Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Blog

Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială / Noutăți  / Prima întâlnire din acest an a echipei interinstituţionale împotriva traficului de persoane

Prima întâlnire din acest an a echipei interinstituţionale împotriva traficului de persoane

Miercuri, 19 februarie 2020, în sala Mihail Sadoveanu a Palatului Administrativ din Piatra Neamţ, a avut loc întâlnirea echipei interinstituţionale anti-trafic. Pe ordinea de zi s-a regăsit prezentarea Raportului de activitate pentru anul 2019 pe linia prevenirii şi combaterii fenomenului traficului de persoane, a Centrului Regional Bacău, din cadrul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane (ANTIP).

La întâlnire au participat reprezentanți ai instituțiilor partenere cu atribuții privind prevenirea traficului de persoane, precum și reprezentanți ai ONG-urilor cu sediul în județul Neamț implicate în lupta împotriva traficului de persoane.

Discuțiile purtate au reliefat buna colaborare între actorii principali implicați în lupta antitrafic, punând bazele unor viitoare acțiuni comune în scopul conștientizării populației privind situațiile de risc în traficul de persoane.

Rolul principal al centrelor regionale ale ANITP este de coordonare a activităţii anti-trafic regionale din zonele de competenţă, având ca principale atribuţii:

  • analiza fenomenului la nivel local şi informarea asupra apariţiei unor noi moduri de operare;
  • monitorizarea aplicării prevederilor Planului Naţional Anti-trafic la nivel local;
  • identificarea disfuncţionalităţilor şi formularea unor propuneri de îmbunătăţire a sistemului naţional de identificare şi referire;
  • facilitarea comunicării locale şi regionale între structurile implicate în lupta anti-trafic;
  • sprijinirea iniţiativelor locale anti-trafic;
  • sesizarea autorităţilor competente pentru soluţionarea problemelor cu care se confruntă victimele traficului, în procesul de asistare şi în cel de reintegrare.

Având în vedere faptul că, pe lângă instituţiile publice cu atribuţii în domeniul de referinţă, există mai multe ONG-uri implicate în lupta împotriva traficului de persoane, rolul centrelor a devenit foarte important în corelarea activităţilor acestor organizaţii.

Centrele regionale au sprijinit toate activităţile de prevenire şi asistenţă ale partenerilor, implicându-se efectiv în aceste activităţi.

Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane are ca scop coordonarea, evaluarea şi monitorizarea la nivel naţional a aplicării politicilor în domeniul traficului de persoane de către instituţiile publice, precum şi a celor din domeniul protecţiei şi asistenţei acordate victimelor acestuia.

Totodată, Agenţia este liantul între victima traficului de persoane şi organele de aplicare a legii, precum şi între acestea şi O.N.G.-urile din ţară care oferă servicii în acest domeniu. Agenţia cooperează cu organizaţiile neguvernamentale române şi străine, precum şi cu organizaţiile interguvernamentale şi în vederea conştientizării opiniei publice asupra fenomenului traficului de persoane şi asupra consecinţelor acestuia.

Corina Băhneanu