Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Blog

Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială / Noutăți  / „Rugă pentru părinți” își continuă tradiția

„Rugă pentru părinți” își continuă tradiția

Ziua de 27 decembrie, cea în care este sărbătorit Sf. Apostol Întâiul Mucenic şi Arhidiacon Ştefan, marchează și ziua Centrului pentru persoane vârstnice Roznov, care-și sărbătorește hramul.

În fiecare an la data de 27 decembrie Fundaţia Împreună pentru Solidaritate Socială din Piatra Neamț, în parteneriat cu Parohia „Sfinţii Voievozi” din Săvineşti, derulează acţiunea social  filantropică: „Rugă pentru părinţi”, la Căminul pentru persoane vârstnice Roznov.

Galerie Foto

Devenită deja tradiţie, acţiunea s-a defăşurat după Sfânta Liturghie şi au participat voluntari ai Fundației, credincioși ai Parohiei „Sfinții Voievozi”, alături de părintele Petru Munteanu, părintele Ioan Mihai Măriuţa, părintele diacon Sîrghie Dimitru Daniel şi ierodiaconul Calinic Savin, care au mers să vestească bucuria Naşterii Domnului bătrânilor cu inimi de copil, doritoare de iubire şi afecţiune.

Sunt cu sufletul pustiit şi li se usucă ochii de atâta dor şi aşteptare. Visează zi şi noapte să-şi îmbrăţişeze copiii, dar…nu au pe cine, pentru că odraslele lor demult nu le mai trec pragul.

Este situaţia în care se află zeci de bătrâni, care, deşi au copii, sunt în Centrul pentru persoane vârstnice Roznov.

Unii dintre copiii lor sunt plecaţi peste hotare, alţii, locuiesc uneori chiar la câteva zeci de kilometri de casa părintească, dar fără să le pese de cei care i-au adus pe lume.

Am primit vizita părintelui Munteanu, care, l-a îndemnul dumnealui, s-au mobilizat și alți preoți, precum și numeroși colaboratori și credincioși,  an de an este alături de noi, de ziua Sf. Ștefan. Am primit, tot ca în fiecare an, și alimente din partea părintelui și a colaboratorilor săi, iar bătrânii au primit câte un pachețel pregătit special pentru ei.

Bătrânii au fost colindați și au avut posibilitatea de a-și mai spune din necazurile lor. Întotdeauna prezența părintelui în unitatea noastră aduce un pic de liniște, de alinare, este ca un pansament pentru suflet”, a menționat doamna Maricica Anghel, directorul Centrul pentru persoane vârstnice Roznov. Bunurile donate, constând în fructe, dulciuri și alimente, au fost în valoare de 3000 lei.

Acestei inițiative i s-au alăturat mai mulți credincioși, din dorința de a dărui, de a face sărbătorile mai frumoase, unor persoane ce au nevoie de susținere morală, sufletească.

Aici, putem aminti: doamna avocat Angela Trifescu, domnul subprefect de Neamț, Iulian Jugan, doamna Cristina Toma, autoare a numeroase cărți scoase sub egida Editurii Jurnal Spiritual, doamna Anca Bostan, din Bacău.

Am rugat-o pe doamna Cristina Toma să ne împărtășească din emoțiile trăite alături de „bunicii” de la Roznov. Vă redăm și dumneavoastră în rândurile de mai jos:

„M-am rugat din tot sufletul Bunului Dumnezeu, ca în zi de sfântă și mare sărbătoare a Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos şi a prăznuirii Sfântului Arhidiacon Ştefan, să mă ajute să pot participa pentru a doua oară la acţiunea social-filantropică: ,,Rugă pentru părinți”, la Centrul pentru persoane vârstnice Roznov, ca să aprofundez lecția solidarității, a compasiunii, a milostivirii, altruismului și iubirii necondiționate și ca să mă reîntâlnesc cu bunici și bunicuțe care mi-au sensibilizat profund sufletul și de care mi-a fost foarte, foarte dor.

Bătrânii din centru au primit cu multă bucurie, darurile constând în: alimente, fructe, dulciuri, sucuri, cărți, iconițe ș.a., dar cel mai mult i-au bucurat frumusețea și duioșia colindelor strămoșești, ce i-au purtat în timpuri și vremuri străvechi, în orașul sfânt – Betleem – unde a răsărit Steaua cea mai luminoasă și Soarele iubirii, milostivirii, bunătății, păcii, smereniei, adevărului și mântuirii – Iisus Hristos.

