

ReCONNECT DIASPORA în judeţul Neamţ
La data de 29 noiembrie, începând cu ora 11, sala „Ion Creangă” a Consiliului Județean Neamț a găzduit o întâlnire organizată de reprezentanții Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST, eveniment la care au fost invitaţi ONG-uri din judeţul Neamţ, precum şi reprezentanţi ai instituţiilor publice locale.
Prezenţi la eveniment au fost şi membri ai Fundaţiei Împreună pentru Solidaritate Socială din Piatra Neamţ, interesaţi fiind de metodologia aplicării diverselor proiecte cu finanţări externe.
În discuţie a fost adus proiectul „ReCONNECT DIASPORA – Reconectarea resurselor umane active din diaspora la comunitățile de origine prin susținerea antreprenoriatului”, care face referire la activităţi posibile derulate de românii din Diaspora.
Marius Sorin Dangă, Director Adjunct la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Euronest, a adus la cunoștința celor prezenţi date privind proiectul.
Proiectul încurajează reconectarea resurselor umane active din diasporă la comunitățile de origine prin susținerea antreprenoriatului: cursuri de dezvoltare a abilităților antreprenoriale, realizare planuri de afaceri, înființare și finanțare afaceri (40.000 euro).
„Afacerea trebuie să aibă legătură cu ceea ce au făcut în ţară, ceea ce fac acum acolo sau ceea ce au studiat. E o încercare a finaţatorului de a se asigura de sustenabilitatea afacerii, încercăm să nu finanţăm oameni care testează o piaţă pe care nu o cunosc.(…)
Discutăm de faptul că banii se acordă în două tranşe, o tranşă de 75% în momentul aprobării planului, începe implemntarea planului, toate cheltuielile pe care le propun prin planul de afacere sunt eligibile. A doua tranşă se acordă după ce şi dacă respectivul antreprenor a reuşit la 6-12 luni de la începerea planului să atingă nişte indicatori de cifră de afaceri”, a relatat domnul Marius Dangă.
Proiectul se va derula pe parcursul a 36 de luni, în beneficiul persoanelor care au reședința în mediul urban sau rural în Regiunea de Nord-Est, care intenționează să inițieze o afacere în mediul urban și fac dovada domiciliului sau rezidenței în străinătate în ultimele 12 luni până la momentul înscrierii în grupul țintă.
Persoanele care vor fi selectate în grupul țintă vor îndeplini cumulativ următoarele condiții:
– intenționează să înființeze o afacere non agricolă în mediul urban;
– au reședința sau domiciliul în mediul rural sau în cel urban, în regiunea mai puțin dezvoltată Nord-Est;
– au vârsta de minimum 18 ani;
– posedă cetățenia română;
– fac dovada domiciliului sau rezidenței în străinătate în ultimele 12 luni până la momentul înscrierii;
–demonstrează experiența antreprenorială prin documente de înființare a unei societăți comerciale în străinătate, precum și prin documente care să ateste experiența specifică în domeniul în care dorește să inițieze o afacere prin intermediul programului, sau
– demonstrează capacitatea tehnică și profesională printr-un contract de muncă sau de colaborare ori alt document similar, în domeniul în care dorește să inițieze afacerea vizată în cadrul proiectului, sau
– demonstrează cunoștintele de specialitate prin documente recunoscute de statul român, care să ateste absolvirea de studii de specialitate în cadrul unor instituții de învățământ superior din străinătate, ori prin alte documente ce certifică absolvirea unor cursuri de scurtă durată în domeniul în care dorește să inițieze afacerea vizată în cadrul proiectului.
Pe parcursul întâlnirii domnul Marius Sorin Dangă a detaliat obiectivele specifice ale proiectului, grupul țintă, buget, indicatori și activități, răspunzând întrebărilor celor prezenţi la eveniment.
Corina Băhneanu
Alte articole aici