Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Blog

Pe „Aripi de înger”

Miercuri, 29 iulie 2015, a debutat cu o serie de activități educativ-recreative pentru tinerii participanți ai Școlii de vară “Aripi de înger”, organizată de către Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială din Piatra-Neamț în parteneriat cu Școala Gimnazială ”Nicu Albu” din Piatra-Neamț.

miercuri1

Încă de la primele ore ale dimineții, copiii participanți însoțiți de voluntari și coordonatorii de grupe au desfășurat câteva joculețe interactive, după cum urmează: fuga în sac, apa cu paiul, sau jocuri cu mingea și popice.

,,Pentru mine, astăzi, 29 iulie 2015, experiența Taberei de creație “Aripi de înger” a luat sfârșit, dar sunt convins că vom păstra legătura. A fost o experiență minunată, fiindcă asta este important pentru un voluntar – să fie părtaș la toate acțiunile creative care se derulează. Pot reaminti acțiuni care mi-au plăcut: jocurile, concursul de olărit și nu numai. Ultima săptămână a avut o însemnătate aparte, fiindcă am cunoscut oameni și am legat prietenii”, a precizat Claudiu Ladan, voluntar în cadrul Școlii de vară “Aripi de înger”, din Piatra-Neamț.

Au urmat apoi o serie de activități organizate sub umbrela unui schimb de experiență între Școala de vară organizată la Școala “Nicu Albu” din Piatra-Neamț și Tabăra de creație “Aripi de înger” din Săvinești, seria a VI-a, ediția a X-a.

Astfel, toți participanții însoțiți de către voluntari și coordonatori de grupe s-au îndreptat către Ștrandul Tineretului din Piatra-Neamț, unde au luat contact cu obiceiurile și meșteșugurile populare, care, pentru câteva clipe au fost scoase din lada de zestre.

,,Olăritul este un meșteșug; el are la bază argila, care este asemănătoare plastilinei – este bună și pentru confecționat oale.  De asemenea, ea are și calități cicatrizante, utilizându-se și în cosmetică. Oalele de la țară, de la muzee se fac la roata olarului – aici îți trebuie îndemânare și exercițiu. O altă modalitate de meșteșug vechi este turnarea din barbotină. Se pot face broșe, cănițe, mărgeluțe, tablouri ceramice sau se pot modela materiale.

O să vă arat demonstrativ cum se confecționează un mic obiect, după ce-l fasonăm. După ce fasonăm se usucă, îl ardem la o temperatură de 800 de grade. Să zicem că facem un tablou ceramic: pe o bucată de ipsos, luăm o bucată ca un aluat. În România argilele cele mai utilizate sunt la Sibiu, Roman, București”, a reliefat doamna inginer chimist Bugeaclău Viorica, colaborator al Centrului pentru Cultură și Arte “Carmen Saeculare” din Piatra-Neamț.

miercuri2

,,De dimineață ne-am strâns la Școala “Nicu Albu”, apoi, la amiază am mers în Ștrandul Tineretului, unde ni s-a explicat ce înseamnă a olări. Voi mai veni și în zilele următoare, fiindcă mi-a plăcut foarte mult”, ne-a menționat Ababei Alexandru, voluntar în cadrul Școlii de vară “Aripi de înger”, din Piatra-Neamț.

A urmat apoi o acțiune de prevenție, susținută de către Lobodă Alexandra, Inspector Principal și de către Daria Oatu, subcomisar în cadrul Departamentului de Prevenire și Combatere a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Neamț.

Copiii au învățat cum să gestioneze o situație de urgență, care sunt regulile de circulație pe care trebuie să le respecte, cum trebuie să reacționeze atunci când sunt abordați de persoane necunoscute și cum trebuie să reacționeze atunci când sunt agresați pe stradă, dar și cum să se ferească de hoți.

,,Astăzi, 29 iulie 2015, copiii de la tabără au beneficiat de un schimb de experiență cu micuții participanți ai Școlii de vară “Aripi de înger” din Piatra-Neamț.  S-au bucurat de activități de olărit, de jocuri și o acțiune de prevenție. Copiii au fost foarte bucuroși și vor mai veni și în seriile următoare”, a mărturisit Rareș Murariu, voluntar în cadrul Taberei de creație “Aripi de înger”, seria a VI-a, ediția a X-a.

,,Iată că în această zi am desfășurat diverse activități, printre care și cele de olărit. Scopul acestor acțiuni este informarea copiilor asupra caracteristicilor culturii noastre și aducerea la cunoștință a celor mai importante meșteșuguri și obiceiuri populare. Îmi place foarte mult să mă implic, motiv pentru care voi mai veni și în săptămânile viitoare”, a relatat Berariu Alexandra-Ștefania, voluntar în cadrul Școlii de vară “Aripi de înger”, din Piatra-Neamț.

Alexandra Gîrbea

V-ar putea interesa şi următoarele articole