”Reușim să ne păstrăm identitatea”, în Tabăra de creație de la Săvinești
,,Reușim să ne păstrăm identitatea”, în Tabăra de creație de la Săvinești
O săptămână plină de aventuri, bucurii și veselie pentru tinerii participanți din seria a X – a Taberei de creație ”Aripi de înger” din Săvinești, ajunsă la a X-a ediție în acest an.
Ziua de vineri, 4 septembrie 2015, a fost dedicată muzeului Etno al doamnei Maria Voicu, din Săvinești, dar și festivității de încheiere a acestei serii de tabără.
Trăind în mediul citadin, tinerii au fost interesați de a afla cât mai multe detalii despre stilul de viață dus de bunicii și străbunicii noștri.
,,M-a încântat interesul și dorința copiilor de a afla cât mai multe despre portul românesc, datinile, obiceiurile și modul de petrecere a timpului liber a bunicilor și străbunicilor lor. Costumele naționale, cu o vechime de aproape 100 ani (ii, catrințe, ițari, marame, barișe, tulpane, blidarul cu diverse străchini, ulcioare și diferite olărețe din lut, obiectele folosite la războiul de țesut, furca cu caierul de lână și fusul, toate au constituit o noutate pentru unii dintre ei și le-au stârnit interesul. Au fost încântați de felul în care străbunicii lor își petreceau timpul liber, adunându-se pe la casele gospodarilor și organizând acea frumoasă clacă, unde fetele își coseau ştergarele și frumoasele ii. Au aflat cum se distrau fetele, flăcăii și tinerii satului, organizând în bătătură renumita horă”, a menționat doamna Maria Voicu.
În timp ce copiii erau atenți la povestirile ”muzeografului”, au avut parte de o surpriză, mai exact, de vizita jurnaliștilor de la Doxologia, care au intrat și ei în atmosfera vremurilor de altă dată, ascultând și filmând ceea ce gazda povestea.
Maria Voicu a luat în serios rolul de muzeograf și le-a prezentat, rând pe rând, obiectele expuse în cameră. De la covoare țesute până la covata în care se legănau copiii de pe vremea lui Creangă, de la opaițul care lumina casa bunicilor până la fierul de călcat încălzit pe plită sau fețele de masă cusute manual cu fir de borangic.
,,Curiozitatea a fost și mai mare când le-am prezentat datinile și obiceiurile cu ocazia anumitor evenimente (nuntă, botez, înmormântări) sau sărbători. Câteva audiții de cântece populare românești, le-a trezit dorința de a cunoaște și asculta acest gen muzical. În final, copiii au promis că vor deveni colecționari de ”obiecte populare” și dacă nu vor avea posibilitatea să le conserve , le vor dărui celor care au această posibilitate. Mi-am dorit, și sper că am reușit să trezesc o coardă sensibilă în sufletul copiilor, în ceea ce privește respectul pentru tradițiile, datinile și obiceiurile neamului nostru, cunoscând toate acestea reușim să ne păstrăm identitatea”, a continuat Maria Voicu.
În după amiaza zilei, copiii participanți la Tabăra de creație ”Aripi de înger” și-au luat la revedere de la tinerii voluntari și coordonatorii taberei, până la vara viitoare.
,,Îmi doresc să revin și anul viitor, sunt foarte încântat de această tabără. Vara aceasta am reușit să-mi fac prieteni noi, să particip la diverse activități cultural – educative, jocuri în aer liber”, a subliniat Ștefan Rareș Murariu, coordonator voluntari în seria a X-a de tabără.
Inițiativa Fundației Împreună pentru Solidaritate Socială din Piatra Neamț în colaborare cu Fundația Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești și cu Parohia ”Sfinții Voievozi” din Săvinești, reprezentate de părintele paroh Petru Munteanu, de a organiza Tabăra de creație ”Aripi de Înger”, pe toată perioada vacanței de vară, a pornit din dorința de a-i scoate pe copii din casă din fața calculatorului sau a televizorului, pentru a socializa, pentru a lega prietenii, de fapt, pentru a-și trăi copilăria.
Ce mică-i Vacanța Mare în Tabăra de creație ”Aripi de înger”!
Brîndușa Dediu
V-ar putea interesa şi următoarele articole