Ministrul Gabriel Petrea, alături de ONG-urile din judeţul Neamţ
Vineri, 19 mai 2017, domnul Gabriel Petrea, Ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social, a efectuat o vizită de lucru în Municipiul Roman. În programul vizitei de lucrul au fost cuprinse întrevederi atât cu oficialităţile locale, sindicatele şi patronatele, cât şi cu reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale din judeţul Neamţ.
Întâlnirea cu reprezentanţii sectorului neguvernamental din judeţ a avut loc în sala de şedinţe a Consiliului Local Roman, din incinta Primăriei Roman, iar alături de domnul ministru Gabriel Petrea s-a aflat şi domnul Vasile Panaite, prefectul judeţului Neamţ.
La întâlnire au fost prezenţi reprezentanţi a mai multor organizaţii, cum ar fi, Asociația Cultural Social Economică Christiana, Piatra Neamţ, Asociația People to People Roman Chapter, Societatea Culturală „Roman-Muşat” – Roman, Comisia pentru egalitate de şanse, Asociaţia Culturală „Petru Tocănel”, Asociaţia Culturală STAR, Piatra Neamţ, Fundaţia Împreună pentru Solidaritate Socială, Piatra Neamţ şi altele.
„Ministerul Consultării Publice și Dialogului Social este primul minister în România care are ca atribuţii, specific, relaţia cu ONG-urile şi dezvoltarea societăţii civile. Este pentru prima dată când avem într-o hotărâre de Guvern, de organizare şi funcţionare, atribuţii pe zona de ONG-uri. Am acordat o atenţie deosebită pentru că avem nevoie în primul rând de un dialog constant cu societatea civilă, care este din ce în ce mai activă”, a declarat în deschiderea întrevederii domnul ministru.
Potrivit datelor prezentate de ministrul Gabriel Petrea, în România există înregistrate 90.000 de ONG-uri, dintre care circa 40.000 sunt active.
Totodată, 30.000 au depus bilanț financiar-contabil anul trecut, iar 28.000 au primit redirecționarea a 2% din impozitul pe venit.
În cadrul întâlnirii au fost discutate mai multe aspecte vis-a-vis de problemele pe care le întâmpină organizaţiile neguvernamentale în diferite demersuri, despre importanţa dialogului şi nevoia consultării în rezolvarea acestora.
„Am primit sesizări pe tema Ordonanței de Guvern 26/2000 că este o lege birocratică și care nu acoperă nevoile societății civile în anul 2017. Este și o birocrație excesivă pentru că o firmă se înființează în trei zile, iar un ONG, la Tribunal sau Judecătorie, în mai mult timp”, a spus Gabriel Petrea.
Totodată, ministrul a transmis celor prezenți să acceseze fondurile guvernamentale care sunt puse la dispoziție pentru acest sector:
„Există o preocupare din ce în ce mai vizibilă în ceea ce priveşte finanţarea ONG-urilor. Pe de o parte avem fonduri europene atractive și vă sfătuiesc să le accesați, pe de altă parte avem fondurile guvernamentale care transferă încărcarea Guvernului din zona socială către ONG-uri care, de cele mai multe ori, au o prestație foarte bună. Cred că o întreagă dezbatere, pe diverse teme, ar trebui să aibă loc la nivelul societăţii civile, despre cum vrem să îmbunătățim diverse servicii.(…)Vrem să sprijinim voluntariatul și de aceea ne dorim să fim un partener deschis și constant de dialog”, a declarat Gabriel Petrea.
La rândul său, prefectul județului Neamț, Vasile Panaite, a subliniat că este un partener al sectorului social dezvoltat de ONG-uri:
„Mă bucură prezența dumneavoastră aici într-un număr atât de mare pentru că asta înseamnă că, unul dintre cele mai importante sectoare sociale, cel al ONG-urilor, este activ în județul Neamț. Rolul dumneavoastră este deosebit de important și de aceea vă spun cu toată deschiderea că veți avea în mine un partener serios de discuții”.
Prezenţi la intâlnire, reprezentanţii Fundaţiei Împreună pentru Solidaritate Socială i-au înmânat domnului ministru Gabriel Petrea Raportul fundaţiei pentru anul 2016, în care se regăsesc toate proiectele desfăşurate de echipa organizaţiei.
Corina Băhneanu
Alte articole aici