Proiectul educațional ”English Language Program for Youth” 2020 – 2021 a ajuns la final
Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială a derulat în perioada decembrie 2020 – decembrie 2021 al doilea proiect educațional ”English Language Program for Youth”, în parteneriat cu Ambasada SUA la București
Proiectul a avut drept obiectiv îmbunătățirea cunoștințelor de limba engleză, precum și mai buna cunoaștere a culturii și istoriei Statelor Unite ale Americii de către un număr de 30 de copii, elevi ai Școlii Gimnaziale „I. Gervescu” Săvinești, Școlii Gimnaziale nr. 3 din Piatra Neamț și ai Școlii Gimnaziale „Regina Maria” din Bicaz.
Pentru îndeplinirea obiectivului, echipa de proiect, formată din cadre didactice, profesori de limba engleză, doamna Brândușa Albert, doamna Daniela Cozma și doamna Oana Gavriliu, a recrutat 30 de tineri nemțeni, cu vârste între 12 și 14 ani, care au participat la activitățile derulate în cadrul proiectului.
Tinerii au beneficiat de cursuri de limba engleză americană, care au cuprins gramatică și vocabular englez, în funcție de vârsta și nivelul de competențe lingvistice ale participanților, au inclus cunoștințe despre istoria, geografia și cultura SUA (de exemplu, Istoria Americii coloniale, colinde, poezii, obiceiuri americane, valori și principii), precum și literatura americană (Ernest Hemingway, Mark Twain), dar au descoperit necesitatea și frumusețea lucrului în echipă, și-au descoperit potențialul creativ și au experimentat o gamă cât mai variată de metode de educație non-formală.
Noutatea în cadrul celui de-al doilea proiect „English Language Program for Youth”, a fost alfabetizarea mediatică. Aceasta este necesară tinerilor pentru a învăţa cum să consume în mod sigur și eficient conținutul media, ceea ce a confirmat şi proiectul fundației care tocmai s-a încheiat. Școlăreii au beneficiat de câteva ore de alfabetizare mediatică, susținute de jurnalaști cu experiență, de la postul de radio Jurnal Fm.
Copiii implicați în proiect și-au îmbunătățit cunoștințele de engleză și de istorie, geografie, cultură, studii civice americane, iar atitudinea lor față de învățarea și frecventarea școlii în general s-a schimbat într-un mod pozitiv, deoarece profesorii lor au confirmat că interesul lor pentru limba engleză și, de asemenea, pentru alte materii școlare a crescut, ceea ce s-a reflectat și în rezultate mai bune la învățătură.
Miercuri, 22.12.2021, proiectul „English Language Program for Youth”, a ajuns la final, marcat fiind prin organizarea unei întâlniri online, dar de data aceasta între grupele participante și reprezentanți ai Ambasadei SUA la București prin persoana Excelenței Sale, domnul William O`Connor – Atașat Cultural și a doamnei Cornelia Vlaicu – Asistent cultural. Eevenimentul a avut loc în studioul radioului Jurnal Fm, din Piatra Neamț, iar întreaga echipa a radioului a asigurat suportul tehnic pentru ca întâlnirea să decurgă fără incidente.
„Bine ați venit la evenimentul nostru ce încheie un proiect special, la care am luat parte un întreg an școlar, English Language Program for Youth.
Mai întâi, aș vrea să salut pe oaspeții noștri de onoare, domnul William O’Connor, Atașatul cultural al Ambasadei SUA la București si pe doamna Cornelia Vlaicu, asistentul atașatului cultural al Ambasadei SUA. Vă mulțumim că ați rupt din timpul dumneavoastră pentru a ne întâlni!
De asemenea, alături de nou se află și părintele Petru Munteanu, președintele Fundației Împreună pentru Solidaritate Socială, precum și alți membri ai aceleiași Fundații.
Ne-am adunat astăzi susținători, profesori, elevi pentru a ne împărtăși impresiile și concluziile și pentru a mulțumi oamenilor și instituțiilor care au facut posibil acest proiect.”, a menționat, în deschiderea festivității, doamna profesor Brîndușa Albert, coordonatorul grupei de elevi din cadrul Școlii Gimnaziale, nr. 3 din Piatra Neamț.
