

Penitenciarul Bacău și-a prezentat darea de seamă pentrul anul 2015
Penitenciarul de Minori și Tineri Bacău a prezentat vineri, 22 ianuarie 2016, bilanțul activităților desfășurate anul trecut.
În prezența mai multor invitați, directorul Penitenciarului Bacău,comisarul șef Sorin Dîrțu, a trecut în revistă toate obiectivele planificate și realizate în anul 2015.
Printre invitați s-au aflat domnul Valerică Vrăjescu, comandantul Bazei 95 Aeriene Bacău, domnul colonel Mîndrilă, șeful secției SRI Bacău, din partea Fundației Împreună pentru Solidaritate Socială din Piatra Neamț și a Centrului de Servicii Sociale din Săvinești, asistentul social, Agafia Roșu, precum și de la Inspectoratul Județean de Poliție Bacău, domnul Vasilescu Felician, Comisar șef de poliție și adjunct al șefului inspectoratului,
În cursul anului 2015 Penitenciarul pentru Minori şi Tineri Bacău a continuat implementarea obiectivelor promovate la nivelul sistemului penitenciar.
În acest context, asumându-şi rolul social deosebit, determinat de funcţiile sale de formare a unei atitudini corecte faţă de muncă, faţă de ordinea de drept şi faţă de regulile de convieţuire socială a persoanelor private de libertate.
Un domeniu prioritar, deosebit de important în desfăşurarea activităţilor ce vizează reintegrarea socială îl constituie colaborarea cu comunitatea.
Asigurarea contactelor cu comunitatea în vederea informării opiniei publice cu privire la misiunea sectorului educaţie şi asistenţă psihosocială din penitenciar şi a creării unei reţele de suport, a fost realizată prin încheierea unor protocoale de colaborare cu parteneri din comunitate, atât ONG-uri cât şi instituţii de stat.
Protocoale care au reglementat activităţile desfăşurate de colaboratori în penitenciar dar şi activităţile desfăşurate de membrii sectorului reintegrare socială în comunitate. Sens în care evidențiem programul și activitățile desfășurate la Centrul de Servicii Sociale ”Samariteanul Milostiv” din Săvinești, în urma protocolului încheiat cu directorul centrului, părintele Petru Munteanu.
,,Astăzi la Penitenciarul Bacău a avut loc un moment festiv, prezentarea bilanțului instituției pentru anul 2015. În cadrul acestui bilanț un loc aparte l-a avut colaborarea cu Centrul de Servicii Sociale Samariteanul Milostiv” din Săvinești, practic, unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai noștri. În anul 2015 am desfășurat mai multe activități acolo, am mers cu o parte dintre femeile deținute din penitenciarul nostru și credem că această colaborare, în mod clar, a creat pași importanți pentru reintegrarea socială a acestora”, a menționat comisarul șef Sorin Dîrțu, directorul Penitenciarului Bacău.
Întrebat de posibilitatea unei colaborări pentru anul 2016, domnul director a continuat:
,,Ne propunem pentru anul 2016 să întărim această colaborare și, de ce nu, să venim la Săvinești cu mai mulți deținuți. Mulțumim părintelui Petru Munteanu pentru sprijinul acordat, totodată, îl asigurăm de toată disponibilitatea noastră”.
Scopul acestui protocol, derulat în perioada iunie 2014 – decembrie 2015, a prevăzut crearea unui cadru favorabil de petrecere a timpului liber și de satisfacere a nevoilor de socializare prin oferirea de sprijin moral/material pentru persoanele private de libertate, precum și asigurarea continuității activităților; formarea și dezvoltarea unor abilități și deprinderi care să contribuie la îmbunătățirea imaginii de sine a persoanelor private de libertate, precum și la descoperirea și dezvoltarea componentei aptitudinale a personalității; facilitarea contactului dintre persoanele private de libertate și comunitate; conștientizarea comunității cu privire la problemele socio-familiale cu care se confruntă persoanele private de libertate din custodie.
La finalul întrevederii, invitații au avut posibilitatea de a vizita una dintre clădirile penitenciarului, secția cu regim deschis, în care sunt aflate femei, precum și capela ridicată în curtea instituției, unde, deținuții, pot avea grijă de sufletul lor, atât prin discuții duhovnicești, cât și prin lecturarea cărților aflate în biblioteca organizației.
Brîndușa Dediu
Mai multe articole aici