„Prețuiește darul vieții!”
Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială, în parteneriat cu Parohia „Sf. Voievozi” Săvinești, a organizat sâmbătă, 12 noiembrie 2022, evenimentul social-medical: „Prețuiește darul vieții!”.
Astfel, o echipă de medici specialiști din București au oferit consultații gratuite persoanelor vârstnice din Săvinești.
Actul medical s-a desfășurat în incinta Centrului de zi pentru persoane vârstnice Samariteanul Milostiv din Săvinești, în specializările: medicină internă; endocrinologie; reumatologie și medicină generală.
Voluntarii, care s-au oferit să dăruiască din timpul lor liber și să aducă o rază de speranță „bunicilor” din Săvinești, fac parte din structura Serviciului de Telecomunicații Speciale, iar aceștia sunt: Colonel dr. Teodorescu Ruxandra – medic reumatolog, Colonel Dr. Grigorașcu Lucica – medic endocrinolog, Colonel Dr. Stîrcu Luiza Elena – medic medicină internă, Colonel Dr. Dănilă Camelia – medicină generală, plt. adj. șef Șandru Nicoleta – asistent medical, plt. adj. șef Dumitrescu Eva Tatiana – asistent medical, Colonel Marin Mirela – farmacist, plt. adj. șef Kovacs Mariana – asistent medical, Locotenent-colonel Simona Alupoaei – Ofițer de presă, Maior Iohanna Purdea – Ofițer de presă.
Inițiatorii acestui frumos proiect sunt persoane cu implicare majoră în viața comunității săvineștene, și anume: Părintele Petru Munteanu – directorul fundației mai sus amintită, domnul General- locotenent Sorin Vasilca și domnul Primar Daniel Horciu.
„Parohia „Sf. Voievozi” în parteneriat cu Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială desfășoară astăzi, 12 noiembrie 2022, o activitate social-filantropică „Prețuiește darul vieții”!. Această activitate a fost posibilă datorită frumosului parteneriat pe care Parohia îl are cu Primăria comunei Săvinești, parteneriat care a dus la înființarea unui Centru de zi pentru persoane vârstnice Samariteanu Milostiv. Mulțumim pe această cale medicilor specialiști care au venită astăzi la noi, ca voluntari, mulțumim întregii echipe de voluntari implicați. Dânșii au adus aparatură medicală performantă, de specialitate, și au investigat și diagnosticat gratuit vârstnicii din comunitatea noastră. Mulțumim organizatorilor acestui important eveniment de investigație si tratament medicamentos! Ne dorim ca acest proiect să aibă continuitate. Am discutat cu cei implicați si avem in plan derularea acestei activități trimestrial, pentru a putea oferi servicii de calitate și celor care nu pot să ajungă la un medic specialist. Mulțumim încă o dată tuturor celor care s-au implicat în acest inedit proiect și, desigur, ne dorim vești frumoase de colaborare în continuare.””, a declarat părintele director Petru Munteanu.
Bucurie mare în rândul bătrâneilor, „avem ocazia să ne fie verificată starea de sănătate prin diverse ecografii”, exclamau în timp ce își așteptau cu răbdare rândul la intrarea în cabinete.
„Sperăm că le-am fost de ajutor acestor oameni, unii dintre ei au accesibilitate redusă la serviciile medicale și sper, ca prin eforturile noastre, să facem un pic de bine. Majoritatea au probleme mari de sănătate, din păcate noi putem face doar o mică parte, dar cât de cât să-i orientăm și să facem unele recomandări care ar putea momentan să le stopeze, să le controleze simptomalogia, asta putem să o facem. Îi sfătuiesc să aibă grijă de sănătatea lor, să își facă controale periodice, măcar o dată pe an ar fi de preferat, pentru cei care nu se știu cu patologii clinice, de gen oncologic.”, a evidențiat doamna doctor Stîrcu Luiza Elena – medic medicină internă.
„Sunt foarte bine, am de toate (ca afecțiuni – n.r.), am venit să văd dacă au mai plecat dintre ele (boli), dar eu trebuie să spun că sunt bine”, spunea doamna Blaga Aurica.