A urmat un cuvânt al părintelui Petru Munteanu, care a dorit să le mulțumească prietenilor de la Ambasada SUA la București, după cum îi place să-i numească.
„Sunt recunoscător, în primul rand, domnului William O‘Connor, care este prezent la această conferință, suntem recunoscători acestei oportunități pe care ne-ați oferit-o, de asemeni, și doamnei Cornelia Vlaicu. De asemenea, sunt recunoscător domnului Laurențiu Gheorghe și doamnei Mihaela Paraschivescu, care au fost apropiați proiectului nostru si ne-au susținut cu sugestii, pe care am încercat să le împlinim.
Pentru Fundația noastră a fost o mare oportunitate de a dezvolta serviciile pe care le oferă Ambasda SUA la București copiilor cu mai puține oportunități (s-au adăugat activităților noastre obișnuite, care includ masa zilnică, rechizite școlare pentru începutul anului școlar, tabere de vară, cadouri ocazionale pentru Crăciun și Paște). Am ales să includem în programul nostru copii care sunt interesați să-și îmbunătățească cunoștințele de limba engleză și să învețe mai multe despre Statele Unite, în speranța că acest lucru le va crește ulterior șansele de a fi admiși în licee de prestigiu, incluși pe piața muncii și, în general, având acces la o viață mai bună.”
Părintele director a lansat invitația de a veni la Piatra Neamț, domnului William O’Connor, precum și doamnei Vlaicu:
„Va fi o onoare pentru noi dacă ați veni să ne vizitați. Suntem aproape la celălalt capăt de lume, in Piatra-Neamț, dar e și aproape de inima Corneliei Vlaicu, care s-a născut prin apropiere. Când vă veți întoare acasă, anunțați-ne și vă vom arăta oamenii de aici și împrejurimile.”
În derularea agendei evenimentului, a urmat intervenția domnului O’Connor, care și-a arătat regretul de a nu putea participa față în față cu tinerii și doamnele profesoare, de a-l întâlni pe părintele director la acest frumos eveniment.
„Permiteți-mi să încep, spunând că ar fi o plăcere absolută pentru Cornelia și pentru mine să demarăm lucrurile pentru a ajunge la dvs. Ne rugăm ca toată lumea să fie la sfârșitul acestei perioade groaznice de pandemie și să putem începe să facem ceea ce trebuie să facem din nou. Ar trebui să fiu acolo în persoană cu acești studenți fantastici, cu toți, cu profesorii, cu dumneavoastră părinte, cu toată lumea, cu administratorii care au făcut acest lucru posibil cu elevii. Și nu putem din cauza acestei situații groaznice. Mă rog doar să fim la sfârșitul pandemiei, de a o vedea în spatele nostru, să o lăsăm în urmă.
Mulțumesc fiecărui profesor care a făcut acest lucru posibil. Vă mulțumim pentru fiecare administrator care a făcut acest lucru posibil. Este o perioadă provocatoare. Vom păstra data scrisă, astfel încât să vă așteptăm, vom fi bucuroși să vă întâmpinăm aici, dar nu am fost niciodată în Piatra Neamț. Am fost în regiune, dar nu acolo și vom remedia asta.
Mai mult decât orice, vreau să le mulțumesc acestor studenți, vreau să vă mulțumesc pentru munca depusă. Știu că aceste programe nu sunt ușoare. Pentru noi e un pic mai ușor, analizăm programele, spunem, hei, aceștia sunt mari administratori, mari directori, mari profesori, un ONG fenomenal Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială. Fantastic. Munca noastra e ușoară. Dar voi faceți munca grea. Știu că este greu să înveți o altă limbă. Știu că este greu să studiezi o altă limbă. Dacă aș face asta în limba română astăzi, toți ar avea un motiv întemeiat să râdă. Mi-ar lua două ore să încerc să spun corect și toți prietenii mei ar trebui să mă antreneze. Apreciez ceea ce ați făcut. Apreciez pașii pe care i-ați făcut pe această cale. Știu că nu a fost ușor și totuși ați făcut-o. Ați făcut un pas incredibil pentru a vă configura un succes viitor uimitor. Și suntem mândri să vă numim parteneri. Și suntem mândri să vă întâmpinăm în familia de absolvenți ai programului de limbă engleză americană.
