Medici voluntari – eroi neobosiți, din nou la Săvinești
Într-o lume în care mai toate persoanele în vârstă se confruntă cu probleme de sănătate și acces limitat la serviciile medicale, există încă raze de speranță care strălucesc prin gesturile de generozitate și compasiune ale unor oameni deosebiți.
Asta se dorește și prin parteneriatul încheiat între Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială și Parohia „Sf. Voievozi” Săvinești, pentru Centrul de zi pentru persoane vârstnice „Samariteanul Milostiv”, din aceeași localitate.
Desfășurat în perioada 26 – 27 mai 2023, acest proiect a promovat importanța vieții și a oferit sprijin medical persoanelor vârstnice, aducând lumina și speranța în comunitatea locală.
Toate acestea au fost posibile datorită unor oameni cu adevărat profesioniști, care înțeleg că darul vieții este sănătatea și periodic oferă servicii medicale gratuite bătrânilor din Săvinești.
Se spune că trebuie să apreciem timpul pentru că este cea mai valoroasă resursă. Nu poți recâștiga niciodată timpul pierdut. Cele mai importante alegeri pe care le vei face vreodată sunt despre cum îți vei petrece timpul. Ei bine, medicii specialiști, aflați în structura Serviciului de Telecomunicații Speciale București, au dorit să-și dedice din timpul lor liber și seniorilor săvineșteni.
Echipa medicală, care a venit pentru a doua oară la Săvinești pentru a aduce o rază de speranță „bunicilor” din Săvinești, a fost formată din: Colonel Dr. Teodorescu Ruxandra – medic reumatolog, Colonel Dr. Grigorașcu Lucica – medic endocrinolog, Colonel Dr. Stîrcu Luiza Elena – medic medicină internă, Colonel Dr. Dănilă Camelia – medicină generală, plt. adj. șef Șandru Nicoleta – asistent medical, plt. adj. șef (r) Dumitrescu Eva Tatiana – asistent medical, Colonel Dr. Laura Ivan– medic de familie, plt. adj. șef (r) Kovacs Mariana – asistent medical, Locotenent-colonel Simona Alupoaei – Ofițer de presă, Maior Iohanna Purdea – Ofițer de presă.
„Suntem pentru a doua oară la Săvinești. Să sperăm că vom fi și pentru a treia și pentru a patra, de câte ori ne primiți, de câte ori este nevoie de noi. Pacienții sunt oameni drăguți, de treabă, civilizați, care se îngrijesc, care se preocupă de sănătatea lor, de bunăstarea lor sufletească, spirituală. Comunitatea aceasta religioasă ortodoxă, pe care au făurit-o aici, cred că îi ajută foarte mult, pentru că unii sunt singuri, sunt văduvi, copiii sunt plecați, mai greu, probabil din ce am înțeles, ajung la părinți și atunci cumva se strâng rândurile, se ajută unii pe alții, se strâng rândurile în jurul bisericii și le oferă o încredere în viitor, o speranță. Faptul că se ajută unii pe alții, faptul că există aceste programe, nu știu, am înțeles că mai sunt și alte tipuri de activități sociale pe care le pot accesa aici. Deci faptul că există aceste tipuri de programe îi ajută să aibă o calitate a vieții ridicată și să își trăiască bătrânețile în grădinile astea frumoase și îngrijite ale centrului de zi, chiar dacă poate nivelul de trai financiar nu este atât de bogat.
Ca și patologie, patologia endocrină, ca și prima dată, este aceeași, grevată de bolile tiroidiene, de noduli tiroidieni, de tiroidită autoimună cronică, dată fiind apropierea de accidentul nuclear de la Cernobâl. Chiar vorbeam cu colega mea, medic internist, doctorița Stîrcu. nu am găsit o patologie foarte severă, pentru că oamenii se duc, se îngrijesc. Totuși, necesită monitorizare permanentă la 6 luni, la un an, cu analize. Vor trebui să continue investigațiile. Unii au fost nou diagnosticați, alții se știau în monitorizare, au nevoie de medicație, au nevoie de mai multe specialități, este clar și pe alte tipuri de afecțiuni specifice vârstei dumnealor. Însă, cu speranța în Dumnezeu, cu ajutorul părintelui, încet, încet, lucrurile vor fi din ce în ce mai bune, sper eu, în ceea ce privește sănătatea dumnealor.”
Inițiatorii acestui frumos proiect sunt persoane cu implicare majoră în viața comunității săvineștene, și anume: Părintele Petru Munteanu – directorul fundației nemțene, domnul General – locotenent Sorin Vasilca, fiu al satului Săvinești și domnul Primar Daniel Horciu.
Toate cheltuieli de transport, cazare și masă au fost susținute de Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială, care nu a ezitat în a pune la dispoziție suma de 6.500 lei pentru a face posibil acest act medical atât de necesar persoanelor aflate la vârsta pesnionării.
„Ne bucurăm să ne aflăm din nou în mijlocul comunității din Săvinești, unde am fost atât de bine primiți prima dată și, iată, așteptați să revenim. Am venit alături de o echipă de 8 cadre medicale din București – cinci doamne doctor și trei asistente medicale – pregătite să ofere consultații de specialitate pe domeniile medicină generală, medicină internă, endocrinologie și reumatologie și să verifice starea de sănătate a beneficiarilor Centrului de servicii sociale «Samariteanul Milostiv». Este minunat să știi că poți face un bine cuiva care are nevoie de ajutor, să poți oferi din timpul și priceperea ta pentru a aduce puțină alinare și un zâmbet pe chipul vârstnicilor din această comunitate, ceea ce doamnele doctor și doamnele asistente au făcut în aceste zile. Vă mulțumim pentru primirea călduroasă și suntem siguri că întâlnirile noastre cu bunicii săvineșteni reprezintă un dar binevenit atât pentru ei, cât și pentru noi, care plecăm încărcați de recunoștința și mulțumirile lor”, a menționat Maior Iohanna Purdea – ofițer de presă.
Brîndușa Dediu