O șansă pentru fiecare
Fundaţia Împreună pentru Solidaritate Socială a demarat noi proiecte social-filantropice, din dorinţa de a veni în sprijinul a cât mai multor copii care provin din medii defavorizate, care se alătură proiectelor deja existente pe raza comunei Săvineşti, prin care se oferă masa de prânz unui număr de 30 de copii din Parohia „Sf. Nicolae” – Zăneşti şi 85 de elevi ai Liceului Tehnologic „Gheorghe Ruset Roznovanu” – Roznov.
Luni, 27 februarie 2017, copiii din oraşul Roznov s-au bucurat de prima zi a proiectului.
Acesta oferă masa de prânz gratuită şi posibilitatea, ca pe viitor, să participe şi la alte activităţi social-educative desfăşurate sub coordonarea părintelui Petru Munteanu, directorul Fundaţiei Împreună pentru Solidaritate Socială.
„Noi, Liceul Tehnologic «Gheorghe Ruset Roznovanu», avem o colaborare deosebită cu Parohia «Sfinţii Voievozi», în speţă cu Fundaţia Împreună pentru Solidaritate Socială. În cadrul acestui proiect, demarat în urmă cu o săptămână, s-a stabilit ca un număr de 85 de copii să mănânce la prânz o masă caldă.
Copiii au fost selecţionaţi din clasele a II-a până la a IV-a, din fiecare clasă; sunt copii care provin din medii sociale defavorizate. Este un act filantropic, mulţumim celor care ne asigură materia primă, să spunem aşa, este până la urmă o activitate care vine în sprijinul copiilor pentru a frecventa şcoala şi pentru a nu lipsi de la ore”, a declarat doamna Oana Ilarie, directorul Liceului Tehnologic „Gherorghe Ruset Roznovanu” – Roznov.
Preocuparea principală a Fundaţiei este asigurarea hranei zilnice, în mod gratuit, copiilor afectați social de pe raza localității Săvinești, precum și din zonele limitrofe.
Totodată, prichindeii beneficiază de activităţi educativ-recreative, mai precis în cadrul programului de Afterschool, unde primesc ajutor la teme și participă la diverse ateliere recreative. Pe lângă informațiile acumulate de-a lungul orelor de curs, este primordial să li se ofere copiilor și posibilitatea de a-și dezvolta abilitățile de comunicare și relaționare.
Copiii au nevoie de un mediu propice dezvoltării lor, să petreacă timp cu copii de aceaşi vârstă cu care să se joace, să râdă, să descopere prietenia şi să se bucure de ea, să înveţe împreună şi să sărbătorească reuşitele.
„Iată că am ajuns și în orașul Roznov și comuna Zănești cu un proiect social care se derulează de 12 ani în comuna Săvinești, mai exact, oferirea cu titlu gratuit a unei mese de prânz copiilor care provin din medii defavorizate. Fundația noastră a încheiat un protocol de colaborare cu Liceul Tehnologic «Ghe. Ruset Roznovanu» din Roznov în vedere bunei desfășurări a proiectului. Astfel, ne dorim să diminuăm rata abandonului școlar și să aducem o raza de speranță în sufletul copiilor”, a relatat domnişoara Agafia Roşu, asistent social al Fundaţiei Împreună pentru Solidaritate Socială.
Există copii, preponderent din mediul rural, care nu ajung la şcoală pentru că sunt flămânzi/înfometaţi, nu au resursele necesare şi nu îi încurajează nimeni să urmeze, cel puțin, învățământul obligatoriu.
Astfel, ei devin adulţi fără pregătire, cu şanse mici de angajare, care îşi întemeiază familii în care se vor regăsi aceleaşi probleme. Se doreşte ca prin proiectele desfăşurate să îi sprijinim pe cei aflaţi în nevoie.
Rapoartele ONU arată că 40,4% dintre români trăiesc în sărăcie extremă, iar procentajul copiilor afectaţi de acest fenomen este chiar mai mare, respectiv 48,5%, plasându-ne pe locul 1 în UE la acest capitol.
Astfel că peste 225.000 de copii merg la culcare flămânzi în fiecare seară. Din această cauză ei nu mai pot da un randament bun la şcoală, mulţi având rezultate slabe la şcoală, iar alţii sfârşesc prin a abandona.
Rata abandonului şcolar în România este la un nivel de 18%, cu mult peste media europeană, de 11%.
În vederea reducerii abandonului școlar, Fundaţia Împreună pentru Solidaritate Socială și-a extins activitățile social-filantropice și în alte zone, astfel, în prezent, numărul copiilor beneficiari fiind 154.
Dacă dorești să aduci o bucurie unuia dintre copiii beneficiari ai fundației săvineștene și să te implici în activitățile social-educative ale acesteia, poți să o faci accesând:
https://www.bursabinelui.ro/BursaBinelui/Proiecte/Adopta-un-copil-la-distanta
sau
https://www.bursabinelui.ro/BursaBinelui/Proiecte/Afterschool-pentru-copii-din-medii-devaforizate
Corina Băhneanu
Mai multe articole aici