Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Blog

Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială / Noutăți  / Peste 1000 de persoane bucurate în cadrul acţiunii umanitare „Ucenicii lui Moş Nicolae”

Peste 1000 de persoane bucurate în cadrul acţiunii umanitare „Ucenicii lui Moş Nicolae”

Fundaţia Împreună pentru Solidaritate Socială din Piatra Neamţ şi Parohia „Sfinţii Voievozi” din Săvineşti au desfăşurat miercuri, 6 decembrie 2017, acţiunea umanitară „Ucenicii lui Moş Nicolae”.

Astfel, elevii Şcolii  „Nicu Albu”,  Şcolii „Elena Cuza” şi Şcolii Gimnaziale nr. 11 din Piatra Neamţ s-au bucurat de darurile trimise de Moş Nicolae prin mesagerii săi, voluntari ai organizaţiilor nemţene.

Peste 460 de elevi au primit cu entuziasm pacheţetele cu mandarine, clementine, banane şi dulciuri, valoarea pachetelor fiind de 4.000 lei.

Acţiunea s-a adresat şi persoanelor care trec prin momente mai dificile şi se află internate în Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, acestea primind pachete cu fructe.

Eu mă bucur că Moş Nicolae a mai trimis nişte dulciuri. Dimineaţă am găsit în ghete dulciuri, dar cred că a uitat de fructe ”, ne-a mărturisit Iustin entuziasmat.

Moşul ne aduce bunătăţi dacă suntem cuminţi, eu am fost cuminte, de asta a venit de două ori şi nici nu am primit nuieluşă”, a spus bucuroasă Maria.

Surpriză mare pentru copiii, dar și pentru adulții aflați în Biserica  „Sfinţii Voievozi” – Săvineşti.

„Ucenicii lui Moș Nicolae” și-au îndeplinit misiunea și anul acesta.

Au oferit celor mici, dar și mămicilor sau tăticilor, și bunicilor câte un pachețel cu dulciuri și fructe, pregătite prin grija părintelui paroh Petru Munteanu și a susținătorilor activităților filantropice ale parohiei. Au fost împărțite 350 de cadouri, pentru a nu trece sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae fără a lăsa un zâmbet și în parohia săvineșteană.

Am fost încântat să văd fericirea cu care copiii au primit cadourile, dar și bucuria din ochii celor care au dăruit. Mă bucur că am putut contribui şi eu la realizarea acestei acţiuni ce dă startutul următoarelor acţiuni ce vor avea loc luna aceasta, pe raza comunei Săvineşti, şi nu numai. Orice cadou poate fi important şi poate aduce zâmbetul pe feţele copiilor”, a declarat Ciprian Băbuşanu, voluntar în cadrul Fundaţiei Împreună pentru Solidaritate Socială.

În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii din întreaga lume știu că trebuie să-și lustruiască ghetuțele în așteptarea lui Moș Nicolae, care va oferi daruri copiilor cuminți.

Pe de altă parte, copiii care nu au fost cuminți vor primi în dar o nuielușă, prin care sunt atenționați că trebuie să asculte de părinți și de bunici.

Legenda lui Moş Nicolae s-a răspândit în toată lumea şi a luat caracteristicile fiecărei ţări.

În Europa, în secolul al XII-lea, ziua Sfântului Nicolae a devenit ziua darurilor şi a activităţilor caritabile.

În Germania, tradiţia sărbătoririi lui Moş Nicolae a apărut prin îmbinarea unei figuri păgâne cu imaginea creştină a Sfântului Nicolae, care este văzut de germani ca un bătrân care poartă un sac în spate şi o nuieluşă în mână.

Pe lângă ghetuţe, copiii pregătesc în ajun o scrisoare în care îşi aştern toate dorinţele şi câţiva morcovi pentru caii moşului.

Copiii din Franţa, din Belgia şi Luxemburg lasă pentru Moş Nicolae, în ajun, un pahar de vin, iar pentru măgăruşul lui – morcovi şi puţin zahăr. În ziua de 6 decembrie, ei primesc ciocolată, turtă dulce, fructe şi trimit scrisori rudelor pentru a le ura sărbători fericite.

Corina Băhneanu

Mai multe articole aici