Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Blog

Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială / Noutăți  / „Protejăm natura împreună!”

„Protejăm natura împreună!”

„Protejăm natura împreună!”

Fundaţia Împreună pentru Solidaritate Socială din Piatra Neamţ continuă proiectul „Protejăm natura împreună!”, acesta este realizat cu sprijinul Primăriei Piatra Neamț, prin Programul „Protecția mediului” – Finanțări nerambursabile de la bugetul local al municipiului Piatra Neamț 2016.

img_8014

Elevi ai Şcolii Gimanziale Nr.2 din Piatra Neamţ au participat joi şi vineri, 20 şi 21 octombrie, la cea de a doua serie de ateliere din cadrul proiectului.

Ei au avut ocazia să descopere cum pot ocroti natura, care sunt factorii dăunători acesteia şi ce metode există pentru a încerca, cel puţin, să îmbunătăţim situaţia actuală.

S-au desfăşurat zece ateliere, la care au participat 303 de copii, cu vârste cuprinse între 7 şi 14 ani, pe parcursul cărora aceştia au primit informaţii referitoare la cauzele şi efectele degradării mediului înconjurător şi forme de protejare a mediului înconjurător.

img_8444

Protejarea mediului este fundamentală în zilele noastre.

Trebuie să ne gândim atât la noi, cât şi la nevoile viitoarelor generaţii.

Consumăm tot mai mult din resursele naturale şi punem în pericol sistemele de mediu (apa, solul şi aerul). Aceasta nu poate continua la nesfârşit, cu atât mai mult cu cât populaţia lumii continuă să crească.

Dacă nu schimbăm comportamentul acum, viitorul nostru va fi mai puţin sigur şi tot mai mulţi oameni se vor lupta pentru resurse naturale din ce în ce mai reduse.

img_8617

Va trebui să schimbăm modul în care consumăm resursele naturale.

În ţările industrializate se trăieşte confortabil, dar se folosesc cantităţi mari de energie şi de materii prime. Tot aici se produc şi multe deşeuri. Pentru a ajunge la un consum raţional, va trebui să schimbăm stilul ne-raţional de consum. Dezvoltarea raţională pare o problemă copleşitoare, dar chiar aşa şi este.

Dar, la şcoală sau acasă, toţi trebuie să contribuim la rezolvarea ei, nu numai pentru că aşa este corect, ci şi pentru că este în interesul nostru, pe termen lung.

Prin reducerea cantităţi de deşeuri, refolosirea şi reciclarea obiectelor de uz curent şi respectarea normelor ecologice atunci când mergem la cumpărături, avem posibilitatea de a contribui la o schimbare radicală.

img_8621

Formator în cadrul proiectului „Protejăm natura împreună!” este doamna Ştefania Timofte, care a făcut ca informaţia să ajungă la tineri într-un mod plăcut şi interactiv.

Participanții au fost îndemnaţi să sorteze deşeurile, să economisească apa şi să recicleze.

Exemplul personal este cel mai puternic, de aceea domna Timofte le-a prezentat tinerilor câteva obiecte drăguţe făcute din materiale reciclate (suport pentru pixuri, rame pentru fotografii, materiale didactice făcute din cartonul de la diferite cutii şi capace din plastic).

Spre finalul prezentării, participanţii au fost încurajaţi să confecţioneze un pix foarte interesant, mina fiind învelită într-o carcasă de hârtie.

img_8653

Câteva impresii de la participanți:

Activitatea a fost minunată. Am aflat lucruri noi. Mie mi s-a părut interesant. Mulţumesc de pix!”

Această activitate a fost superbă. Trebuie să protejăm mediul, deoarece aşa ne protejăm şi pe noi şi pe cei din jurul nostru.”

Pentru mine ecologia înseamnă mult pentru că astfel avem o viaţă mai sănătoasă. Ar trebui să îi inspirăm şi pe cei din jurul nostru pentru a avea o viaţă mai bună şi mai curată.”

Consider că aceste informaţii sunt necesare să fie cunoscute de fiecare în parte pentru a lua atitudine în ceea ce priveşte viitorul.”

Să acţionăm mai repede la păstrarea mediului!” 

img_8646

Participanții au fost foarte implicați, activi și bucuroși să afle lucruri noi despre natură și moduri inedite de a recicla obiecte obișnuite. Sperăm că toate cele învățate vor fi puse în practică!

Corina Băhneanu

Mai multe articole aici