Vă alăturați unei rețele uriașe acum, care este o rețea de oportunități excelente pentru dvs. Obținem multă reclamă pentru că ne solidificăm prietenii. Dar este vorba cu adevărat de a vă forma după cele mai bune reguli, pentru a merge mai departe, pentru a face parte din viitorul luminos al acestei națiuni.
Desigur, mă concentrez doar pe lucrurile bune, nu? Asta tind americanii să facă uneori și de aceea vrem să implicăm oamenii. Este vorba despre formarea voastră, pentru a fi cei mai buni susținători pentru națiunea, cultura voastră, oamenii și credința voastră, concetățenii tăi din umanitate, din întreaga lume, cu abilități lingvistice care să-ți ofere platforma pentru a spune ce vrei să spui și să fii auzit de masele lumii.
Cum am spus, sunt norocos. Engleza este limba mea maternă, vorbesc alte câteva. Dar cu toții ați făcut pași incredibili pe drumul către un viitor incredibil de luminos și luminos pentru regiunea dvs., pentru voi înșivă, pentru familia voastră.”
În încheierea discursului, domnul O’Connor a conchis: „Dacă cineva vrea să vorbească cu mine pentru un proiect școlar, dacă cineva vrea să vorbească cu mine pentru un interviu, dacă cineva vrea să vorbească cu mine sau să ne vorbească, cu siguranță despre proiectele care vor merge mai departe, oportunități de studiu în Statele Unite. Nu trebuie să fie oficial dacă suni doar la ambasadă și spui, hei, am fost într-unul dintre programe și aș dori să vorbesc cu Billy. Sunt singurul Billy aici în ambasadă. S-ar putea să nu mă întorc imediat la tine, dar promit că o voi face. Sunt întotdeauna disponibil pentru a ajuta la un proiect scolastic, pe o tematică culturală, sau pentru a discuta din nou despre oportunități în Statele Unite, despre studii viitoare sau programe viitoare pe care le vom face.Va multumesc tuturor. Mulțumesc tuturor pentru acest apel. Sunt mereu aici. Uneori se pare că sunt aici prea mult, dar sunt întotdeauna aici. Vă invit cu adevărat din adâncul inimii mele. Vom fi acolo in Februarie, dacă vreți să mutăm data, atunci putem să găsim o soluție. Si cum să spun, din suflet, Crăciun fericit, La mulți ani tuturor, (From my heart, Merry Christmas and a Happy New Year for everyone).
Pe parcursul întrevederii au dorit și cadrele didactice implicate în proiect să-și manifeste recunoștința pentru oportunitatea de a fi parte din acest proiect.
„Participarea la proiect a fost o întâmplare fericită. La început mi s-a părut ca este o aventura și o provocare în același timp. A fost o provocare sa găsesc materiale potrivite care sa poată fi adaptate pentru copii de 12 – 13 ani. În demersul nostru am utilizat platforme digitale Google meet, YouTube, watsapp și numeroase materiale de pe site-uri de specialitate. Elevii au fost spontani și creativi și au fost bucuroși să-și facă prieteni noi printre copiii din grupa. Am fost bucuroasă sa vad ca sunt interesați de cultura și civilizația Statelor Unite, de istorie și geografie. Proiectul a fost de asemenea un bun prilej pentru îmbunătățirea cunoștințelor de limba engleză, de vocabular și gramatică. Consider ca proiectul a fost deosebit de interesant atât pentru elevi cât și pentru mine ca profesor”, a evidențiat Daniela Cosma, profesor coordonator al grupului din Săvinești.
„Aș dori să vă mulțumesc pentru ca am avut sansa sa particip la această activitate. Pentru mine și elevii mei a fost o șansă care a venit în momente grele, când nu am putut găsi echilibrul între prezentul plin de îndoială și viitorul plin de incertitudine. Cursul a fost o oportunitate de a ne întoarce în trecutul unei mari națiuni. Din nou, am putut sapa dupa aur în pământul american, dar de data aceasta, aurul a fost format din marete figuri istorice. Modele pe care le admiram si la care be intoarcem la fiecare pas al drumului nostru.