Cu mărgăritare de lacrimi în ochii trupești și sufletești, și-au amintit cu nostalgie de frumoșii ani ai copilăriei, când mergeau cu colinda ca soli ai veștii celei mai minunate și mai importante din toate timpurile: Nașterea Mântuitorului Hristos.

Și-au amintit și cum își îndeplineau cu multă bucurie, rolul de gazde ale colindătorilor al căror glas duios se împletea cu glasul îngerilor din Cer. Recunosc, nu am darul cântului, dar am încercat să colind cu glasul inimii mele.

Cu glasul inimii mele, am încercat să le transmit cu iubire și credință, tuturor bătrânilor, că Hristos s-a născut, a fost răstignit pe Cruce și a înviat și pentru ei, că Hristos îi iubește foarte mult, că Hristos le înțelege cel mai bine tristețea, singurătatea, dorul sfâșietor.

Ce uneori doare, că Hristos le șterge toate lacrimile trupului și sufletului, cu iubire și milostivire multă, că Hristos le este Prietenul și Tovarășul permanent și fidel pe cărarea vieții, că El îi poartă în brațele Sale iubitoare, când se simt doborâți de greutatea Crucii lor spirituale.

De asemenea, bătrânii din centru s-au bucurat nespus de mult de darurile sufletești ale vizitatorilor lor, s-au bucurat de căldura îmbrățișărilor sincere și necondiționate, de gesturile de afecțiune și compasiune, de sărutul duios de pe frunte, de strângerea caldă și respectuoasă a mâinilor lor firave, de timpul oferit depănării amintirilor din viața lor, viață presărată din belșug, și cu bucurii, și cu necazuri, de cuvântul sincer de îmbărbătare și alinare.

Cu siguranță, sunt de mare folos darurile materiale într-un Centru de bătrâni, unde sunt multe și diferite nevoi, dar milostivirea sufletească e cea mai de preț, milostivire sufletească, pe care am putea-o dărui toți, dacă am iubi cu iubirea lui Hristos – Samariteanul milostiv – dacă am fi următorii Acestuia – Izvorul iubirii necondiționate, ce vindecă și alină orice durere trupească și sufletească.

Le mulțumesc din suflet părintelui Petru Munteanu și colaboratorilor Sfinției Sale, care mi-au oferit prilejul de a participa la această acțiune social-filantropică, pentru că am trăit din nou sentimente profunde, ce mi-au înveșmântat întreaga ființă în comuniune și iubire necondiționată, în compasiune, duioșie și sensibilitate.

În urma participării la acţiunea social-filantropică: ,,Rugă pentru părinți” Îl rog din tot sufletul pe Bunul Dumnezeu să mă ajute să dăruiesc iubirea mea, nu doar de Crăciun, ci pe tot parcursul anului, Îl rog cu smerenie să mă ajute să fiu o binecuvântare, ca să înmulțesc iubirea și lumina în jurul meu, ca să înfloresc un zâmbet și o bucurie în fiecare clipă, pe chipul și în inima lui Hristos, pe chipul și în inima aproapelui meu, pe chipul și în inima câtor mai mulți bătrâni flămânzi și însetați de afecțiune și iubire necondiționată.

Acum, îmi doresc și mai mult să devin o crenguță în bradul compasiunii și dăruirii și să nu rămân repetentă la examenul mântuirii care este condiționată de împlinirea poruncii iubirii, de petrecerea timpului în slujba aproapelui și a lui Dumnezeu.

În urma participării la acţiunea social-filantropică: ,,Rugă pentru părinți”, un dar frumos, ce înveșmântă suflete încercate, cu lumina și iubirea dulce și caldă a lui Hristos – Colindătorul Cerului, Care ne transmite mesajul divin, ce ne îndeamnă la iubire necondiționată, comuniune autentică, solidaritate și dăruire, îmi doresc și mai mult să fiu un asistent social care lucrează totul ca pentru Hristos, un asistent social cu o credință roditoare, care încearcă să înmulțească empatia, compasiunea, iubirea și respectul pentru bătrâni.”

„Bunicii” au primit cu zâmbetul pe buze vizita “nepoților” lor de suflet și s-au bucurat de darurile primite de la Parohia ”Sfinții Voievozi” din Săvinești.

Putem face lucruri minunate, dar depinde doar de noi.

Brîndușa Dediu

Mai multe articole din aceeaşi categorie aici