Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Blog

Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială / Noutăți  / Reintegrarea socială supusă atenției la Iași

Reintegrarea socială supusă atenției la Iași

Ministerul Justiției a inițiat în perioada 26.07.2016-09.09.2016 un proces de informare și consultare a publicului prin care se dorește informarea acestuia cu privire la situația sistemului penitenciar din România.

În acest context, Ministerul Justiției a organizat întâlniri la nivel regional în perioada 01.09-08.09.2016 la Timișoara, Cluj, Iași, Craiova și București, cu tema „Sistemul penitenciar din România. Măsuri pentru reducerea sustenabilă a supraaglomerării și îmbunătățirea condițiilor de detenție”.penit1

În cursul zilei de ieri, 6 septembrie, reprezentanţii Ministerului Justiţiei au avut o întâlnire cu autorităţile ieşene, în sala mare a Prefecturii Iași, pe tema construirii unui pachet de măsuri integrate pe termen scurt, mediu şi lung pentru penitenciare, care ar trebui să fie gata până luna viitoare.

Invitați au fost și reprezentanții Penitenciarului pentru Tineri și Minori din Bacău, prin persoana directorului adjunct, doamna Geanina Ștefan, precum și reprezentanți ai Fundației Împreună pentru Solidaritate din Piatra Neamț.

Între cele două instituții s-a încheiat un parteneriat de colaborarea pe tema reintegrării sociale a persoanelor private de libertate.

Întâlnirea a fost moderată de doamna Crina Morteanu, consilierul ministrului justiţiei, iar printre invitați s-au aflat și domnul Marian Grigoraș, prefectul Județului Iași, domnul Marian Dobrică, directorul general adjunct al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, precum și domnul Pompiliu Dima, directorul adjunct economic-administrativ al Penitenciarului din Iași.

„Sunt peste 28.000 de persoane private de libertate în ţară şi aproximativ 8.500 care lucrează în penitenciare. În această perioadă, pentru a vorbi de măsuri mai bune în sistemul penitenciar din România sunt o serie de întâlniri regionale şi vor fi cumulate concluziile acestor discuţii”, a declarat Crina Morteanu, consilierul ministrului justiţiei, la Iaşi.

penit2

Evenimentul a fost structurat în două părți.

Prima parte s-a axat pe prezentări ale activităților penitenciarelor, cel prezentat fiind Penitenciarul Iași, ale serviciului de probațiune, dar și a ONG-urilor din regiune, implicate în activitățile de reintegrare socială. În cea de a doua parte întâlnirea s-a axat pe discuții în particular, privind măsurile care pot contribui în mod real la îmbunătățirea situației actuale din penitenciare.

„Suntem astăzi la o întâlnire între reprezentanții Penitenciarele din România, organizații non-guvernamentale și reprezentanții Ministerului Justiției în încercarea de a ne eficientiza munca, de a găsi soluții la problemele cu care se confruntăm, atât deținuții, cât și noi ca sistem, dar și societatea în ansamblul ei.

În ceea ce privește problemele cu care se confruntă Penitenciarul Bacău, pentru că acolo îmi desfășor activitatea și cunosc cel mai bine problematica, este vorba despre supraaglomerare, de lipsa de spații, de lipsa de specialiști, pe care îi suplinim prin colaborări nenumărate cu ONG-urile, dar și cu persoane fizice care doresc să facă voluntariat și să ni se alăture în munca aceasta de misionar, până la urmă.

Spun asta, pentru că ajung la noi persoane care au rătăcit calea dreaptă a vieții, care nu s-au integrat social sau familie, iar noi încercăm să scoatem ceea ce este mai bun în ei, să-i capacităm, să-i redăm societății în stare să respecte norme sociale și să devină membri ai comunității, oameni pe care societate și familia să se poată baza.

Nu reușim întotdeauna, este foarte greu și suntem foarte puțini, dar când reușim avem o foarte mare satisfacție sufletească și ne bucurăm ori de câte ori primim vești bune despre foștii noștri deținuți”, unii își găsesc un loc de muncă sau își schimbă comportamentul față de societate și familie. Pentru noi asta înseamnă foarte mult, ne motivează să mergem mai departe, pentru că dacă din zece persoane salvăm trei, asta înseamnă că am salvat niște destine și le-am redat cursul firesc al vieții”, a opiniat doamna Geanina Ștefan, director adjunct la Penitenciarul din Bacău.

penit3

Pentru că au fost aduse în discuții și posibile soluții în rezolvarea dificultăților cu care se confruntă sistemul penitenciar din România, doamna Geanina Ștefan a confirmat că parteneriatul de reintegrare socială încheiat cu Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială, implicit cu directorul acesteia, părintele Pentru Munteanu, este o punte de legătură spre libertate pentru persoanele carcerate.

Este o soluție parteneriatul încheiat cu fundația nemțeană, pentru că cei care lucrează acolo devin mesagerii noștri în comunitate, voci care sunt ligibile în fața comunității și a autorităților legale, voci care ne susțin și oameni care ni s-au alăturat într-o muncă, pe care societatea o consideră, din start, pierdută. Deținutele noastre întâlnesc oameni care le tratează normal, cu blândețe, cu bunătate și învață că există oameni care pot să le ajute fără să le ceară ceva în schimb, fără să le producă durere”, a mai explicat doamna Ștefan.

Brîndușa Dediu