Am avut și ceva ajutor în călătoria noastră prin crearea Americii. Era un fost voluntari al Corpului Păcii, domnul Scott Fenwick, un profesor de istorie cu care doamna Albert și cu mine suntem prieteni de peste 20 de ani. Pentru a rezuma, vă mulțumesc încă o dată și le mulțumesc tuturor elevilor mei pentru că sunt atât de deschiși la minte, atât de muncitori și atât de curioși!”, a exprimatdoamna profesor Oana Gavriliu, coordonator al grupului din Bicaz.
„Programul fundației s-a desfășurat în parteneriat cu Ambasada Americii în România și cu Școala Gimnazială din Bicaz. Un grup de elevi de la această școală a participat săptamânal la ore în limba engleză în cadrul programului ”English Language Program for Youth”. Astfel, timp de un an, s-au consolidat cunoștințe de limba engleză, s-au conturat cunoștințe de istorie și geografie a Statelor Unite ale Americii și s-au legat prietenii. Pentru mine, ca profesor coordonator al grupului din Bicaz, această experiență a fost deosebită prin faptul că mi-a oferit oportunitatea de a lucra cu elevi într-un cadru relaxat, fără a avea ca și repere examene finale sau note. Ghidul nostru a fost starea de bine și acumularea de cunoștințe plăcute și utile. Închei acest curs cu mulțumirea unui lucru bine făcut și cu speranța că vom putea continua și anul viitor”, spune Oana Gavriliu, profesor coordonator al grupului din Bicaz.
„La început copiii au fost timizi și mai puțin încrezători în a se exprima liber în limba engleză sau a pune întrebări despre materia predată. Poate și datorită faptului că sunt din clase diferite. Acum s-au sudat ca grup, s-au legat prietenii, iar procesul de învățare este mult ușurat de acest lucru. Important pentru mine este că nu și-au pierdut interesul și curiozitatea și că sunt nerăbdători să arate și finanțatorilor noștri ce au învățat în cadrul proiectului.” a declarat Albert Brîndușa, profesorul coordonator al grupei din Piatra Neamț.
După cum s-au exprimat și în fișele de evaluare obișnuite, majoritatea elevilor au considerat că ar trebui să continue programul în anul școlar următor, întrucât au considerat că este un timp petrecut într-un mod productiv și plăcut.
„Cursul de engleză pe care l-am parcurs ne-a făcut să descoperim lucruri deosebite din istoria Americii. Am avut, astfel, ocazia să aflăm informaţii necesare, care să ne dea o imagine completă a întregului tablou”, Talida Iustina Beșu, cls. a VI-a, Școala Gimnazială nr. 3, Piatra Neamţ.
„Atmosfera a fost minunată, am învățat altfel decât la cursurile școlare, a fost fain. Sinceră să fiu, dacă aş mai avea din nou şansa să mă înscriu, m-aş mai înscrie ”, Bianca Vrînceanu, cls. a VI-a, Scoala Gimnazială nr. 3, Piatra Neamţ
„Pentru mine, acest curs a fost foarte interesant şi educativ. Am învăţat cum este să lucrezi în echipă şi să-ţi ajuţi prietenii. De asemenea, mi-au plăcut foarte tare jocurile pe care le-am învățat sau activitatea de Crăciun. I love America!”, Mara Dabija, cls. a VI-a, Scoala Gimnazială nr. 3, Piatra Neamţ.
Pentru finalul întâlnirii copiii au pregătit un mic program artistic, interpretând colinde americane, (Rudolph the Red Nosed Reindeer, Jolly Old St. Nicholas/The Little Drummer Boy, We wish you a Merry Christmas), dar au cântat și un colind în limba română, (Colindăm, colindăm iarna) spre încântarea auditoriului.
Ceremonia nu se putea încheia fără înmânarea certificatelorde absolvire a programului educațional ”English Language Program for Youth”.
Prin intermediul programului, direct şi indirect, s-a încearcat modificarea percepţiei elevilor şi a familiilor lor despre educaţie şi importanţa acesteia, iar participanţii la program au fost motivaţi să îşi continue parcursul şcolar.
Brîndușa Dediu