Peste 70 de persoane au trecut pragul Centrului de zi pentru persoane vârstnice Samariteanul Milostiv, la început mai reținuți, pentru că nu erau foarte încrezători că aceste consultații sunt gratuite și că membrii echipei de la București au venit special pentru ei, pentru a le testa starea de sănătate.
„A fost un privilegiu și o bucurie să ne aflăm la Săvinești și să putem veni în sprijinul vârstnicilor de la Centrul de zi Samariteanul Milostiv. A fost o acțiune de voluntariat în premieră, echipa de medici și asistente de la București s-a mobilizat și a oferit consultații de specialitate și investigații medicale gratuite seniorilor din comunitate într-un mini-maraton de aproape 12 ore. Dar ne-am bucurat să fim aici, să cunoaștem persoanele în vârstă din comunitate și să le oferim posibilitatea de a-și verifica sănătatea, de a face ecografii, de a primi un sfat medical avizat și tratamentele necesare.
A dărui timp și atenție nu costă nimic, iar atunci când oferi din inimă, primești mult mai mult în schimb. Vă mulțumim ca ne-ați primit cu atât de multă căldură, ne bucurăm că am putut aduce un zâmbet pe chipul vârstnicilor din Săvinești și abia așteptăm să revenim.”, a declarat Maior Iohanna Purdea – ofițer de presă.
Săvineștenii sunt persoane active, indiferent de vârstă, folosesc bicicletele pentru a se deplasa, sunt plini de viață, chiar dacă mulți dintre ei depășesc vârsta de 75 de ani. Mereu au un zâmbet pe chip și o vorbă bună pe care să o ofere vecinilor, prietenilor și bineînțeles musafirilor.
„Ce frumos, la noi în Săvinești se întâmplă așa ceva, suntem și noi în rând cu orașele, ne mândrim cu comuna noastră, se fac lucruri frumoase și pentru noi, cei în vârstă”, ne-a spus doamna Horciu Lina.
Doamna Dr. Ruxandra Teodorescu, membru al Societății Europene de Reumatologie, a oferit consultații de specialitate, alături de colegele sale, spunând că această acțiune i s-a părut foarte importantă, atât pentru vârstnici, cât și pentru cei care au participat la actul de voluntariat.
”Am venit să ajutăm atât cât putem și sper că am reușit să facem acest lucru și să aducem un pic de alinare, că până la urmă medicul nu numai prescrie medicamente, prescrie și medicamente pentru suflet. Cred că, de fapt, vindecarea vine din ambele sensuri. Tratăm și corpul, dar în primul rând sufletul. Pentru noi a fost o experiență unică, chiar dacă a fost o zi plină, nu am mai simțit oboseala, mulțumirea, bucuria pe care am trăit-o astăzi ne-a ajutat să trecem cu bine ziua. Cred că ne-am ajutat reciproc, de fapt. Noi am ajutat cât am putut pacienții, dar și pacienții, prin recunoștința lor și prin bucuria cu care ne-au primit, ne-au ajutat și ei pe noi. Fiecare are nevoie de ajutor.
Ca și recomandare, doamna doctor Teodorescu a subliniat faptul că: „Având în vedere că sunt la o vârstă onorabilă ei se prezintă destul de bine. Cred că și credința îi ajută foarte mult, sunt foarte credincioși. Cred că și asta are o importanță și le-aș recomanda, din ce am văzut eu, un regim alimentar mai sănătos, cu mai puține glucide, mai puțină lipide și în rest mișcare, după cum am văzut, cred că fac destulă mișcare pe aici, prin sat. Unii m-au surprins, unii dintre ei m-au surprins că merg pe bicicletă, alții au biciclete medicinale în casă, deci chiar am vorbit despre aspectele astea. Da, cred că regimul e o problemă care ar trebui un pic rezolvată. În rest, să păstreze aceeași credință și aceeași bucurie și cred că asta-i va ajuta foarte mult.”
Cu toții își doresc să mai aibă șansa de a beneficia de un control medical gratuit, realizat de medici specialiști, de la care să primească recomandări medicale pentru a avea o viață sănătoasă.