne putem transmite reciproc doar bucuria  de a trai, să fie eliminate toate grijile oamenilor si să trăiască in pace. Am transmis alimente, produse de igiena , imbracaminte pentru copii și adulți care au ajuns la refugiații veniți din zona de conflict. Sunt recunoscătoare că am putut să fac parte din echipa care să transporte și să dăruiască, în mod direct ucrainenilor refugiați, ajutoare de care au mare nevoie. Unii dintre ei, au fugit din calea razboiului cu exact ce aveau pe ei. Un rând de haine și cu sufletul viu în trup. Am credința și mă rog la Dumnezeu să aducă pacea pe Pamant și să ajute ființele să se raporteze la întreaga omenire ca la o mare “ familie” a Pământului” – Maria Costea

,, De cele mai multe ori trăim viața la suprafață.Nu cutezăm să înnotăm în adâncuri pentru că e dureros. Dar ori de câte ori o facem ne resetăm și ne recunoaștem ființa cosmică care ne reprezintă. Călătoria în Ucraina a fost un drum inițiatic care ne descoperă pe larg deșărtăciunea vieții marcată de război.Întâlnirea cu semenii tăi te zdruncină și te marchează definitiv. Fiecare din cei întâlniți m-au fascinat prin demnitatea cu care și-au asumat soarta. Surâzători, buni și lipsiți de dorințe pășesc lângă noi resemnați dar  nu lipsiți de credință. Vor doar PACE, restul e detaliu. Bucuriile oferite doar îi încredințează că Dumnezeu nu i-a abandonat, doar îi cercetează la ceas de seară. O mare șansă să cunoști oameni solari într-o țară aflată în gheara morții. Până când durerea lor nu va fi și durerea noastră, nu vom cunoaște VIAȚA. Drumul în Ucraina și întâlnirea cu ei m-au transformat din spectator în protagonistul care plânge că întunericul apăsă și râde, că doar în întuneric apreciezi LUMINA vindecătoare.” – Sdrobiș Mihaela Luminița

                Toate acestea (o acțiune cu donații în valoare de 21.397,03 lei) nu ar fi fost cu putință dacă oameni de bine, oameni cu suflet mare, oameni generoși nu ar fi achiesat proiectului noastru. Vă mulțumim tuturor, pentru efortul depus, și vă asigurăm de toată prețuirea și recunoștința !

Echipa de voluntari:

– Alexa Nicoleta

– Apetrei Mihaela

– Băbușanu Ciprian

– Bumbea Cristina

– Butnar Constantin

– Costea Maria

– Lepîrda Carmen

– Sdrobiș Mihaela

– Tăpăloagă Daniela

Sponsori: Ropharma – Bacău, Mănăstirea Cașin, Grégoire VigrouxFacebook

Coordonator: Președintele Fundației Împreună pentru Solidaritate Socială – preot Petru Munteanu

                A.A. – Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială

Galerie foto: 28 Aprilie 2022 – Fundația Împreună Pentru Solidaritate Socială, din nou în Ucraina cu ajutoare pentru refugiați

Text: Asavei Alexandrina